Галерия без цензура (обновена)

by Екип на Биволъ

Capture_2013-07-12_a_14.04.07

Capture_2013-07-12_a_15.09.03

ДАНС разсекрети делото Галерия. Най-после, казват всички, които настояваха за това, вкл. и ние от Биволъ.

Само че този необичаен за агенцията акт на прозрачност едновременно я орезили. В публикувания на страницата на агенцията PDF файл са заличени служебни и лични данни, но заличаването се премахва елементарно, за секунди.

Тази очевидна издънка повдига въпроса по какъв начин ДАНС пази националната информационна сигурност? Що за специалисти работят там? Или подобно на други служби по света, и ДАНС е предоставила на американските агенции пълни права върху цялата информация на държавата, за да се посвети на присъщата за един наследник на ДС политическа репресия?

Обновено: 19:50 12/07/13 Както забелязаха колегите от в. Сега, по чието искане за достъп до информация е разсекретена Галерия, към 18 ч. достъпът до файла е бил спрян, а към 18:37 отново е пуснат, но файлът е подменен с друг, в който служебните и лични данни са заличени по правилата. Биволъ и много други редакции пазят оригиналния файл, публикуван преди 18 ч. на 12/07/2013, в който нескопосно са заличените лични и служебни данни чрез наслагване на картинки в Adobe Acrobat.

Изводът, който можем да направим от “Галерия” е, че българският данъкоплатец плаща луди пари за заплати и техническо обезпечаване на една мегаагенция, която вместо да пази националната сигурност се занимава с “вътрешния враг” и подслушвания на журналисти и политици.

Фактът, че разработката “Будали” не е разсекретена, въпреки изричното настояване на много журналисти и общественици показва, че тези практики не са останали в далечната 2008 г., а си работят и в момента.

Биволъ публикува версията без цензура на служебните данни, като все пак заличихме личните данни: ЕГН, телефони и адреси на лицата, протичащи по разработката. Вижте я тук. За да видите заличените данни направете увеличение върху зачеркнатите с маркер зони.

Кой знае защо в ДАНС са си играли да заличават и публична информация, като имена на фирми и техните ЕИК. Явно за голям секрет се счита името на отдела, водил разработката Л-01 и на оперативните работници, макар че имената на шефовете им са публични. От нецензурирания файл става ясно, че “Галерия” е образувана от младши агент II степен Магдалена Иванова Иванова, експерт в отдел Л-01 към дирекция “Вътрешна сигурност”. Директорът на дирекцията и сегашен и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев е одобрил предложението. По-късно поради преназначаване на Магдалена Иванова делото е предадено на младши агент III степен Калоян Митков Кунев от същия отдел.

“Галерия” е образувана покрай течове на информация от агенцията към сайта “Опасните новини”, става ясно от справките по разработката. “Част от изнесената информация отговаря на истината и тя е изнесена от вътрешни източници от различни отдели на ДАНС”,  пише в делото.

Архив на сайта “Опасните”, запазен от Биволъ. Можете да го видите тук. А ако не желаете да бъдете обект на подслушване, поръчайте си най-надеждното средство Cryptophone тук.

Приятно четене.

galeria-no-censorship_page_01galeria-no-censorship_page_02galeria-no-censorship_page_03galeria-no-censorship_page_04galeria-no-censorship_page_05galeria-no-censorship_page_06galeria-no-censorship_page_07galeria-no-censorship_page_08galeria-no-censorship_page_09galeria-no-censorship_page_10galeria-no-censorship_page_11galeria-no-censorship_page_12galeria-no-censorship_page_13galeria-no-censorship_page_14galeria-no-censorship_page_15galeria-no-censorship_page_16galeria-no-censorship_page_17galeria-no-censorship_page_18galeria-no-censorship_page_19galeria-no-censorship_page_20galeria-no-censorship_page_21galeria-no-censorship_page_22galeria-no-censorship_page_23galeria-no-censorship_page_24galeria-no-censorship_page_25galeria-no-censorship_page_26galeria-no-censorship_page_27galeria-no-censorship_page_28galeria-no-censorship_page_29galeria-no-censorship_page_30galeria-no-censorship_page_31galeria-no-censorship_page_32galeria-no-censorship_page_33galeria-no-censorship_page_34galeria-no-censorship_page_35galeria-no-censorship_page_36galeria-no-censorship_page_37galeria-no-censorship_page_38galeria-no-censorship_page_39galeria-no-censorship_page_40galeria-no-censorship_page_41galeria-no-censorship_page_42galeria-no-censorship_page_43galeria-no-censorship_page_44galeria-no-censorship_page_45galeria-no-censorship_page_46

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also