Военният кореспондент Рено Жирар:

Срещу COVID-19 като на война: масово тестване и лечение с хлорохин

Екип на Биволъ

Последствията от мерките не трябва да са по-вредни отколкото самата пандемия, смята военният кореспондент Рено Жирар. Той призовава Франция да премине в настъпление и да разгърне амбициозна стратегия, основните линии на която очертава в интервю за в. Фигаро.

FIGAROVOX: Какъв е вашият анализ за актуалната криза с COVID-19 във Франция?

Рено Жирар: Изправено пред експоненциален растеж на броя на французите, заразени с вируса на COVID-19 и  конкретен риск от претоварване на болниците, правителството реши да ограничи цялото население. Това е разбираемо решение, защото вирусът е изключително заразен и може да причини пневмония, изискваща интензивни грижи в болница. Тази стратегия обаче не може да бъде устойчива.

За колко време можем да спрем цяла държава?

– Нека не се поддаваме нито на паниката, нито на диктатурата на емоциите, това не води до никъде. Трябва да имаме глобална гледна точка върху настоящата криза и да включим всички параметри (здравни, икономически …). Твърде дългите ограничения ще имат пагубно икономическо, социално и психологическо въздействие. Ще излязат на дневен ред проблеми с бунтове в затворите, в чувствителните квартали, самоубийства поради самота или

Рено Жирар – военен кореспондент на Фигаро.

семейно насилие. Но най-вече, ужасната финансова и икономическа криза от 2008 г. няма да бъде нищо в сравнение с кризата, която ни заплашва, ако дейността не се възобнови. Икономическа криза като тази може да унищожи десетки хиляди предприятия и също да причини човешки жертви (самоубийства на безработни работници поради рецесията или на предприемачи, съсипани търговци и фермери …). Продължителното прекратяване на дейността би означавало експлозия на публичния дълг. От една страна, държавата трябва да направи непредвидени и мащабни разходи за субсидиране на спрялата икономика. От друга страна, пълното отсъствие на дейност и затварянето на магазините означава липса на данъчни постъпления за държавата (ДДС…). Бихме могли да станем свидетели на фалит и финансов крах на държавата. Ако държавата е в несъстоятелност, това означава, че полицията, военните и медицинския персонал вече няма да получават заплащане и нашата болнична система ще бъде унищожена. Днес има ограничения, за да не претоварим нашата болнична система. Много добре. Но твърде дълго задържане на мерките рискува да предизвика финансова и икономическа криза, която ще унищожи здравната ни система много по-дълбоко. Лекът (на ограниченията) в крайна сметка може да бъде много по-лош от болестта (COVID-19). Би било абсурдно.

Лекарството (ограниченията) може в крайна сметка да е много по-зле от болестта (COVID-19).

В социален план Франция често е на ръба на изригването, както показаха бунтовете в предградията през 2005 г., кризата с “жълтите жилетки” и движението срещу пенсионната реформа. Твърде дълги ограничения може да причинят след вдигането им гигантска експлозия на социален гняв, с безпрецедентен мащаб. Това, което изобщо не ни е нужно в този момент.

Франция не трябва да умира изцелена.

Нищо ли не трябва да правим срещу COVID-19?

Определено не! Напротив, трябва да действаме решително.

Президентът говори за „война“ срещу COVID-19. В професията ми на военен репортер имам конкретен опит от войните през последните тридесет и пет години. Като практикуващ на война, мисля, че основната точка на всяка война е адаптирана стратегия. Физическата изолация обаче е спешна реакция и не трябва да трае вечно. Тя е необходима, за да се предотврати задушаването на болничната система и да се забави разпространението на
епидемията. Но, това не трябва да продължава вечно. Изправени пред вируса, трябва да поемем инициативата:
да предприемем нападателна и целенасочена стратегия.

Статичните, пасивните и изчакващите стратегии имат малък шанс за успех.

Както показа линията Мажино през 1940 г., статичните, пасивни стратегии на изчакване имат малък шанс за успех. Тази неизбежна офанзива ще изисква разузнаване (използване на личните медицински досиета на здравноосигурените, което ще насочи към тези, които са най-изложени на риск); комуникация с цивилните (информирайте французите, че не трябва да приемат противовъзпалителни лекарства, защото тези
лекарства влошават заболяването); пехотинци (личните лекари, които трябва да мобилизираме); защитни средства за пехотата (маски за медицинския персонал); инженеринг (реквизиране на частни клиники, техния персонал и вентилатори, създаване на полеви болници от армията, създаване на екипи за дезинфекция на обществените места, на обществения транспорт и супермаркетите по южнокорейския модел); боеприпаси (масивни скринингови тестове, включително чрез самостоятелно вземане на проби); иновативни операции на командоси (изолиране на епидемични „клъстери“ и положително тествани хора); бронетехника и тежка артилерия (лечение с хлорохин, комбинирано с приемане на антибиотици). Тези военни усилия ще трябва да бъдат подкрепени от ЕЦБ по същия начин, както централните банки подкрепиха военните усилия по време на двете световни войни.

Преди всичко във военно време трябва да изоставим конформистката логика на мирното време, която събитията обезсилват. Току-що обявихме, например, стартирането на голямо проучване (“Discovery”) за тестване на средства срещу COVID-19. Това проучване обаче ще докладва своите открития чак след шест до осем седмици! Дотогава епидемията може да е отмине от само себе си. И най-вече хиляди хора ще бъдат мъртви и европейските спестявания ще са унищожени. Този вид проучване е добре да се води в мирно време като авангардна наука. Но тук не става въпрос за напредък на науката, а за реагиране на спешен случай. Да изоставим ритуализма и бюрократичните процедури. През 2008 г. Никола Саркози успя да се справи прекрасно с кризата, защото прояви дързост, бързина и лидерство, освобождавайки се от обикновените протоколи.

Противниците на Дидие Раул нямат сценарий за прекратяване на кризата.

Проф. Дидие Раул. Снимка: профил в Туитър https://twitter.com/raoult_didier

Дидие Раул е един от най-големите специалисти по заразни болести в света. Професор в Марсилия, той е открил 400 микроба (20% от микробите, способни да заразят хората). Два вируса са кръстени на негово име. Той излекува няколко хиляди пациенти с хлорохин, лекарство, в което е експерт.  Ако къщата ви гори и ако признат по цял свят експерт-пожарникар идва да ви спаси, не можете да откажете помощта на основание на това, че стълбата му не е сертифицирана. Още повече, че противниците на Дидие Раул не предлагат сценарий за край на кризата.

Ето какво трябва да се направи: масово и възможно най-бързо да се разшири протокола за лечение препоръчан от доктор Раул, тъй като нямаме какво по-добро да предложим. Успоредно с това, нека продължим програмата Discovery. Ако след шест седмици хлорохинът не се е доказал като ефективен на терен, ако друго лекарството има доказана по-добра ефективност като част от програмата Discovery и ако епидемията не е отшумяла, тогава ще се откажем от хлорохина и ще приемем това друго лекарство без колебание. Трябва да разсъждаваме с понятията на реализма, прагматизма и ефективността.

Хлорохинът съществува от около 70 години. Той е евтин и лесен за производство. Страничните му ефекти са отлично познати и овладени. Стотици милиони хора по света са го вземали в продължение на години. В САЩ Администрация по лекарствата (FDA), която е изключително внимателна, утвърди решението на Тръмп да следва протокола на д-р Раул. До януари 2020 г. хлорохинът дори беше в свободна продажба. И лабораторията Sanofi предлага да ни достави 300 000 безплатни дози.

Хлорохинът е като облога на Паскал, тоест облог, при който има какво да спечелите и нищо за губене.

Или лечението работи, и ние печелим, измъкваме се от кризата. Или лечението не работи и не сме загубили нищо. Защото и в момента ние нищо не правим.

Ако лечението работи и ние не го използваме, ще сме пропуснали решението и това ще бъде огромен политически и здравен скандал. Ако не работи, ние не можем да обвиняваме онези, които са го използвали, защото не е имало нищо по-добро под ръка. Всичко, което може да бъде опитано, за да се спасят животи, да се облекчат болниците и да се излезе от кризата, трябва да бъде опитано възможно най-бързо. Принципът на предпазливостта, ако го разбираме добре, е точно в това да изберем хлорохина. Нямаме нищо за губене.

Мислите ли, че тестването е сърцето на една ефикасна стратегия?

Да.

Първо, масовият скрининг е единствената стратегия, която е в съответствие с медицинската етика. Мисията на лекаря, в съответствие с клетвата на Хипократ, е да диагностицира и лекува. Някои пациенти имат малко или никакви симптоми в началото на болестта и не се тестват. Но те всъщност имат сериозно увреждане на белите дробове, за чието съществуване не знаят. След няколко дни изпитват тежки затруднения с дишането и трябва да бъдат хоспитализирани. Скринингът ще предотврати този тип ситуации. Поразителен е фактът, че някои регионални здравни агенции (включително тази на Марсилия) призовават да се откажем от масов скрининг. Би било по-добре да кажете истината на французите: Във Франция има остра липса на тестове!

Второ, масовият скрининг би ни позволил да имаме по-ясен статистически поглед. В момента нямаме видимост и плаваме на сляпо. Всъщност не знаем реалните нива на заразяване и смъртност. Например в Италия процентът на обявената смъртност (8,5%) е проблемен, тъй като много малко хора са тествани и това са случаи със силна симптоматика. Ако знаехме истинския брой на заразените във Франция, щяхме да знаем точния процент на смъртност, който със сигурност е много по-нисък от обявените числа.

Трето, масовият скрининг е модерна техника, доказала се като ефективна. СЗО го препоръчва с лозунга: “Тестове! Тестове! И пак тестове! ” Хонг Конг, Тайван, Сингапур и Южна Корея успяха да контролират болестта благодарение на политиката на масово тестване. При това без да се прибягва до ограничения. Резултатите при тях са впечатляващи. Няма починали в Сингапур към момента, само един в Тайван, в Корея намаляват броя на случаите и
има ниска смъртност.

Във Франция няма да бъдете тестван, дори и да имате всички симптоми. В Корея ще бъдете тестван, дори ако нямате симптоми. В Корея, ако сте тестван положително, ще ви поискат списък на всички хора, които сте срещнали
през последните 72 часа и ще ги тестват и тях.  Ако някои от тях също са положителни, тогава същия процес започва отново. Израел също започна масов скрининг, включително на паркинги, където хората се тестват в колите си.

Еманюел Макрон често възхвалява достойнствата на “стартъп нацията”. Ето един модерен метод, достоен за истинска стартъп нация, това е масовият скрининг. По този въпрос Дидие Раул показва компетентност и хладнокръвие, които го квалифицират да бъде главен експерт на Еманюел Макрон. С право този изключителен
доктор се запита защо Франция е двадесета в света по броя на тестове на глава от населението…

Със съкращения. Превод Биволъ. Интервюто на Жан-Лу Бонами с Рено Жирар във в. Фигаро е публикувано на 27.03.2020. Снимка Jean-Christophe MARMARA/Le Figaro

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: