Най-удобната смърт за един делфин

Екип на Биволъ

със съкращения от Club Extreme

67 часа след като морето изкара очевидно прострелян мъртъв делфин от морето. 2 спетември 2011 година, 13 часа. Европа. България. На плажа седя и играя шах с Ева. Звъни ми телефона.

– Отзад зад плажа, на 10 метра по пътя за селото (Лозенец) в момента с багер изваждат делфина!

Веднага 3-ма човека хващаме фотоапаратите и излитаме към колата. С мръсна газ излизаме от плажа, 2 завоя и оп, полицейския джип и зад него багера на 15-на метра отстрани от пътя на т.н. депо за пръст (тук имаше страхотна гора преди няколко години – изсякоха я, обезобразиха мястото и го кръстиха “депо за пръст” – общината). Излизаме снимаме от не добър ъгъл

– разпознаваме участниците – багериста, офицера от полицията, еколога който е заровил делфина и друг май не видяхме. Има и друг човек с бяла коса. Без свидетели, с багер се отравя/заравя труп който е починал вероятно преди повече от 120 часа, като повече от 60 часа е седял в морето, 16 часа на брега, и около 50 часа под земята!!!

Местим се с колата по-нагоре за да снимаме картинката отвисоко. Слизаме от колата и започваме да снимаме. Багерът вече заравя.

Полицейският джип ни е забелязал и тръгва на скорост – вероятно към нас. Късно е обаче – catch me if you can. И ние тръгваме бързо към селото. Връщаме се на мястото след 7-8 минути. Там няма и помен от багер или от полицейски джип, само зее една яма и един насип с пръст – веднага предполагам, че са взели делфина за да му правят аутопсия и експертиза. Добре – идеално – нас много ни интересува какво точно се е случило.

Връщаме се на плажа. Отново сме омерзени. Към отношението. След близо 70 часа се сетиха защото се прочетоха във всички вестници…

Идват 2 деца. По-голямото казва:

– Видях един чичко с ръкавици да реже парчета месо от делфина !!!

Замръзнах. Правили са аутопсията там на място и децата са видели всичко това!!! Едното дете е на 9, другото на 6 години!!!

– И всичко беше в кръв, а делфина вече не беше бял а кафяв и черен – допълва по-малкото.

Да чуете това от деца е нещо, което вероятно ще помня винаги. Свидетел е и бащата на едното от децата, който се е приближил с колата си, за да види какво се случва. Полицаят му е преградил пътя, но ясно е видял разрязания делфин върху купчината с пръст.

… Правим анализ – кога са го видели, кога са ми се обадили и всичко друго – дойдоха и барманите които казаха кога са видели багера – и те ходили до селото в този момент. По нашата възстановка, аутопсията до пътя, там на къра (специалното място за погребения посочено на еколога от общината), е продължила не повече от 10 минути.

Публикувам веднага снимката във фейсбуука – към 13.20…

Ами сега остава да чакаме ;)…

Минават няколко часа.

Обаждат ми се от 24 часа. Експертизата била готова, делфина се е бил удавил а следите са от рибарска канджа. Делфинът се заплел в мрежи, удавил се и рибарите за да го махнат от мрежата с 2 канджи??? го наръгали 7-8 пъти в една права редица като забивали канджите през равни разстояния (по-естетическо вероятно?), забележете само от едната страна на делфина и то посредата и в долната част (защо няма същите дупки и от другата страна или отгоре?) и най-накрая го махнали от мрежите. Еми супер ама айде тея рибари дето са били да се покажат и да го потвърдят – щом делфина е бил мъртъв от какво да ги е страх? Как го установиха това удавяне и как разбраха че то е било първото което се е случило – ами ако някой го е застрелял или “наръгал” делфина, той е потънал и преди да умре от огнестрелните рани или от канджите е умрял от удавяне ??? КАК ГО РАЗБРАХТЕ ТОЯ СЦЕНАРИИ “ЕКСПЕРТИ”- ДА НЕ СТЕ БИЛИ ТАМ ???

По-голяма глупост не бях чувал. Замислих се. Колко хитро, плоско и удобно. 2 метров делфин, тежащ 150 килограма да се оплете в мрежа за паламуд и да се удави (ако сам се удави няма престъпление)??? Ами той такава дупка ще остави в тая мрежа, ако въобще отиде до нея. Делфините не са глупави същества – те имат толкова интелект, че повярвяйте ми – тази “мрежа” я усещат както ние усещаме като има гръмотевици. И после рибарите да имат канджи който да влизат поне едно 25 см в делфина – защото когато видяхме дупките по тялото, когато морето изкара делфина – си личеше че те са много дълбоки, праволинейни и с нагар, като от изгаряне покрай тях. А полицайте го гледаха това от 10 метра тогава…

Питаха ме вчера известни репортери – Добре де, а защо да лъжат?
Хора откъдете падате? Нали ако е убийство – каквото е – ще трябва една дружина държавни мишки да си подадат оставките веднага ! Кой направи нещо след нашия сигнал ??? Никой. абсолютно никой. Каква е тая аутопсия за 10 минути, след близо 70 часа, там на къра да я гледат малките деца???

На мен ми прилича повече на заличаване на веществени доказателства. Звучи страшно – но на това прилича много повече отколкото на истинско полицейско разледване. Да не говорим че този който е правил аутпосията не е човека дето е трябвало да я направи (по думите на експерт от ИАРА по bTV в новините в 19 часа, 2 спетември) и тази експертиза е толкова валидна колкото и ако вие напишете подобна.

Така че мойте не-уважения, но кои си мислите че правите на глупаци. Целият народ ли???

РАЗБЕРЕТЕ: НА НАРОДА МУ Е ПИСНАЛО ОТ ВАС !!!

Нека министърът на вътрешните работи (пиша ги вече с малки букви) да каже публично това ли е реда за правене на аутопсия и съдебна експертиза, за реагиране на полицията при спешни случай, дали това е нормалното поведение за провеждане на едно разследване за престъпление по Наказателния кодекс, дали началник на полиция и прокурор е възможно да заявят, че смъртта на делфин (с видими рани повече от 6) и съмнение за смърт поради убийство да заявяват, че това не е престъпление и не е тяхна отговорност да се занимават с това???

Не знам, но с всеки изминал ден след този случай дЪРЖАВАТА продължава да се излага пред НАРОДА все повече и повече с това, че е безсилна.

Вероятно смятате, че това за което става дума няма никакво значение. Ще отмине след ден-два-три-пет, не повече.

Бъркате. Това е само началото.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Вижте също / Read Also