Архитектът на ДПС Калин Тихолов строи скандалния сарай в Росенец

Съмнения за строителни нарушения и чадър от ДНСК-Бургас
by Екип на Биволъ

Подписът на арх. Калин Тихолов като пълномощник на управителя на фирмата “Хермес Солар” стои на строителните книжа за мащабния строеж, който никне в момента на самия морски бряг в Парк Росенец – показа проверка на Биволъ. Той е подписал от името на Мустафа Шан договор за строителен надзор с фирма “ЗТ Консулт” ЕООД.

До неотдавна фирмата “Хермес Солар” ООД е била мажоритарна собственост на секретарката на покойния Ахмед Емин – Хайрие Хаджийска 85%. Бившият управител Мустафа Шан е имал 5% от дяловете.

Както писа Биволъ в свое разследване за строежа “Хермес Солар” има 18 млн. дългове към КТБ, по които има просрочия на лихви. Това обаче не пречи на фирмата да налива пари във внушителния градеж, видим само от морето.

Архитект на ДПС

Калин Тихолов е бил водач кандидат за общински съветник на Движението за права и свободи (ДПС) в Несебър на местните избори през 2007 г. Името му придоби национална известност като автор на схемите “Дюнигейт” и след като правителството Орешарски го назначи за министър на инвестиционното планиране. Назначението предизвика рязка обществена реакция и арх. Тихолов остана министър само за няколко часа, след което беше сменен с приближения му Иван Данов.

Името на Тихолов изплува в почти всички мащабни далавери и скандални проекти за застрояване на Южното черноморие. Той е автор на много ПУП-ове в Несебър и също така има над 25 покупко-продажби на различни имоти в района. Покрай “Дюнигейт” стана ясно, че Тихолов е подал заявления за 18 дка държавни гори в района на Несебър, които да застрои.

Разследване на Биволъ доказа документално, че Тихолов и Йордан Цонев са главните печеливши от изключително нагла схема за присвояване на стотици декари на първа линия в Парк Странджа чрез фалшиви адвокатски пълномощни. Парцелите стават собственост на фирми на Тихолов и дори лично негови, на Цонев и на членове на техните семейства. Схемата е разкрита от прокуратурата, но извършителите – петима бургаски адвокати, останаха ненаказани заради изтекла давност.

Калин Тихолов е автор на ОУП на Община Царево, предвиждащ застрояването на целия бряг и на всички имоти на Цонев и Тихолов придобити от измамната схема. Заради този ОУП, който общината брани по матросовски, България получи наказателна процедура от ЕК.

Разрешително за строеж за 7 работни дни

Всички строителни книжа за “сарая” в Росенец са обработени и одобрени само за 7 работни дни. “Хермес Солар” внася документите в общината на 19.06, а на 30.06 т.г. е подписано разрешителното за строеж.

Подобна експедитивност не е изключение в проектите свързвани с Тихолов. Kакто показа скандала “Дюнигейт”, буквално за дни са издавани съгласувания и разрешителни, за които нормалната процедура трае месеци.

Прокуратурата вероятно има отговор на въпроса дали проблемите в КТБ, която е основен кредитор на “Хермес Солар” с 18 млн. лв., имат някаква връзка с тези дати. КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, а в дните преди квестурата според БНБ са били унищожени “съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв.” “Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев. – уточняваше се още в прессъобщението на БНБ.

Строежът на мястото на бившата ветроходна база с яхтено пристанище в Парк Росенец (Отманли) започва официално на 22.07. Четири дни по-рано секретарката на Ахмед Емин се разделя със собствеността си във фирмата. Снежана Карова изкупува 90% от капитала от Хайрие Хаджийска (85%) и Мустафа Шан (5%) и става управител на мястото на Мустафа Шан, който е подписал всички строителни книжа лично или чрез Тихолов.

sarai-hairie-dialove

Изпълнител на строежа е “Главболгарстрой”, като цената не е известна, но със сигурност може да се каже, че темповете на строителството са впечатляващи.

Строи се ударно, но дискретно

Снимка от Google Street View показва как изглеждаше мястото преди началото на строителните работи. Сега обаче достъп до него няма. Пътят е преграден с бариера и пазен от охранителна фирма – видя репортер на Биволъ.

IMG_0026

Преграждането на пътя е одобрено от гл. арх. на Бургас заради утвърден “План за безопасност и здраве”, разясниха от общината след въпрос на Биволъ. В протокола за откриване на строителната площадка обаче е записано, че “не се заема улично платно”.

sarai-ulica

Колко да са високи 11,67 м.?

От строителните книжа става ясно, че проектът за сградата има кота корниз 7.35 м. и кота било 11.67 м. С просто око се вижда обаче, че строежът се възвишава над тези параметри. На снимката е монтирана проекция на стандартен контейнер висок 2,6 м., който се намира пред строежа. От пода на приземния етаж, до най-високата точка се вместват  7 контейнера, което прави близо 18 м., доста над разрешеното било от 12 м. При това не е отчетена перспективата, която дава бонус на строежа.

sarai-kota sarai-12m

 

Биволъ зададе въпроси на ДНСК дали е извършен задължителния последващ контрол на строителните разрешителни и получи утвърдителен отговор. Има обаче основателни съмнения, че контролът е бил извършен в законоустановения срок. След интереса проявен от медията ни, книгата с хартиения регистър на дейностите странно защо е заключена в сейфа на шефката на РДНСК Ваня Радева. Според източници на Биволъ това е прецедент. Тук прокуратурата би могла да проведе разследване за това дали контролът е извършен надлежно като разпореди и необходимите разпити на длъжностни лица.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also