Незаконна сеч и нагласени търгове за десетки милиони

Пеевски, Златев и ГЕРБ овладяват горите с чадър от Радев, прокурори разпитват по статии в Биволъ

КПКОНПИ, СГП, НСлС погнаха дървената мафия по разследванията ни - привикват сигнализиралите ексдепутат и предприемач в сектора
Николай Марченко
Последвайте:

Без много шум българските гори отново се връщат в ръцете на ДПС и ГЕРБ, с което се обясняват продължаващите кражби, незаконни сечи и източване на държавните горски предприятия, въпреки всички разкрития на “Биволъ” за дървената мафия през изминалата година. Бившият изпълнителен директор на “Лукойл” у нас Валентин Златев пък получава контрол почти над всички ловни стопанства в Североизточна България през мрежа от назначени протежета. Същевременно ексдепутатът и бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите Александър Дунчев и някои от предприемачите в сектора, коментирали схемите в дърводобива за “Биволъ”, са викани на разпити в КПКОНПИ и Национална следствена служба. По делото се води досъдебно производство от Софийска градска прокуратура след сигнал на гражданин, поискал проверка на изнесените в разследванията на медията ни данни. Припомняме, че след разследване на “Биволъ” и bTV през пролетта на 2022 г. е уволнен зам.-министър на земеделието и горите от квотата на БСП Атанас Добрев. Александър Дунчев обаче алармира за редица нарушения, които продължават и по време на служебния министър Явор Гечев, поел ангажимента да се справи с незаконната сеч след наводненията в Карловско от септември 2022 г.

От няколко месеца насам КПКОНПИ, Софийска градска прокуратура (СГП) и Национална следствена служба (НСлС) разследват изнесените в няколкото статии на “Биволъ” от пролетта и лятото на 2022 г. данни за нагласените търгове и връзките на ДПС, ГЕРБ и БСП с т.нар. “дървена мафия”, научи медията ни от източници в горския сектор. 

За целта службите викат на разпити цитираните в журналистическите ни разследвания лица, като “Биволъ” засега установи само за двама от лицата, които са разпитани.

Зам.-министър Атанас Добрев е уволнен от Кирил Петков след статия на “Биволъ” (Снимка: Архив)

Дали това обаче е сериозно разследване на изнесените факти или опит за сплашване на ключови свидетели, все още не е ясно, но е очевидно, че службите са се сезирали и не крият повода за това, а именно – публикациите на медията ни по случая. 

Припомняме, че след разследване на “Биволъ” и bTV през пролетта на 2022 г. е уволнен несменяемият от години зам.-министър на земеделието и горите от квотата на БСП Атанас Добрев. Той бе хванат да бездейства по повод схемите в горите и е сниман на луксозен лов в Унгария с някои от известните строителни босове, които са и концесионери на ловни стопанства, контрол върху чиято дейност всъщност бе в неговия ресор. 

Премиерът уволни зам.-министър след разкритията на Биволъ за дървената мафия

Разпитват ексдепутат и бизнесмен какво знаят за дървената мафия

Става дума за ексдепутата в 48-то Народно събрание и бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев и предприемача от Търговище Цветан Цонев, които са подавали многократни сигнали за нарушения и бяха цитирани в публикациите на “Биволъ”. Бившият депутат от ПП “Продължаваме промяната” Александър Дунчев потвърди, че той и предприемачът Цветан Цонев вече са давали обяснения по прокурорска проверка по пр.пр. №16802/2022 г. по описа на Софийска градска прокуратура, възложена на КПКОНПИ, с цел установяване и спиране на схемите за източване на над 100 млн. годишно от българските държавни гори. 

Според бившия депутат Дунчев дадените обяснения по случая в КПКОНПИ са по статиите на “Биволъ”. Става дума за материалите като този от 26 март 2022 г., озаглавен “Фирми на ГЕРБ и ДПС източват по 100 млн. лв. годишно от горски и ловни стопанства” и текста от 14 април 2022 г.: “Дървената мафия заграбва нови десетки милиони с незаконна сеч”

“Дадох показания като описах отново цялата схема за нагласените търгове и дългосрочните договори, развита в статиите, и движейки се по двата материала се събраха 20 листа обяснение”, коментира депутатът пред “Биволъ”. 

Цонев е бил викан както в КПКОНПИ в София, така и по делегиране в НСлС в гр. Търговище. Според краткото пояснение на предприемача, е бил питан за това

кой е подавал сигналите, които всъщност са подписани от депутата Дунчев и са публични на сайта на парламента и др. институции.

Също така според Цонев са го питали “какви са схемите”, като предприемачът е бил принуден да преповтаря информацията, изнесена в сигналите на Дунчев и в публикациите на “Биволъ” (в една от тях е цитиран за сигналите си до Прокуратурата), по които е започнало това досъдебно производство. 

Дървената мафия заграбва нови десетки милиони с незаконна сеч

Скандални назначения на служебния министър водят към ДПС и ГЕРБ 

Марин Катранджиев (снимка: ЮЗДП)

Източници в сектора, пожелали анонимност, алармираха пред сайта за разследваща журналистика “Биволъ” за продължаващата и по време на наследилия министъра на БСП Иван Иванов служебен шеф на МЗГ Явор Гечев порочна практика да се назначават кадри на БСП, ДПС и ГЕРБ в горския сектор. 

Като един от “най-фрапиращите примери” са назначенията на Явор Гечев от 29 август 2022 г. Тогава Светослав Николов е избран за председател, а Марин Катранджиев за член на управителния съвет на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 

И двамата имат топла връзка с Община Белица, която се счита за бастионът на ДПС в Област Благоевград, управлявана вече втори мандат от един от най-близките до Делян Пеевски хора – Радослав Ревански

Светослав Николов до август 2022 г. е ръководител звено „Управление и контрол гори“ в Община Белица.


Инж. Светослав Николов е бивш ръководител звено "УХГ" в Община Белица 

Според източниците ни, налице са и назначения по роднинска връзка с явен конфликт на интереси на ключови постове в апетитния сектор на дърводобива и в държавните дружества. 

“Доскорошен служител на Община Белица като старши експерт по строителния контрол е и Иван Катранджиев – синът на Марин Катранджиев, който от март 2022 г. става шеф на ВиК Разлог”, дават пример запознатите със сектора. 

Иван Катранджиев

През 2019 г. Катранджиев-младши се кандидатира за кмет на Годлево от инициативен комитет с подкрепата на ДПС.  “За самия Марин Катранджиев се твърди, че имал роднински връзки във Велинград от обкръжението на Пеевски”, поясняват още нашите източници. 

Нагласени търгове за дърва за милиони 

Последните 4 търга от 7 февруари 2023 г. за продажба на дървесина в ДГС Белица, сходно на всички търгове там през последните години, са били 

“опорочени чрез предварително предопределяне на победителите в търговете”. 

Последните 4 търга в Белица (източник: МЗГ)

Бившият народен представител Александър Дунчев сигнализира за това в своя профил в социалната мрежа Facebook. Според него часове преди провеждането на 4-те търга е предсказал, че 2 000 м3 “изключително скъпа и търсена дървесина ще бъде (и всъщност е) продадена без наддаване, за разлика от повечето търгове в района”. 

Така и става. Изчисленията на бившия шеф на ИАГ показват, че загубата за стопанството е над 150 000 лв., което представлява разликата между началната цена от общо 300 000 лв. (или 150 лв./м3), заплатена от предопределните белишки фирми при липсата на наддаване, спрямо средната пазарна цена от над 220 лв./м3 (или 450 000 лв.)

Фирми на ГЕРБ и ДПС източват по 100 млн. лв годишно от горски и ловни стопанства

“Пазарната цена обаче се достига при реално наддаване за сходна по качество дървесина в съседните стопанства при свободна конкуренция и при липса на предварителни договорки”, пояснява Дунчев. Той дава за пример търговете в стопанствата ДЛС Дикчан, ДГС Гоце Делчев или ДГС Разлог.

