Мария Габриел ще засилва сътрудничеството с фантомна НПО на данъчен длъжник

by Екип на Биволъ

В продължение на високотехнологичната конференция Innowave Summit 2018, която проведохме през октомври във Варна, ще се срещна с председателя на сдружение „Български бизнес форуми“, за да обсъдим следващи възможности за засилване на сътрудничеството ни.съобщи на Facebook страницата си българският еврокомисар Мария Габриел, която от днес е в София.

Председател на сдружението “Български бизнес форуми” е Димитър Василев Иванов. Сдружението е официален организатор на конференцията Innowave Summit 2018, проведена на 19-20 октомври във Варна в партньорство с Община Варна и с подкрепата на Министерството на икономиката на България, Европейската стартъп мрежа и Startup Europe (Инициатива на Европейската комисия).

Фантом с дългове към НАП

Сдружението ББФ, чието пълно име е “Сдружение с нестопанска цел в обществена полза – Български Бизнес Форуми”, съществува от 2014 г. До август 2018 то води фантомно съществуване и няма нито един назначен служител. През август т.г., във връзка с подготовката на конференцията, е назначен като служител само Димитър Иванов.

Иванов (на водещата снимката в ляво) е бивш собственик на фирмата за уеб услуги “Уебест“, която преди около година сменя собственика си и управителя си. Новият управител и едноличен собственик на компанията е Михаил Иванов Мързаков.

Проверка на Биволъ показа, че срещу “Уебест”, преди да се преименува и да смени собствеността си, е образувано изпълнително дело от НАП (номер 160085944 / 2016) за дълг от 40 000 лв., който с лихвите е набъбнал до 42 900 лв.

Схемата с прехвърлянето на фирми с дългове към подставени лица не е нова. Преди няколко месеца Биволъ разкри как депутата от ГЕРБ Гамишев е успял да излъже хазната с 200 000 лв. данък като прехвърлил фирмата-длъжник на “професионално” подставено лице. След скандала депутатът подаде оставка.

Държавно партньорство за 40 000 лв. без обществена поръчка

Въпреки афишираната мощна институционална подкрепа, високотехнологичната конференция Innowave Summit 2018 се явява частно събитие със спонсори, наречени “партньори”. Те са категоризирани като Платинени, Златни, Сребърни и Бронзови. Сред платинените партньори е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), която е платила без процедура за обществена поръчка 40 000 лв. на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза – Български Бизнес Форуми.

Споразумението за 40 000 лв. между ИАНМСП и ББФ е сключено без търг и конкурс

Биволъ разполага със споразумението-договор с номер ОА-4-44, който е сключен между ИАНМСП и ББФ на 19 октомври 2018 г., в деня на откриването на конференцията.

Не е ясно колко е платила Европейската комисия, за да получи и тя статут на “платинен партньор” и дали е спазена процедурата за обществените поръчки.

Спонсорите – публични, печалбите – частни

Приходите от билети за участие в конференцията с височайшето присъствие на Мария Габриел обаче не се връщат в ИАНМСП, а отиват в частни джобове. Билетите за събитието са на цени от 39 евро до 299 евро. Според изказване на организатора Димитър Иванов, на нея са присъствали над 3000 души.

Въпреки, че много от участниците не са плащали и са били поканени, събраните средства от билети са над 20 000 евро, според източници на Биволъ. Участници в събитието споделиха, че са плащали през PayPal на различни сметки, една от които е на… фирмата “Уебест”, същата, която е прехвърлена на малоимотния Мързаков и има дългове към НАП.

Част от билетите са платени и по банков път отново на различни получатели, сред които е фирмата “ББФ Ангелски Клуб” ЕООД. Тази фирма е собственост на Димитър Иванов. Чрез нея той държи 50% във фирмата “Иноуейв” ООД, заедно с “ХотелТВ” ООД на Нико Тупарев и “360 Сълюшънс” ЕООД на Димитър Георгиев.

До редакционното приключване на статията не се получи отговор на въпроса към организаторите как са осчетоводени приходите и дали са постъпили по сметките на сдружението или на други субекти.

Преди Innowave Summit, ИАНМСП е сключила и друг договор с ББФ за финансиране на “Специализирана международна конференция E-транспорт и мобилност за сектор информационни и комуникационни технологии”. За тази конференция агенцията плаща 12 000 лв. от европейския проект „Създаване на условия за устойчиво развитие и успешно интегриране на българските предприятия на европейски и международни пазари, чрез осигуряване на подкрепа за участие в международни търговски панаири и конференции“.

Снимка: Банкеръ

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also