Из Евродоклада:

Брюксел за българските медии: “Зависими са, но не и Биволъ”

by Екип на Биволъ

Две споменавания на българските медии има в доклада на Европейската комисия по случай десетгодишнината на Механизма за сътрудничество и проверка, който излезе днес.

В основния доклад пише, че състоянието на медийната среда оказва “отрицателно влияние върху обществения дебат” и “пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи”. Българските медии се отличават “често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти”. Тази констатация е илюстрирана с препратка под линия към класацията на Репортери без граници за медийната свобода, в която България заема незавидното 113 място.

На стр. 24 в Техническия доклад обаче се споменава за един “независим сайт за разследваща журналистика”, който публикува записите известни като “Яневагейт“. Познахте ли кой е този сайт? 

Контрастът между евфемистичното “ниска степен на независимост” и категоричното определение “независим” по адрес на Биволъ говори сам за себе си.

Друг факт, който посрещаме със задоволство е, че преди три години редакцията на Биволъ заедно с други колеги формулира предложение мониторингът по МСП да се разшири и в сферата на медийната свобода. Отбелязването на проблема в юбилейния доклад дава индикации, че заявката ни е била чута в Брюксел.

В същото време Европа не дава нито цент за независимата разследваща журналистика, а парите предназначени за реклами на европрограмите отиват за кафявите олигархични издания, които тровят обществения дебат. Въпрос на време е обаче тези грешни пари да бъдат окончателно спрени и забранени, за да се отреже възможността на оплетената в престъпни зависимости българска власт да корумпира медиите в своя полза.

Ключът за нашата независимост винаги е бил един и същ: без грантове, без еврофинансиране, единствено с приходи от реклама и подкрепа от читателите, които плащат, за да четат качествени разследващи материали. Просто е, но се иска отдаденост, ефективност и професионализъм.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also