С новата търсачка на Биволъ...

„Сладка“ сделка: Разкрити са тайни имоти на бивши и настоящи литовски министри

От Шарунас Черниаускас, Лиепа Желниене (15min.lt) и Атанас Чобанов (Bivol.bg)

Кестутис Даукшис, бивш министър на икономиката и Шарунас Бирутис, действащ министър на културата на Литва имат тайни имоти в България, разкрива разследване на 15min.lt и Bivol.bg, партньори на журналистическия проект за разследване на корупцията и организираната престъпност (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).

Разкриването на тези придобивки стана възможно след като Биволъ обработи отворените данни от българския Търговски регистър и пусна търсачка, в която може да се използва латиница. Българският Търговски регистър позволява търсене само на кирилица и това сериозно ограничава кръга на разследващите журналисти, които го използват.

Два парцела земя в курортното градче Бяла, на около 100 метра от Черно море, са придобити в края на 2006 г. от българска компания наречена Сигита 777 (Sigita 777). Посочената стойност на имота е 301 369,94 лв. (приблизително 154 000 евро). Български регистър създаден от Bivol.bg, разкрива, че един от акционерите на компанията е Еирида Даукшиене, съпругата на бившия министър. Освен това самата Даукшиене признава, че част от парите е пренесена в България в брой.

Въпреки че Даукшис, който понастоящем е депутат в литовския парламент, е задължен по закон да обяви публично активите на съпругата си в България, те са останали скрити в продължение на почти 10 години.

Колкото до Биритус, неговият български бизнес остава скрит повече от 7 години.

„Слава и пари“

Любовната история на двойката стана обществено достояние през 2005 г., когато Дауксис беше действащ министър на икономиката. Тогава новината за връзката му с учителка по руски език и бивша негова секретарка – Еирида Бружиене – беше водеща в медиите.

„Слава и пари – това са двете неща, които те винаги са искали,“ казва бившият съпруг на Еирида, Алексас Бружас, пред ежедневника “Lietuvos rytas ” (Литовско утро).

Еирида се сдоби със слава. Както приятелка на министъра, а от 2008 г. и като негова съпруга,  тя често се появява на бляскави събития и в телевизионни предавания. Разследването разкрива, че тя е извадила късмет и с парите.

Лош момент за добра сделка

Даукшис напусна министерския пост през май 2006 г., когато партията му реши да излезе от коалицията.  По това време същата тази партия – Партията на труда – се заплете в масивен скандал със „сенчесто счетоводство“.

По-късно, след като делото стигна до съда, се появиха документи, които хвърлят сянка върху Даукшис. От заподозрените „черните каси“ изплуваха пет литовски фирми, за които се предполага, че са финансирали неофициалния бюджет на партията. Тези пет фирми са получили европейско финансиране с указ подписан от Даукшис през май 2006 г., само седмици преди оставката му. Освен това според документите приносът на петте компании е бил приблизително 5% от европейските пари, които всяка една от тях е получила. След появата на тази информация, Даукшис започна да твърди, че е участвал във формална процедура за подписване на указ за финансиране от ЕС и това не е имало нищо общо с партията.

Кеститус и Еирида

Кеститус и Еирида

Сега се оказва, че сделките на съпругата му в България са ехо от тези събития. Земята в Бяла е купена на 19 декември 2006 г., месец след оставката на министъра.

Като учителка Еирида Даукшиене не е имала пари за такава сделка. Тя казва, че е получила парите назаем, но отказва да посочи заемодателя. Освен това съпругата на Даукшис признава, че част от парите са били пренесени в България в брой.

„Това беше официална сделка за заем. Има документи за вноса на парите, всичко е декларирано,“ каза тя пред 15min.lt.

Активите остават тайни в продължение на години

През 2006 г. двойката все още няма брак,  затова Даукшис не е бил длъжен да декларира активите и сделките на приятелката си. След сключването на брак през 2008 г. всичко се променя. Официално по това време Даукшиене не е имала почти никакви активи.

Според имуществената декларация на Даукшиене за 2008 г. тя е имала имоти на стойност 90,000 литовски литас и 40 000 литас в брой. Въпреки това декларира и невърнати кредити на стойност 170 000 литас, което е доста повече от общата стойност на активите й. По-късно стойността на активите на Даукшиене нараства  драстично. Системата за деклариране обаче е променена преди няколко години и данните показват, че активите й в България не са вписани в декларацията.

Съгласно новия регламент политиците и техните съпрузи декларират на отделни редове своите недвижими имоти, спестявания, коли, дялове в дружества, земя, а също така и дадени и взети заеми. И в двете декларации за 2013 г. и 2014 г., Даукшиене не декларира притежание на акции. Освен това и в двете декларации тя е посочила, че притежава земи за общо 11,000 литас (3,186 евро).

Бизнесът е бил продаден. Или не?

Даукшиене, която се появява в документи на Сигита 777 с предишната си фамилия – Бружиене – признава, че е използвала компанията за да купи земя в Бяла. Въпреки това, когато я попитахме за произхода на парите, тя заяви, че не е сигурна дали разговаря с журналист или с измамник. По-късно, след като представихме пълномощията си на журналисти, тя каза, че е взела пари на заем за да осъществи покупката. Съпругата на политика призна още, че част от парите е пренесена в България в брой.

„Това беше официална сделка за заем. Има документи за вноса на парите, всичко е декларирано,“ каза Даукшиене пред 15min.lt.

„Част от него беше [в брой], друга не беше,“ добави тя.

Даукшиене отказа да уточни кой е източникът на заема използван за закупуване на имота на българското Черноморие.

Тя заяви още, че продала дела си в Сигита 777 „ някъде преди около шест години“. По-късно уточни, че прехвърлянето на акциите най-вероятно се е случило през 2014 г.. Въпреки това в официалните документи получени от Bivol.bg няма промяна в собствеността на компанията.

Даукшис призна пред 15min.lt, че е наясно с дейността на съпругата си в България. Той също заяви, че Еирида вече не притежава акции в Сигита 777. На въпроса защо тези активи не са били декларирани, той се опита да отговори с аргумента, че не носи отговорност за това.

„В случай, че не сте забелязали, аз не съм собственик на акциите на жена ми,“ каза той.

Но след това не оспори задължението да декларира фирмената собственост на съпругата си. Даукшис отказа да коментира произхода на парите използвани за закупуване на имота в България.

Документите получени от Bivol.bg показват, че Сигита 777 няма никакъв основен предмет на дейност. Най-вероятно собствеността върху имота в курорта Бяла е единствената функция на компанията.

Министърът на културата инвестира в агрикултурата

Данните получени от Биволъ показват също, че действащият литовски министър на кулутурата също има укрити имоти в България.

От 2008 г. Шарунас Бирутис с двама литовски партньори притежава фирмата Агролитас. Документите показват, че Бирутис е дал данни от своя дипломатически паспорт за сключването на сделката пред нотариус. През февруари 2009 г. когато Бирутис е евродепутат, Агролитас купува 185 декара земеделска земя в Източна България (Ямбол). Официално сделката е декларирана на стойност 200 000 евро.

По-късно Бирутис е избран за градски съветник във Вилнюс. От 2012 г. той е министър на културата. Въпреки това, той никога не е декларирал никакви връзки с българската компания.

Министърът на културата на Литва Шарунас Биритус декларира бизнеса си в България след разкритията.

Министърът на културата на Литва Биритус декларира бизнеса си в България след разкритията.

Бирутис се опита да омаловажи връзката си с Агролитас, твърдейки, че е бил един от “най-маловажните акционери”. Но един от неговите партньори е Витас Римкус – директор на литовската фирма Spila, където Бирутис също е акционер от 2008 г. Запитан за този факт Бирутис призна, че е инвестирал в България. Министърът твърди, че е планирал да развива селскостопански бизнес и да отглежда спирулина (spirulina algae синьо-зелени водорасли използвани като хранителна добавка).

“Тук в Литва е студено, а в България климатът е добър” – каза Бирутис за 15min.lt

Министърът каза също, че бизнесът със спирулина не е провървял и тези 185 декара земя са дадени под аренда на други фермери. Според него парите от арендата едва покриват издържката и данъците на компанията.

Попитан защо българският му бизнес е останал недеклариран повече от 7 години, Бирутис заяви, че не е бил задължен да го обяви. Министърът претендира, че номиналната стойност на неговия дял е под прага за задължително деклариране. Но литовският закон задължава политиците да разкриват всякакъв вид собственост на бизнес в Литва или зад граница, а прагът за деклариране се отнася за персоналните бизнес сделки, а не собствеността във фирми.

Бирутис обеща да поправи декларацията си и след това направи. Той каза, че няма нищо за криене.

След публикацията на тези разкрития в Литва, парламентарната опозиция поиска да бъде проведено официално разследване и за Даукшис и за Бирутис. Премиерът Алгидар Букевисиус заяви, че политиците трябва да декларират всякакъв вид бизнес собственост и добави, че Бирутис трябва “да отговори на всички въпроси” за неговия български бизнес.

Няма отговорни за подвеждащите данни

Като политици Даукшис и Биритус са длъжни да обявят както своята собственост, така и тази на техните съпруги. От 2008 г. насам, когато двойката е сключила брак, Даукшис не е посочил акциите на Еирида в Сигита 777 в нито една декларация. От 2009 до днес, Бирутис е бил член на Европейския парламент, градски съветник във Вилнюс и сега е министър на културата. Но не е декларирал българския си бизнес в нито една публична декларация.

Обаче и двете институции, които са получили заблуждаващите декларации, твърдят че не могат да направят нищо за да санкционират политиците. Ромас Валентукевисиус , шеф на Главната официална етична комисия, заяви, че депутатите не са под юрисдикцията на неговата институция, въпреки че твърди, че политиците трябва да декларират всички сделки и бизнеса на съпрузите си, без значение от коя държава произхождат.

„Да, те трябва да декларират всичко,“ каза Валентукевисиус пред 15min.lt.

От 2008 г. насам, Даукшис се е явявал като кандидат на няколко избори и все така не е успял да обяви бизнеса на съпругата си в България. Въпреки това отговорната институция – Главната избирателна комисия – също казва, че не може да направи нищо по въпроса. Зенонас Вайгаускас, председателят на Комисията, заяви, че политиците имат правото да избегнат санкции за представяне на подвеждащи имуществени декларации пред избирателите си. По ирония на съдбата, ако политик прикрива факта, че е бил осъждан за престъпна дейност, Комисията обикновено само го зачерква от списъка с кандидати.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: