Евтиното българско гражданство:

КПКОНПИ и Прокуратурата не видяха проблем в “кредитите за гражданство” на ПИБ

by Атанас Чобанов

Специализираната прокуратура и КПКОНПИ са си прехвърляли преписка по сигнал на Биволъ за измама с кредити за гражданство от ПИБ, засягаща най-малко 46 чужденци, докато накрая СП прекратява преписката, тъй като не вижда данни за престъпление. Това става ясно от прокурорско постановление на прокурор Хр. Христова от Специализирана прокуратура.

Евтиното българско гражданство:  КПКОНПИ и Прокуратурата не видяха проблем в “кредитите за гражданство” на ПИБЕвтиното българско гражданство:  КПКОНПИ и Прокуратурата не видяха проблем в “кредитите за гражданство” на ПИБЕвтиното българско гражданство:  КПКОНПИ и Прокуратурата не видяха проблем в “кредитите за гражданство” на ПИБ

Схемата беше разкрита в разследване на Биволъ за предоставяне на гражданство срещу фалшиви инвестиции в България. Чужденците, които са се възползвали от нея не внасят никакви пари отвън,  а получават кредит от половин милион евро от банка, заедно с удостоверение, че държат на сметка такава сума. На базата на това Българската агенция по инвестиции издава удостоверение на инвеститор, с което в МВР оформят постоянно местожителство на лицето.

Гражданство само за 50 000 евро и без доказване на произход

След като се сдобие с документ за постоянно местожителство в България, новоизпеченият мним инвеститор трябва да пребивава пет години в страната, като за постоянно пребиваване се счита ако той е бил най-малко 6 месеца годишно на територията на България. На практика никой не проверява дали това е реално.

В продължение на тези пет години банката получава лихви от 4% за отпуснатия кредит за гражданство, а след това главницата може да бъде погасена наведнъж, тъй като институциите не се интересуват какво се случва с мнимата инвестиция.

Така срещу около 50 000 евро, прехвърлени счетоводно от една банкова сметка в България в друга, всеки може да се сдобие с българско гражданство без да е вкарал нито лев в българската икономика.

На всичкото отгоре произходът на сумите, с които се погасява кредита всеки месец, не трябва да се доказва, защото е под прага на 10 000 лв. за които се докладва на финансовото разузнаване. На практика пари с неясен произход могат да се използват тихомълком за закупуване на европейски паспорт и притежателят му да се възползва от всички привилегии, които идват с него.

Заемите за гражданство – незаконни ако са от български банки

Схемата работи и в момента, установи разследването на Биволъ по метода “клиент под прикритие”. Наш журналист се представи за помощник на богат бизнесмен от бивша съветска република. Той се обади на агенция “Ситизъншип енд Инвестмънтс” ООД, която е посредник за услуги по програмата „Златна виза“ в България. След като заплати такса от 60 евро чрез Western Union, по телефона му беше казано, че е възможно да вземе заем за гражданство, но не директно от българска банка, защото това било забранено от закона. 


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Въпреки това, служителят на агенцията му обясни, че чуждестранна банка на територията на ЕС може да уреди заема. „Работим с белгийската банка KBC,“ каза той. „Те имат ниска лихва и са чуждестранна банка. По закон заеми от местни банки не се приемат.“ Кандидатът заплаща лихвата и такса на агенцията и накрая банката си връща главницата отново. Резултатът е гражданство срещу малка част от цената на инвестицията, ако тя беше реална.

От пресслужбата на KBC категорично отрекоха, че отпускат такива кредити. Налице е обаче конкретно официално доказателство за такива кредити отпускани от българската банка ПИБ (FIBANK) и то се открива в доклад от 2012 г. на Българската народна банка (БНБ). В него освен други нарушения са засечени и тези така наречени “кредити за гражданство”, които през 2010 г. са няколко десетки на брой.

Докладът на БНБ установява, че през 2011 г. българската Първа инвестиционна банка (ПИБ или FIBANK) е вписала в своя кредитен портфейл 36 т.нар. „кредити за гражданство“, т.е. заеми за молби за гражданство на обща стойност 18,4 млн. евро.

Прокуратурата изобщо не е разгледала данните в доклада на БНБ, не го е изискала по официален път и просто се е направила, че той не съществува, става ясно от прокурорското постановление. Вместо това тя е сравнила бройката на удостоверенията за влогове издадени от ПИБ, бройката на издадените удостоверения от Българската агенция по инвестиции (БАИ) и данните от Министерството на правосъдието и заключила със смехотворното твърдение, че “не са установени несъответствия”.

Това всъщност потвърждава само и единствено, че престъпната схема е работила перфектно и след 2011 г. От нея са се възползвали не 36, а 46 души, установява прокурорската проверка. В постановлението няма информация да са обследвани отпусканите от ПИБ кредити за гражданство преди 2012 г., когато те са засечени от БНБ.

Така излиза, че дори посредниците за гражданство са напълно наясно кое е законно и кое не, но от прокуратурата изобщо не виждат проблем с българската банка ПИБ, която е отпускала такива незаконни кредити.

След разследване на OCCRP Европейската комисия поиска спиране на програмата за “златни визи”

Разследването на Биволъ озаглавено “Златните визи” на България: Пропуснати ползи и банкова вратичка (на английски език в сайта на OCCRP е част от проекта “Златни визи” на Глобалния Антикорупционен Консорциум (Global Anti-Corruption Consortium), партньорство между OCCRP и Прозрачност без граници. Стъпвайки на резултите от този проект, “Прозрачност без граници” изготви доклад, озаглавен “European Gateway: Inside the Murky World of Golden Visas”, който беше представен на Европейските институции през 2018 г. В него изрично е споменат случаят с кредитите за гражданство на ПИБ.

На стр. 16 на доклада на Прозрачност без граници е посочен проблемът с кредитите за гражданство на ПИБ.

В началото на тази година Европейската комисия представи свой доклад, в който остро критикува програмите за “златни визи” на България, Малта и Кипър. След това българското правителство обяви, че ще прекрати програмата за гражданство срещу инвестиции.

Засега обаче няма признаци, че многобройните случаи с българско гражданство, получено на базата на измамната банкова схема, ще бъдат разследвани и тези паспорти ще бъдат отнети.

Знак за това е и скромната инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров да се отнемат паспортите на трима руснаци и един казахстанец, за които е установено, че не са извършили нужните инвестиции. Броят на чужденците, които са получили неправомерно гражданство обаче е много по-голям и това е публично известно от разследванията на Биволъ, Свободна Европа и други медии. Прокуратурата e знаела от 9 години, че гражданства се фалшифицират, демонстрира публикация на Свободна Европа.

Едва ли тези измами с гражданство биха могли да се случат ако институциите не си затваряха очите за произхода на капиталите и осъществяваха последващ контрол върху мнимите инвестиции. Налице са достатъчно данни за престъпно бездействие, а вероятно и корупционна схема със замесени български официални лица. Но както се вижда от решението на прокурор Христова, от това не се интересува нито КПКОНПИ, нито Прокуратурата.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also