Част 2: От бостаните изскачат знакови банки и фирми с имоти за застрояване

На Калиакра: Бостан по бостан – олигарх след олигарх

Цветелина Бориславова е в основата на санкциите срещу България за Калиакра
Екип на Биволъ

Границите на защитената зона Калиакра ще се гледат “бостан по бостан”, увери днес премиерът Борисов на среща в Министерския съвет, свикана след скандала със заповедта на МОСВ за забрана на строителство в зона Калиакра. В същото време заповедта беше манипулативно представена пред местните жители, без да бъде към нея публикувана подробна карта на зоната, заедно с попадащите в нея “бостани” и други имоти. Последваха добре организирани и режисирани протести на групи хора, ръководени от псевдо-екологични организации, обслужващи олигархични интереси. Всичко това намирисва силно на типично “активно мероприятие” в стил ДС, каквито са ни добре познати от “протестите” ЗА закриването на Парк Странджа преди десетина години и за застрояването на Национален парк “Пирин” по настоящем. Абсолютната дезинформираност на протестиращите и тяхната необоснованост личаха отдалече и беше само въпрос на време да извадим действително заинтересованите субекти от спазването на Закона и Европейските директиви. А те не са обикновени земеделски производители и бостанджии, загрижени за поминъка си и развитието на Добруджа. Субектите се оказаха все едни и същи знакови имена, от вида на големите виновници за унищожаването на българската пророда, застрояването и бетонирането на крайбрежието и планините ни. 

МОСВ публикува картата едва днес следобед, когато скандалът стигна до специална среща, организирана в МС по казуса Калиакра между всички заинтересувани страни. Твърде закъсняла задължителна стъпка, от която лъсва огромната манипулация, на която бяха подложени обикновените земеделски производители в Добруджа и изкуствения страх, с който бяха накарани да се подадат на психозата. Истината е, че всички действия на правителството говорят само едно, че то се чуди как да удовлетвори огромните апетити на олигархични групировки и кръгове, накупили земите около Калиакра. Доста трудна задача, под натиска на ЕС и откритата процедура срещу България, която е реално заплашена от огромни парични глоби именно заради протекцията, която властта е давала за бизнес проектите в защитените зони. Лично Борисов е рязал лентата на скандалния голф на Гергов “Трейшън клиф”, заради който сега сме изправени пред санкциите на Европа. Нужно е да се припомни, че като Премиер той персонално е отговорен за безобразията в тази зона и сегашната тежка ситуация пред която е изправена страната ни. 

Борисов открива голфкомплекса на Красимир Гергов, заради който България е осъдена от Европейския съд.

Биволъ изготви подробна карта със съдействието на WWF и започна да гледа имотите “бостан по бостан” доста преди МОСВ да се задейства и да успокои напрежението. Още вчера публикувахме първите си констатации от разследването. Оказа се, че като собственици на най-апетитните терени излизат не местните хора с бостаните, а… олигарх след олигарх, кой от кой по-скандално известен.

По брега на Черноморска Добруджа лъснаха наредени основно имоти на фирма на станалия прочут с корупционните си дела депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука. Той е продал фирмата “Калиакра инвест” на брат си, който е в съдружие с друг представител на властта – местния герберски авторитет Валентин Николов – Цуци. Подобни схеми са редовна корупционна практика на родните депутати, за да прикриват личните си бизнес интереси. /справка бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Фаса, заграбил държавни защитени дюни чрез фирма регистрирана на името на майка му. Подорбно разследвано и разкрито в поредицата “Дюнигейт” на Биволъ/. Плътно до него, непосредствено до резерват Калиакра, излезе голям имот на фирма свързана с рекламния бос и собственик на голф игрището “Трейшън клифс” Красимир Гергов.  Оказа се, че в зоната има и парцел на офшорка свързана с ТИМ, урегулиран за жилищно застрояване. 

След продължилото и днес разследване на “бостаните” от тях изскочиха доста едри зайци. Чокойски имоти там са си накупили “Литекс Комерс” на Гриша Ганчев, както и 4 парцела на фирмата “Дест ООД” на мастития бизнесмен Стоян Желев, започнал бизнес още в първите дни на “демокрацията”, Председател на асоциацията на автомобилните производители в България, представител на “Peugeot” и др. автомобилни марки за България, собственик на “София Гранс Ауто”, ДЗИ Лизинг и разпрострял бизнес в десетки фирми и сфери, сред които и винопроизводството. Който помни тези времена знае, че без санкция на службите и партията – майка това не беше възможно, но Желев е завършил дипломация и е специализирал в Москва по времето на СССР

Сред едрите собстеници на първа линия между Балчик и Каварна са също сейшелска офшорка и датска фирма, които имат терени в съседство с голфа “Трейшън Клифс”. Техните собственици засега са неясни.

Колосално големи имоти от близо 1100 декара на първа линия до Балчик са собственост на ПИБ. Тези терени са обект на отделно разследване на Биволъ, свързано със скандално заграбени пари от сметки в КТБ и това за какви цели и нужди са отишли те. Заради начина, по който ПИБ е продобило собствеността върху огромните земи по протежение на самия морски бряг, банката е дадена под съд от американска компания пред юрисдикция в САЩ. По делото предстои развръзка, от международен мащаб и отзвук, тъй като е за посегателство срещу US капитали в особено големи размери. Терените на ПИБ-аджии са с подготвени документи за застрояване на цял комплекс, но попадат в защитената Зона А и съгласно атакувания от същите “протестиращи” Интегриран План за управление на “Комплекс Калиакра” . Според режимите в него, те трябва да си останат горски фонд, а строителството е забранено. Загубата за банката от защитения статут на тези терени се измерва в стотици милиони лева и рускува да срине схемата на цесиите, които са направени с дълговете в КТБ на фирмите свързвани с Делян Пеевски. Съпротивата срещу приемането на Плана и защитения статут около Калиакра е всъщност безпогрешен лакмус #КОЙ дирижира местните протести и в чий интерес.

