Capture_decran_2012-05-15_a_10.23.15

Разследване на Биволъ разкри нагла симулация на търг за продажба на дървесина за 12 милиона лева от „Южноцентрално държавно предприятие“.

Търгът е за дървесина от всякакви асортименти и е рекорден за бранша, тъй като покрива продажбата на дървесина от 30 горски стопанства.

Финансовите условия са такива, че малко фирми могат да ги покрият: внасяне на гаранция от 360 000 лева и първо плащане в срок от 10 дни в размер на 35% или 5 040 000 лева с ДДС.

Първоначалната тръжна цена обявена в заповедта за търга е 12 079 077,43 лв. без включен ДДС.

На търга се явяват две фирми: ГЛОБАЛ ПРОПЪРТИ КОНСУЛТ и НОРД ФОРЕСТ ГРУП. И двете предлага цена по-ниска от обявената начална тръжна цена, но въпреки това са класирани.

Печели ГЛОБАЛ ПРОПЪРТИ КОНСУЛТ с точно 900 лева повече от конкурента.

ГЛОБАЛ ПРОПЪРТИ КОНСУЛТ оферира 12 078 485,38 лв

НОРД ФОРЕСТ ГРУП предлага 12 077 585,38 лв или точно 900 лева по-малко, до стотинката.

Разликата между предложените от двете фирми цени е по-малка от 0,01 процент, а съвпадението на стотинките в офертите е изключително математическо събитие за един таен търг.

ГЛОБАЛ ПРОПЪРТИ КОНСУЛТ на Деян Добрев и Атанас Иванов няма дейност през 2009, но изведнъж достига 20 000 000 приходи през 2011, сочат отчетите на фирмата. Собствениците нямат впечатляваща бизнес история и е загадка откъде имат тези милиони за авансови плащания на дървесината.

Още по-загадъчна е НОРД ФОРЕСТ ГРУП, създадена през август 2011 г. В тази фирма с 1000 лева капитал работи всичко на всичко един осигурен човек. Фирмената история на собствениците Петър Огнянов и Спартак Илиев е изключително бедна откъм събития – и двамата са имали по едно ЕООД. Въпреки това НОРД ФОРЕСТ ГРУП внася депозит от стотици хиляди лева и оферира милиони.

След така проведения търг предстои изсичане на гори, тъй като само част от дървесината е добита, а за друга част добивът е възложен.

Заповедта за това е издадена на 11 май и подлежи на предварително изпълнение, мотивирано от директора на „Южноцентрално държавно предприятие“ „с оглед да бъдат защитени особено важни държавни интереси и опасност да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта„.

Това означава, че сечта може да започне независимо от това дали актът се обжалва в законоустановения срок от 14 дни.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet