Две споменавания на българските медии има в доклада на Европейската комисия по случай десетгодишнината на Механизма за сътрудничество и проверка, който излезе днес.

В основния доклад пише, че състоянието на медийната среда оказва “отрицателно влияние върху обществения дебат” и „пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи”. Българските медии се отличават “често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти”. Тази констатация е илюстрирана с препратка под линия към класацията на Репортери без граници за медийната свобода, в която България заема незавидното 113 място.

На стр. 24 в Техническия доклад обаче се споменава за един „независим сайт за разследваща журналистика“, който публикува записите известни като „Яневагейт„. Познахте ли кой е този сайт? 

Контрастът между евфемистичното „ниска степен на независимост“ и категоричното определение „независим“ по адрес на Биволъ говори сам за себе си.

Друг факт, който посрещаме със задоволство е, че преди три години редакцията на Биволъ заедно с други колеги формулира предложение мониторингът по МСП да се разшири и в сферата на медийната свобода. Отбелязването на проблема в юбилейния доклад дава индикации, че заявката ни е била чута в Брюксел.

В същото време Европа не дава нито цент за независимата разследваща журналистика, а парите предназначени за реклами на европрограмите отиват за кафявите олигархични издания, които тровят обществения дебат. Въпрос на време е обаче тези грешни пари да бъдат окончателно спрени и забранени, за да се отреже възможността на оплетената в престъпни зависимости българска власт да корумпира медиите в своя полза.

Ключът за нашата независимост винаги е бил един и същ: без грантове, без еврофинансиране, единствено с приходи от реклама и подкрепа от читателите, които плащат, за да четат качествени разследващи материали. Просто е, но се иска отдаденост, ефективност и професионализъм.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English