Българският лобист Спас Русев е получил титла „Сър“ в Антигуа едновременно с английския лобист Антъни Бейли и осъдения за мошеничество Надим Оши. Титлата обаче му е била отнета след проведено разследване – съобщава британският Дейли Мейл.

Информацията е в пространна публикация за Антъни Бейли, който е тясно свързан с България. За разлика от Русев той имал неблагоразумието да използва титлата на територията на Острова, като дори заблудил Дейвид Камерън, че е истински рицар.

Това обаче е забранено по протокол в Обединеното Кралство. „Конвенцията, че британците, които са станали рицари в други страни, нямат право да използват титлата Сър в Обединеното Кралство е от 1813 г. и не е била променяна и се прилага за всички“ – се казва в становището на Форийн Офис, изпратено до вестника.

Бейли е бил произведен в „Сър“ през ноември 2014 от губернатора на Антигуа Сър Родни Уилямс, съпруг на братовчедка на Баронеса Патриция Скотланд, която е глава на Общността на нациите и специален пратеник на Кралицата. На сайта на вестника и в YouTube е качено видео от церемонията по присъждането на титлата „Сър“ на Бейли, Спас Русев и Надим Оши. Дейли Мейл отделя голямо внимание на връзките на баронеса Скотланд с Бейли, като изтъква ролята й за скандала с титлите.

Спас Русев се кичи с титлата „Сър“ на различни светски събития, показва бърза проверка в Мрежата (виж тук и тук). Няма данни Русев да е използвал титлата на Острова, но той е замесен в разследване на Serious Fraud Office срещу руската банка VTB за опита да бъде купена Vivacom. Вероятно това е и причината Русев да бъде експресно разследван и обезблагороден, за разлика от Бейли, който все още не е лишен от титлата си.

Русев е известен също и от снимката на наета от него яхта в Монако, на която български политици и гангстери играят карти. Името му изплува и в „Савойската афера“ като приближено лице на италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани, който имаше мераци да строи в България детска болница.

Capture_2013-08-03_a_20.31.51

Фирма на Антъни Бейли на български адрес в Лондон

Английският лобист Антъни Бейли има тесни връзки с България. Той е изучавал български език и литература в София и Велико Търново, а през 2007 г. е награден от президента Георги Първанов с орден Мадарски конник.

Орденът обаче е бил придружен и с други облаги. Фирмата на Бейли ELIGO INTERNATIONAL от 2005 г. наема апартамент собственост на българската държава на адрес 12 Queen’s Gate Gardens в Лондон.

longon12queensgargengate От Външно министерство потвърдиха, че два от апартаментите в зданието, което е собственост на българската държава и се обитава основно от български дипломати, се дават под наем. От ведомството на Даниел Митов отказаха да уточнят кои са наемателите и какви суми заплащат. Освен на номер 12, българската държава притежава и сградата на номер 24 на същата улица. Там също се дават под наем апартаменти на външни лица.

По информация на Биволъ друг наемател на български имот на тази улица е известният бизнесмен Борислав Дионисиев, агент на Държавна сигурност под псевдоним „Христов“ във Второ главно управление.

 


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>