Иван Катранджиев (снимка: архив)

На практика тези „предварителни договорки“ са възможни „предварителни договорки“ са възможни чрез налагане на ограничение за участие единствено на „местни търговци“ от съответната община, чрез изтичане на информация от горското стопанство за имената на участниците в търговете или чрез институционален натиск. Например, от близки на кмета на фирми и свързани с него лица, или от председателя на УС на ЮЗДП, пояснява Дунчев: 

“Натискът се осъществява върху фирмите в региона да не участват в търговете, за да бъдат спечелени от предопределените фирми”.

Той акцентира на факта, че само дни преди това предсказва и познава как друг търг за 226 м3 дървесина в ДГС Гърмен ще бъде спечелен без наддаване, т.е. на начална цена, от фирма на общинския съветник от ГЕРБ в Гърмен – Джаит Чауш, по прякор Джагата. Той печели по същата схема и търга за „местни търговци“ от 05 януари 2023 г., на който получава други 426 м3 отново на нулева цена.

Джаит Чауш (Снимка: Архив)

 

“Само от тези 2 търга загубите  (виж данните за търговете) за стопанството са близо 80 000 лв., които ДГС Гърмен би получило, ако търговете бяха играни с реално наддаване, както се случва същите дни на другите търгове в стопанството, които не са били затворени за „местни търговци“, алармира Дунчев.

Търсим обяснение за схемата и установяваме, че на 05 септември 2022 г. като директор на ДГС Гърмен е върнат  Денис Шенгов – общински лидер на ГЕРБ и председател на общинския съвет в Гърмен до тази дата.

Това са само част от „предсказанията“, които Александър Дунчев и група депутати изпращат като предупреждение до служебния министър Явор Гечев под формата на парламентарен въпрос , че ако не отмени планираните търгове в 10 горски стопанства (ДЛС Чепино, ДГС Михалково, ДГС Златоград, ДГС Клусира, ДГС Смолян и др.), ограничени само за т.нар. „местни търговци“, същите ще бъдат спечелени без конкуренция на начална цена от близки до местната власт фирми и държавата ще загуби само от тях близо 2 млн лв.

Джаит Чауш (Снимка: Архив)

 

Освен в ДГС Белица и ДГС Гърмен, това предсказание вече се сбъдна при търговете в ДГС Ардино, което попада в напълно контролираната от ДПС Община Ардино.

В това стопанство на 29.04.22 г. за директор е назначен Ертан Еминовначалник на общинските гори в Общината до тази дата и номинация за кандидат-кмет на ДПС.

Последните 3 търга за „местни търговци“ в ДГС Ардино са спечелени на 07.02.23 г. без никаква конкуренция от 2 местни фирми на цена със 100 000 лв. под пазарната, сходно на почти 95% от търговете в това стопанство. 

Най-големи загуби от над 1 млн. лв. се очакват от търговете за общо 15 000 м3 в ДЛС Чепино, ДГС Михалково и ДГС Смолян, където 

фирми близки до ГЕРБ и ДПС се очаква да купят първокачествената дървесина на начални цени, които са с 60% – 70% по-ниски от пазарните. 

Ертан Еминов (Снимка: “Блиц”)

В ДЛС Чепино тези търгове се печелят основно от Братя Коцеви ООД, свързана с кмет на Велинград от ГЕРБ, “ВЕЛ ЛЕС” ООД, “Кестен-76” ЕООД и “ЙПК” ООД (според източниците ни, близки до ДПС), а в ДГС Михалково от “Транс лес 90” ЕООД и “Шанс лес” ЕООД, а в ДГС Смолян от “Бари Транс” ЕООД и “Форест-бул” ЕООД (свързани с ДПС и ГЕРБ). Според Дунчев освен загуби за държавата, нагласените търгове в полза на определени монополни фирми водят и до нелоялна конкуренция, която докарва до фалит много фирми без протекциите на местната власт. 

Решението на проблема според анализа на бившия депутат от ПП е 

“да се ограничат до законовия минимум или да се отменят изцяло търговете с ограничения за „местни търговци“, 

а когато няма друг шанс да се предотвратят договорки между фирмите, дървесината да се продава или на начални цени близки до пазарните (както се прави в УОГС Юндола) или от централни складове, до които да имат достъп всички фирми от областта.

Последните 5 търга в ДГС Гърмен (Източник: МЗГ)

Въпреки уверенията на ресорните министри Иван Иванов (кабинетът “Петков”) и наследилия го служебен шеф на МЗГ Явор Гечев (кабинетът “Донев”), че ще продължат борбата срещу дървената мафия, вече се предприемат стъпки за реванш след уволнението на ключовия за това задкулисие зам.-министър Атанас Добрев

Кадри на ДПС, ГЕРБ и…Вальо Златев

Според Александър Дунчев е започнал обратният процес в дърводобивния сектор: 

“Връщане на властта в горите от БСП към ДПС и ГЕРБ със съдействието на служебното правителство на президента Румен Радев”. 

Според него нещата не се ограничават със “скандалните назначения на приближени на Пеевски” и общински лидери на ГЕРБ. “В публичните регистри откриваме и още доказателства за измяната на президента”, твърди Дунчев.

Разпорежда ли се Валентин Златев с ловните стопанства в цяла Североизточна България? (Колаж: “Биволъ”)

Предишни разследвания на Биволъ също доказват по неоспорим начин тези печални изводи. За да бъде прокаран незаконно строеж в защитена територия на огромна 144 ха фотоволтаична електроцентрала на Валентин Златев, на два пъти като шеф на РИОСВ Бургас е назначаван човек на руските и родни олигархични интереси. Документи и доклади се изготвят предварително и се подписват под натиск от държавни служители, заплашени да загубят работата си, ако не прокарат щенията на олигарха.

Властта с натиск урежда соларен парк на В.Златев върху 144 ха защитена зона край морето

На 9 февруари 2022 г. за директор на ДГС Белово е преназначен  (има подозрение, че “след обаждане от Президентството”) Мирослав Николов, който 4 дни преди това е уволнен от същото стопанство, най-вероятно заради обслужване на определени фирми и политическите си зависимости.

Само 2 месеца след назначението му, по сигнал е спряна схема за източването на половин милион лева от ДГС Белово чрез дългосрочен договор за фирма, близка до ДПС.  Според наши читатели от Белово, Николов е близък и до сегашната управа на ГЕРБ-Костенец, но и до общинския съветник от БСП Стойко Стефанов, като назначава за шеф на разсадника разследвания бивш кмет на Костенец от БСП, по чието време Николов бе директор на общинските гори в Костенец.

Иван Недков – Лексуса се смята за човек на Валентин Златев (Стоп кадър: Нова ТВ)

На 18 октомври 2022 г. служебният министър Явор Гечев тайно и без обяснения връща на поста, както пише сайтът “За истината”, директор на Северноцентралното държавно предприятие Иван Недков – Лексуса, който бе освободен по искане на експремиера Бойко Борисов през 2016 г. след публичен скандал, предизвикан от разследване на Нова телевизия. 

Недков според някои данни през последните години работи в ловните стопанства на ключов олигарх и бивш изпълнителен директор на “Лукойл България” Валентин Златев, за когото не е тайна, че е страстен ловец и едър концесионер. Става дума за ловните концесии в ДЛС Росица,  ДДУ Тодорчетата и ДЛС Паламара

Според Александър Дунчев става следното: 

“с тази рокада Златев получава неофициален контрол върху всички държавни гори и ловни стопанства в Северна България”. 

От юни 2021 г. СЗДП-Враца се ръководи от близкия до Валентин Златев инж. Веселин Нинов

Нинов започва като директор на ловното стопанство на Златев в Правец, оттам бизнесменът го издига като директор на ДГС Ботевград и в последствие като директор на СИДП-Шумен, на която територия попада ловната концесия на Златев в ДЛС Паламара. След като СЦДП-Габрово е поверено на Иван Недков, доскорошния директор на СЦДП Цветелин Миланов е назначен преди дни за директор на ДЛС Паламара – ловното стопанство на Златев в СИДП-Шумен. А в СИДП-Шумен като параван за властта на Златев още от юни 2021 г. като директор стои скромния и послушен служител Ради Иванов

Документ, доказващ връзката на Иван Недков с Валентин Златев (Източник: МЗГ / “Биволъ”)

На 20 януари 2023 г. Недков слага за директор на ДГС Габрово, където се намира ДДУ Тодорчетата (управлявано от “Балкан Хънтър” ЕООД, която доскоро се водеше на Недков и Златев), свързаното с ДПС лице Георги Анастасов

Анастасов е бивш директор на обявеното в несъстоятелност общинското горско предприятие “Тузлушка гора” ЕООД към Община Антоново, един от бастионите на ДПС в област Търговище.

БСП ударно назначава в горите съпартийци и кадри на ДПС и ГЕРБ

Атанасов бе освободен през 2018 г. след 20 ревизионни акта за финансови злоупотреби, съставени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с които “Биволъ” разполага (виж скрийншота на документа долу)

Акт на АДФИ за Георги Атанасов (Източник: АДФИ / МФ / Архив “Биволъ”)

Община Антоново, където до 2018 г. кмет бе доскорошният депутат от ДПС Танер Али, се прочу преди дни като лидер в поголовните и незаконни сечи на гори в земеделски земи, прикрити като „почистване на пасища”, коментира Александър Дунчев.

Това като факт се споменава в статията на регионалното издание “Областта” по повод сигнал на ПП и доклада им до Народното събрание, според който в Община Антоново само за 2022 г. е реализирана сеч чрез всевъзможни схеми на над 80 000 м3 (т.е. на близо 1,2% от дърводобива в цялата държава). 

Зам.-министър на земеделието ловува със строителния бос Краси Карото

Битката с дървената мафия не е приключила 

Всичко това според ексдепутата са поредните примери как политическата власт на национално и местно ниво продължава да се използва за източването на десетки милиони левове от държавните гори: 

“Чрез фирми на ГЕРБ и ДПС, които после използват милионите за бетониране във властта, както Биволъ разкри преди година”.  

Александър Дунчев и Иван Иванов (Колаж: Медиапул)

Според доклад до Народното събрание на екс-депутата Александър Дунчев, след това разследване на “Биволъ” и в резултат на предприетите частични мерки за прозрачност, дигитализация и свободна конкуренция държавните горски предприятия увеличават приходите си от дърводобив през 2022 г. с близо 100 млн. лв.  и излизат на рекордна печалба от над 30 млн. лв. Това като данни се споменава по време на заседанието на Парламента, по време на което МЗГ е задължено да вземе мерки срещу незаконната сеч и нагласените търгове. 

Изсичането на българските гори – Престъпление и Наказание

“Тази положителна промяна нямаше да се случи без уволнението през март 2022 г. на зам-министъра на земеделието Атанас Добрев след разследването на bTV и “Биволъ” (вижте “Премиерът уволни зам.-министър след разкритията на Биволъ за дървената мафия”), който бе обвинен за политически чадър върху тези схеми”, коментира Александър Дунчев.

Според ексдепутата неговата съдба трябваше да последва и тогавашният земеделския министър от БСП Иван Иванов, който всъщност съди Александър Дунчев за споменаването му в медиите като фактор, който отказва да се противопостави на дървената мафия. 

Строителният бос Краси Карото (на първи план) е на луксозен лов в Унгария с ресорния зам.-министър Атанас Добрев (на заден план) Снимка: Фейсбук / Архив “Биволъ”

“С Биволъ го уличихме в овладяване на горската система и на порочните схеми на ГЕРБ и ДПС чрез масова чистка и партийни назначения в почти всяко горско стопанство в България”, припомня още бившият депутат от “Промяната” по повод разследването ни.

Вижте повече подробности за ролята на социалистите в кабинета на Кирил Петков в липсата на всякаква борба с незаконната сеч в материала ни:  “БСП ударно назначава в горите съпартийци и кадри на ДПС и ГЕРБ”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: