Само ден след като Бойко Борисов откри новите офиси на Комисията по досиетата в Банкя, в сайта на Комисията се появиха сканирани досиета на агенти и отделни документи. 

Достъпът до тях става през търсачката, в която може да се вкарат имена и година на раждане на лицето, за да се види дали е проверявано и дали е открита принадлежност към ДС. В резултатите с оповестени сътрудници има хипертекстови връзки към съответните документи.

От качените документи могат да се научат интересни неща. Така например в досието на Георги Първанов-„Гоце“ има собственоръчна автобиография, от която става ясно, че по нечия воля Георги Седефчов Величков не носи фамилното име на баща си, а фамилия от малкото име на дядо си Първан.

http://comdos2.demo.ltf8.com/balancer.php?file=92.pdf

В други документи сканирани от КомДос личи написаното на гърба на листа, където има псевдоними на агенти и номера на агентурни досиета, които още не са оповестявани от Комисията.

Безспорно най-любопитното досие качено в сайта на Комисията е това на Форд Ескорт. То е и най-обемистото: два файла с общо 800 страници и съдържа всички данни за ремонт, експлоатация и обслужване на Форд Ескорт/Орион.

http://comdos2.demo.ltf8.com/balancer.php?file=109.pdf

http://comdos2.demo.ltf8.com/balancer.php?file=180.pdf

Заредете се с търпение, защото файловете са големи, особено последният, който е над 64 мегабайта.

screen-capture-32

Ето списъкът на всички достъпни към този момент досиета в сайта на Комисията:

Георги Първанов – Гоце

Митко Николов – Дипломат

Юнал Лютви – Мурад и Сидер

Анатолий Пазийски – Толя

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.