ПИБ владее близо 1100 декара на първа линия на брега, попадащи под забрана за строежи.

Всички тези имоти ще останат незастроени ако се задържи заповедта на МОСВ за защитената зона “Калиакра”. Тя беше  отменена по нареждане на Бойко Борисов, но след разговор с Брюксел и “начукване на канчето”, остава в сила, засега. 

Заради рахата на едно ченге от ДС…

“Спасихме голфа и ветропарковете” – обяви Нено Димов, ясно показвайки на чия страна е правителството в забърканата от предишни и сегашни управляващи каша на “Калиакра”, довела до присъда от Европейския съд. Както обикновено то взе страната на едрия бизнес, унищожител на природните даденост заради частна изгода.

“Голфът” е игрището “Трейшън Клифс” на рекламния бос и кадрови офицер на ДС Красимир Гергов (в съсобственост с банкера Георг Цветански). Както споменахне по-горе той беше открит лично от Бойко Борисов през 2011 г.

“Изграждането на голф комплекса е много добра инвестиция с грижа към природата” – заяви оттам Борисов, цитиран от Фокус

Точно заради това игрище и заради шест ветрогенераторни парка на различни собственици, България беше осъдена от Съдът на Европейските общности в Люксембург на голяма глоба до отстраняването им. Днес обаче премиерът се опитва да прехвърли отговорността изцяло на предишното правителство на Тройната коалиция, въпреки многото възможности да спре строителните безобразия и да анулира заменките, с които бяха придобити терените за голфове и други олигархични инвестиционни проекти. Спомняме си, че по абсолютно същия откровено лъжлив и циничен начин Борисов реагира и по време на първото си правителство, когато в края на 2012 г. избухна скандалът със застрояването на пясъчните дюни около Несебър, Дюнигейт, разкрит от Биволъ. 

След присъдата министърът на околната среда Нено Димов обяви, че България и ЕК са се договорили да не се разрушават голф игрището, ветропарковете и къщите, които попадат в защитените територии, а да се разшири защитената зона “Калиакра”. Ето заради какво се налага да се дават “изкупителните жертви” днес!

И заради хатъра на ветро олигарсите…

Из решението на Европейския съд за санкциите срещу България заради нарушенията на Калиакра:

По изложените съображения Съдът (трети състав) реши:
1) Като: – е одобрила проектите „АЕС Гeo Eнeрджи“, „Дисиб“ и „Лонгман инвестмънт“ на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона, Република България не е изпълнила задълженията си по член 4, параграф 4 от Директива 2009/147

Ето чия собственост е „Дисиб“ – един от главните виновници за превръщането на Калиакра във ветрогенараторна площадка и предизвикването на острата осъдителна процедура срещу България, за която днес плащаме всички ние: 

“Партньорката в живота” на Борисов Цветелина Бориславова е мажоритарен собственик на една от главните виновни компании за застрояването на зона Калиакра с вятърни електроцентрали. Именно те са основна причина за тежката наказателна процедура днес срещу страната ни и осъдителната присъда на Европейския съд, предизвикали сегашните компенсации.

Сегашните опити на Борисов да прехвърли, както е свикнал, вината за нарушението на няколко европейски директиви единствено на “Тройната коалиция” са просто жестока издънка и показен пример за политическа безпринципност и лицемерие. 

Очевидно, за да замаже кой носи отговорност, МОСВ изпрати поредица объркани послания, които предизвикаха вълна от фалшиви новини, че се забраняват изобщо земеделието и риболовът в Добруджа. За виновни бяха нарочени екоорганизациите. Аранжирани бяха протести на собственици и добре организирани агитки от роми с включването на дежурните казионни марионетки от НАБЧ.

Това прехвърляне на отговорността от болната глава на здравата обаче не мина. След като Борисов нареди да се отмени заповедта за защитената зона стана ясно, че така облагодетелства най-вече едри знакови бизнесмени, които имат имоти подготвени за строеж. Дребните собственици на бостани не печелят нищо, тъй като земите им са с непроменен статут на пасища и ниви, които така или иначе не се обработват. 

Който строил – строил

Въпреки анонса, че ще бъдат обнародвани подробни карти със защитените зони и попадащите в тях имоти, това не се случи. Картата, която МОСВ публикува днес е твърде неясна. От нея не се вижда точно кои имоти попадат под защита и кои не. На общественото обсъждане при премиера МОСВ съобщи, че щяло да изпрати картите на кметовете в съответните общини, където защитената зона щяла да се обсъжда “бостан по бостан”. Как обаче реално ше стане това, не е ясно. Сигурно обаче е, че цялата тази сага ще глътне огромни държавни и обществени ресурси в труд, време и финансови средства и то само за да се замаже престъплението и да се хвърли прах в очите на обществеността. 

Истинска интерактивна карта, от която всеки собственик на имот може да види безплатно дали попада в зоната или не, беше публикувана от WWF в портала gis.wwf.bg. От нея се вижда, че освен “бостан по бостан” и “олигарх до олигарх”, ще има и обсъждания “къща след къща”. Някои по-оправни лица са успяли да си построят вили, а други дребни собственици на урегулирани парцели не са имали този късмет – става ясно от картата. Такъв е случаят около село Божурец, както се вижда добре от сателитните снимки наложени върху защитената зона и кадастралния план.

Кой строил – строил. Терените в червено са урегулирани, но с новата зона Калиакра ще имат забрана за строеж. Зоната заобикаля вече построените вили.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: