Енерго-Про е свързана с оръжеен бизнес и мащабни корупционни скандали в Чехия

Екип на Биволъ

Съвместно разследване на Биволъ и Чешкия център за разследваща журналистика в рамките на проекта OCCRP разкрива връзки на енергоразпределителното дружество Енерго-Про с оръжейната фирма Omnipol, която е свързвана с мащабни корупционни скандали и глобена за неизгодна оръжейна сделка с България.

Повод за разследването стана кратко уведомление на Енерго-Про Продажби АД чрез БФБ от края на миналата година. Дружеството информира, че е депозирало 29,3 млн. лева в чешката фирма Viamon s.r.o с годишна лихва 4% и срок до 30 юни 2014. В уведомлението се твърди, че Viamon s.r.o. не е част от групата на собственика Energo-Pro a.s., собственик на българското дружество, а трето незаинтересувано лице.

http://www.x3news.com/?x3id=77377&language=bg

Сделката предизвиква интерес, тъй като Енерго-Про има над 150 млн евро задължения към банки и в същото време беше на загуба от 16,1 млн. лева за първите 9 месеца на 2013 г. Заедно с другите ЕРП, Енерго-Про непрекъснато се оплаква от регулатора и настоява за повишаване на цената на тока, а наскоро беше обект на проверка от ДАНС. През последното тримесечие на 2013  Енерго-Про излезе на печалба с 40 млн. лв, което прави 23 млн лв. печалба за 2013 г. Тези пари обаче са заминали към трезора на чешката Viamon. Оправдано ли е отпускането на този значителен заем за Viamon – фирма с очевидно скромни възможности и наистина ли тя не е свързана с акционерите на Енерго-Про?

Чешки олигарси, ТИМ и 155 млн евро заеми

Чешката фирма Energo-Pro a.s. придоби електроразпределителния бизнес в Североизточна България след сделка с немската компания – E.ON през 2012 г. Държавата също имаше акции в E.ON, които продаде чрез инвестиционния посредник Първа Финансова Брокерска Къща (ПБК) на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, който наскоро беше осветен като агент « Камен » на ДС. Печалбата за хазната от продажбата възлиза на 67,7 млн. лв.

Основен акционер в Енерго-Про Продажби АД с 67% е Енерго-Про Варна ЕООД, което пък е собственост на чешката Energo-Pro a.s. След изкупуването на акциите, чехите залагат Енерго-Про Варна срещу кредит в чешката ППФ-Банка за 78 631 788 евро. Енерго-Про ЕАД, което през 2013 се влива в Енерго-Про Варна също е заложено, но в Чешка Експортна Банка за 67 946 985 евро.

От другите по-едри акционери в Енерго-Про Продажби 16,66% принадлежат на люксембургската банка Clearstream, която преди години беше замесена в корупционен скандал във Франция. Слуховете, тръгнали по време на протестите през пролетта на 2013 г., че сочената като престъпна групировка ТИМ контролира Енерго-Про не се потвърждават. Към този момент различни фирми свързани с Химимпорт държат около 8% от акциите.

Освен в България, Energo-Pro има електроразпределителен бизнес и в Грузия. В Чехия Energo-Pro е регистрирана в град Свитави, на адрес nám. Míru 62/39. Фирмата е с уставен капитал от $ 4,75 млн. разпределен между Иржи Крушина – 75% и Яромир Тесарж – 25%. Двамата са и управители на фирмата, заедно с Петер Тесарж. Крушина и Тесарж не са особено известни в родината си, макар че принадлежат към групата на 25-те най-богати чехи. Свързани с тях фирми и лица обаче са замесени в най-мащабните корупционни скандали в Чехия за последните 15 години.

Не съвсем незаинтересувани лица

Фирмата Viamon s.r.o., която получава близо 15 млн. евро кредит е с обект на дейност търговия с недвижимо имущество и е регистрирана в Свитави на адрес nám. Míru 11/89, в съседство с Energo-Pro a.s. Единствената недвижима собственост на фирмата е сграда, паметник на културата, която се намира в центъра на град Литомисл и парцел в предградията. Цената им в никакъв случай не покрива размера на кредита.

Фирмата е основана през ноември 1996 г., от Мартин Видра и е с уставен капитал от 5000 USD. През април 1997 акциите са купени от фирмата Poličské strojírny, a.s., която ги препродава година по-късно на Зденек Нетолицки, собственик и управител на Viamon и до момента.

В тази на пръв поглед безобидна фирмена история се появяват интересни лица. Единствен акционер в Poličské strojírny, a.s. е оръжейната фирма Omnipol s.a., а в периода януари – ноември 1997 г. , когато Poličské strojírny притежава Viamon, един от управителите на Poličské strojírny е Иржи Крушина (Jiří Krušina), настоящ мажоритарен акционер и управител на Energo-Pro a.s., който е също така управител на българската фирма Енерго-Про България ЕАД. Излиза, че Viamon и Енерго-Про не са съвсем чужди една на друга, макар че формално в момента връзка няма.

Биволъ се свърза с Енерго-Про Продажби за коментар на тези факти, но от фирмата игнорираха запитването ни.

Опасни връзки  – Омнипол и негодните български ракети

Друг интересен факт е, че от юни 1997 до февруари 1998 в управлението на Omnipol присъства знаковият оръжеен търговец Павел Музила.

Точно в периода когато Музила и Крушина са управители, Omnipol печели търг за доставка на противотанкови ракети за чешката армия на стойност 3,5 млн USD. Между 1998 и 2000 г. фирмата доставя 80 негодни руски ракети « Щурм », произведени през 1983 г. Ракетите са купени в България и са с подправена документация, за да отговарят на изискванията в търга да не са произведени по-рано от 1996 г.

Българското Министерство на отбраната е извършило проверка за годността на ракетите и е сторило това от името на чешката Национална служба по въоръженията, заявява чешкия зам. военен министър Ярослав Твръдлик пред в “Хосподаржске новини” през януари 2001 г. Сделката е обект на парламентарно разследване, а скандалът е затворен чак през 2011 когато чешкият съд налага на Omnipol глоба от 115 000 USD. В България последствия няма (виж тук и тук).

След 1998 г. Павел Музила, който е близък до бившия чешки премиер Станислав Грос изплува в още два големи корупционни скандала. През 2011 швейцарските и белгийските власти разследват парични трансфери, свързани с приватизацията на чешката въгледобивна компания MUS от Appian Group през 1999. Установени са над 100 сметки в Швейцария с близо 600 млн швейцарски франка, свързани със сделката за MUS. Сред тях е и трансфер на 5 млн. долара към сметка в Гибралтар, до която Музела има достъп. Подозренията са, че с тези пари са плащани комисионни на политици (виж тук).

Другият голям корупционен скандал е този с доставка на бронетранспортьори за 1 млрд долара за чешката армия. В началото на 2010 г. австрийската фирма Steyr, собственост на американската General Dynamics е обвинена, че е раздала като подкупи близо 60 млн долара на политици от левицата и от десницата, за да мине договорът. Според разследването на водещия чешки всекидневник Mlada Fronta Dnes, плащанията са минавали през консултантската фирма на Музела PAMCO. В Чехия и в Австрия започва разследване, което не е приключило (виж тук).

Музела е ключов свидетел и за двата скандала, но не може да бъде разпитан, тъй като през 2008 г. губи паметта си след съмнителен ловен инцидент . На лов за елени, Музила пада от чакалото, чупи си черепа и оцелява по чудо с перманентна мозъчна травма. Неговият ловен партньор е арестуван по подозрение, че е причинил падането като го е ударил с приклада на пушката, по който е открита кръв. ДНК експертизата обаче го оневинява.

На 10 ноември 2011 г. братът на Павел Музила – Карел прострелва с огнестрелно оръжие двама от управителите на моравската фабрика Aircraft Industries, след което се самоубива. Според разследващите това е акт на отмъщение срещу лицата, които Карел Музила е считал за поръчители на инцидента с неговия брат.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: