Изпитанието Covid-19

Ограниченията падат, но рисковете остават

Светът постепенно излиза от карантината и ние се завръщаме в социалната среда, и към обичайните си занимания. Но рискът от заразяване и и разпространение на коронавируса нараства. Това предизвиква страх от втора вълна на епидемията.
Имунологът доц.д-р Ерин Бромидж от Масачузетския университет в Дартмут обяснява как да намалим опасността от заразяването. Той чете лекции по епидемиология на инфекциозните заболявания и стриктно следи развитието на сегашната пандемия от самото й начало. И е не само експерт по конкретната болест, а и изключителен популяризатор на научните знания.
Около 16 милиона души са прочели блога му за рисковете, свързани с Covid-19. Ето съветите му за това какво да правим, макар частично да се завръщаме към нормалния живот:

Къде можем да пипнем инфекцията?

Д-р Бромидж казва, че мнозинството от хората се заразяват у дома от друг член на семейството, който предава инфекцията на всички останали по време на постоянните контакти.
А извън дома? Не се ли подлагаме на риск по време на всекидневната разходка в парка? Този лекомислен бегач без маска може ли да ми лепне болестта? Едва ли. На открито вирусът се разпръсква във въздуха в неограничен обем. Издишването на човека се разсейва много бързо. Това означава, че вирусната доза по-скоро ще се окаже недостатъчна, за да се заразите.
За да се разболеете, в организма ви трябва да попадне т.нар. инфекционна доза – от порядъка на хиляди частици от вируса SARS-CoV-2. Тази оценка се базира на изследванията на съответни дози, приложени към MERS и SARS. Конкретното число остава все още предмет на дискусии и трябва да бъде потвърдено експериментално, но дава полезна обща картина на това как се заразява човек.
Главното тук е, че вие можете да се сдобиете с необходимата доза по различни пътища. Хиляда вирусни частици за едно вдишване, или по 100 за 10 вдишвания, или по 10 за 100. Всяка от тези ситуации може да доведе до заразяване. Това означава, че при много кратък контакт с инфектиран човек – със същия онзи бегач, който не се съобразява с нуждата от дистанция, вие едва ли ще получите необходимата доза. В какви ситуации трябва да се безпокоим силно?

Хора със симптоми

Кашлицата и кихането наистина разпространяват инфекцията, но много различно.
При едно изкашляне човек изпръсква във въздуха около 3 000 миниатюрни капчици със скорост 80 км/ч. Повечето от тях са достатъчно големи, за да паднат на земята от собствената си тежест, но някои могат да останат във въздуха и до стигнат до отсрещния край на стаята.
Ако човекът в асансьора до вас не кашля, а киха, рискът се увеличава 10 пъти. Една кихавица излъчва около 30 000 частици със скорост 320 км/ч, при това те са далеч по-малки и така лесно долитат дори до най-отдалечения край на помещението.
Ако човек е заразен, при всяко кашляне и кихане отделя 200 милиона вирусни частици. Ако вие разговаряте с него лице в лице и този човек кашля или киха право във вас, ясно е, че можете да получите инфектиращата доза от 1 000 вирусни частици.
Но дори да не сте там в момента на кашлицата и кихането, вие сте в опасност. Някои капчици могат да витаят във въздуха няколко минути и когато влезете в стаята, ще ги вдишате достатъчно.

Безсимптомни разпространители

Знаем, че първите 5 дни след заразяването хората боледуват без симптоми, а у някои те не се проявяват дори и по-късно. Вирусните частици попадат в атмосферата и при обичайното дишане. Но много ли?
При едно издишване се отделят 50 до 5 000 капчици. Повечето от тях се движат бавно и почти веднага падат на земята. Ако човек диша през носа, количеството капки силно намалява. Носът е допълнителен филтър и въздухът се насочва вертикално долу. По този начин числото на отделяните патогени – вирусни частици е сравнително малко. Важно е и това, че при обичайното дишане въздухът излиза без усилия, така вирусните частици от долните дихателни пътища не попадат в него.
Това е важно, тъй като концентрацията на коронавируса в дробовете и трахеята на заразения човек е по-висока от тази в гърлото и устата. Не е известно колко частици от вируса SARS-CoV-2 /сегашният коронавирус, предизвикал Covid-19/ се отделят при дишането. Според някои изследвания при обикновения грип болният разпространява от 3 до 20 вирусни частици в минута.
Ако тези данни са верни и за причинителя на Covid-19, то в присъствието на заразен човек вие трябва да вдишате абсолютно всички отделяни от него частици в продължение на 50 минути, за да получите инфектиращата доза от 1 000 частици /всички данни обаче са оценъчни и приблизителни/.
Така може да се каже, че вероятността да се разболеете, докато се намирате в една стая с носителя на инфекцията, е сравнително малка – ако той не киха и не кашля. Но по-голямата част от заразяванията извън дома вероятно стават в резултат на контакти с безсимптомни болни. Рискът се увеличава 10 пъти, ако вие разговаряте. При пеене и викове количеството на постъпващите в атмосферата капчици се увеличава драстично.
Ако закрещите или запеете, капките започват буквално да обстрелват пространството пред вас, при това те излитат от дълбочините на дробовете, където тъканите са инфектирани по-силно. Всяко усилие при издишването рязко увеличава заразяването на въздуха.

Кои места са особено опасни?

Разбира се, на най-голям риск са изложени тези, които заради професията си имат работа със заразени хора.
Известни са случаи на масово заболяване на хора в определени места. Всички помнят круизните кораби. Но такава е средата и в откритите офисни пространства, спортните и развлекателни прояви, погребения и хорови репетиции.
При всички тях рискът от заразяване е огромен, тъй като хората прекарват значително време в закрито помещение в общността на други хора, сред които може да се окажат носители на инфекцията.
Дори ако конкретен болен се намира на 15 метра от вас, както по време на хорова репетиция или в кол-център и количеството на достигащите до вас вирусни частици да не е голямо, за продължително време вие можете да получите дозата инфекция.
При завръщането на хората на работните места особено безпокойство будят някои професии. Най-големият проблем са откритите офисни пространства с лоша вентилация. В Южна Корея в голямо открито помещение работят 216 служители, а 94 от тях са заболели.
Стоматолозите са в групата под особен риск. В хода на работата им, при пробиване или вадене на зъб и т.н. се образува голямо количество аерозолни вещества. Трябва да се помисли как да се организира работното пространство така, че да се осигури защита – защото опасността е преди всичко за стоматолозите, а не за пациентите.
Друга рискова група са учителите и преподавателите. Те основно са не млади хора, но трябва да бъдат дълго време в едно помещение с младежи. Необходимо е задълбочено да се помисли как тези работни места могат да се обезопасят.

На въздух и в помещение

Сред известните епизоди на масовото заразяване не са много онези, които са станали на открито. Вятърът и пространството разсейват концентрацията на вируса, а слънчевите лъчи, горещината и влажността могат да съкратят времето на живота му. Като спазвате дистанция и съкращавате продължителността на контактите, вие намалявате още повече риска.
Но някои затворени пространства са потенциално много опасни, особено при многолюдни прояви, където струпаните хора разговарят, пеят и крещят, и където спазването на дистанцията е трудно. Проблемни са помещенията с лоша вентилация и климатизация.
Магазините, в крайна сметка, са далеч по-безопасни за купувачите, ако не се застояват по-дълго на едно място.

Оценка на риска

Ограниченията, свързани с коронавируса, постепенно се вдигат, но ние сме длъжни критично да оценяваме степента на опасност на едно или друго занимание.
Ако ще ходите някъде в закрито пространство, преценете кубатурата, броя на едновременно пребиваващите там хора и продължителността на вашия престой там. Ако сте седнали в добре проветрявано помещение с малко хора, рискът не е голям. Ако работите в открит офис, трябва да се оцени обемът му, броят на хората и вентилацията. Ако вашата работа предполага контакти лице в лице, или гръмки разговори и викове, хубавичко си помислете.
Например, за посетител в големия търговски център, който няма да стои дълго там, а хората са малко, рискът не е голям. За складовия работник, който е цял ден там обаче опасността е значително по-голяма.
Инфектирането навън е много по-малко, тъй като заразните капки се разсейват бързо, но не забравяйте за дозата и времето. Досега говорихме за предаването на вируса по въздушно-капков път, но не трябва да забравяме и за повърхностите. Инфектиращите капки се задържат, където им е удобно. Мийте често ръцете и не докосвайте лицето си.
А вероятно ще дойде моментът да се откажем и от духането на свещичките на тортата за рождения ден.

Автор: Ерин Бромидж

Превод от руския сайт на BBC: Екип на Биволъ

Водеща снимка: Gurumed.org

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d