Апартаментгейт:

Братът на Мария Габриел с гратисен апартамент от фирма близка на властта

В същото време сестра му "стокира" в голямо общинско жилище за 400 лв. на месец
by Екип на Биволъ

Братът на Мария Габриел Борис Неделчев е успял да се сдобие с голям апартамент в София. Той сключва изключително изгодна сделка с фирмата “Бигла 3”, приближена до властта, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излиза гратис. По времето на тези имотни сделки Габриел ползва евтино общинско жилище за 400 лв. на месец като за 7 години е икономисала близо 80 000 лв., които не е декларирала пред Европейския парламент.

“Комплекс “Дианабад Резидънс” на ул. “Пимен Зографски” в кв. “Дианабад” се намира на тихо, спокойно и същевременно комуникативно място с изградена инфраструктура, близо до училище, детска градина, метростанция и заобиколено с множество паркове.” – така собственикът на строителната фирма “Бигла 3” рекламира един от многобройните си проекти в елитния столичен квартал “Изток”.  Цените там се движат средно около 1000 евро/м2.

За да купите прилично жилище в подобен комплекс трябва да разполагате минимум с 50 хиляди евро. На подобни пазарни цени и “Бигла 3” продава готовите си апартаменти. Борис Неделчев обаче купува през 2014 г. не жилище “до ключ”, а “право на строеж” за апартамент от 82 кв.м. Декларираната цена е 39 000 лв или 237 евро на кв.м. Още на следващата 2015 г. Неделчев заменя апартамента за по-голям – 96,94 кв. м., за което брои на “Бигла 3” 32 000 лв. На 19.09.2016 замяната е конкретизирана с нотариален акт, в който не е деклариран допълнителен материален интерес. Така по документи апартаментът е струвал на Неделчев почти символично 71 000 лв. 

Цената е далеч под минималната граница на всякакъв пазарен механизъм.

Нова имотна афера около българската кандидатка за Еврокомисар

Нова имотна афера около българската кандидатка за Еврокомисар

Нова имотна афера около българската кандидатка за Еврокомисар


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

След още една година – в края на 2016 г. – новодомците Борис Неделчев и съпругата му продават същия този апартамент за 180 000 лв. Бинго! Неделчеви излизат от скоростните имотни врътки с над 100 000 лв. чиста печалба.

Няколко месеца по-рано той и съпругата му са си купили апартамент от 100 кв. м. в друг квартал срещу 100 318 лв. Една проста сметка показва, че печалбата от апартамента в “Дианабад” е покрила изцяло тази покупка.

Тук трябва да се отбележи, че единственото право на строеж в тази сграда, което е дал строителят “Бигла 3”, е на брата на Мария Габриел. Всички други апартаменти са продадени “до ключ” на цени, които отговарят на пазарните. Също така в имотния регистър няма вписани ипотечни кредити на името на брата и снахата на евродепутатката. За правото на строеж, а впоследствие за изгодната заменка е платено кеш.

Трудно е да се намери логично обяснение защо “Бигла 3” прави такъв огромен финансов жест към това семейство. Но съществува един твърде интересен факт от имотната партида на “Бигла 3“, който заостри нашето внимание.

Пак врътка със Софийски имоти…

Фирмата е имала вземане-даване и със Столична община, която както знаем е управлявана неотменимо от ГЕРБ в последните 12 г. и по същото време предоставя евтин апартамент от собствения си фонд на самата Мария Габриел.

През 2013 г. “Бигла 3” и лицето Боян Боянов купуват от Софийска община придаваеми части от терени с обща площ от 514 кв.м. Общинските терени явно са попаднали в списъка на продаваемите след промяна на регулационния план и са дооформили терените в “Дианабад”, на които “Бигла 3” е построила цял квартал, включително и сградата с апартаментите на Неделчев.

Няма информация за продажната цена, но съдейки по таксата вписване от 332 лв. (0,1 % от материалния интерес) става дума за 165 000 евро. Това е близо три пъти по-евтино от средната цена за такива имоти в момента, а през 2013 подобни парцели са се продавали на главозамайващи цени от над милион евро, сочи статистиката на сайта imot.bg.

Потърсихме за информация фирмата, която е една от големите в бранша. Попитахме кой може да ни информира за конкретната сделка с Неделчев от 2014 г. и секретарката ни даде телефона на търговския директор Иван Ангелов. Свързахме се с г-н Ангелов и го попитахме дали си спомня за този специален клиент Борис Неделчев, за отстъпеното право на строеж и дали той е платил за самия строеж на апартамента “до ключ”. Ангелов не можа да си спомни, но каза, че ако реши да ни даде информация ще ни потърси. Изпратихме му по СМС подробности за сделката, но не получихме обратна връзка. Не успяхме да открием за коментар брата на Мария Неделчева, нито съпругата му.

Коя е фирмата “Бигла 3”?

“Бигла 3” е собственост на Красимир Шалев, който стои и зад инвеститорската компания “Шалев инвестмънт груп“. Фирмата е от големите в бранша и през 2016 г. печели конкурса “Сграда на годината“.

Шалев е съдружник със съпруга на министър Николина Ангелкова – Христо Ангелков във фирмите “Ирис Естейтс” и “Ирис Трейд”

Консорциум с участието на “Бигла 3” спечели през 2011 г. търга за основен ремонт на Националния музей за българското изобразително изкуство (бившия княжески дворец). Сумата е 2 399 106 лв. Възложените при Вежди Рашидов работи обаче са изпълнени некачествено, показва одит на Министерството на културата, публикуван от Биволъ.

От приложената експертиза разбираме, че изпълнителят и проектантът са ощетили държавата с некачествени ремонтни дейности, а строителният надзор ги е одобрил.

Самостоятелно или в различни консорциуми “Бигла 3” е спечелила обществени поръчки за повече от 13 милиона лв., показва справка в регистъра за обществени поръчки. Както е добре известно една от отличителните черти на управлението на ГЕРБ е, че “раздава” обществените поръчки изключително на клиентелистки и свързани с партийното ръководство фирми.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also