Отговор на Григорови

Екип на Биволъ

Отговор на злостното изявление на Григорови от БНТ направено във Facebook страницата на предаването на 9 февруари. Копираме пълния текст:

Няколко думи, за да се опитаме да отговорим на потока от емоции около днешното предаване:

Въпросът с досието Буда има две страни – съдържанието на папките, и начинът и таймингът на публикуване. За всички от нас, които са се занимавали с политическа журналистика в последните двадесетина години, съдържанието на документите просто потвърждава практики на работа на мутри, охранители и МВР от 90-те, които не са тайна за никого. По тях е писано и говорено многократно. Ако някой сега открива, че ченгета и престъпници бяха като скачени съдове през годините на прехода, че преминаването от едната до другата страна и обратно беше практика, вината не е наша. Миналото на Борисов също отдавна е ясно. Дали се е съгласявал да сътрудничи или не, е просто детайл, който слабо променя голямата картина.

Публикуването на информацията по класическа милиционерска схема компрометира Бивол. От наша гледна точка, избирателното публикуване на информация не е точно журналистика. Смятаме че независима медия би публикувала документите наведнъж, и без съпътстващи тълкувания и внушения. (За по-незапознатите искаме да кажа, че цяла София знае кой е дал на Бивол документите (и защо), което ни кара силно да се съмняваме в “платформата за анонимен ъплоуд”.)

Колкото по-скоро политиката и журналистиката се отърват от ченгетата, толкова по-добре. В този смисъл, медиите, на които се възлагат надежди (каквато беше Бивол), би трябвало да са сред първите, които да се противопоставят на практиките за анонимно омаскаряване от последните години.

Това е нашето мнение накратко и не беше проблем да го изразим. Както не е било проблем да изказваме многократно несъгласие с Борисов, ГЕРБ, или определени политики на правителството.

А ето и още една гледна точка:http://www.svobodata.com/page.php?pid=10903&rid=154&archive

Официалното изявление на Григорови е толкова предубедено и злостно написано, че просто отвсякъде личи, че е продукт не на обективна журналистическа позиция, а на активно мероприятие на проправителствената пропагандна машина. Затова нека да отговорят на няколко конкретни квалификации и твърдения, които дават:

1. “Миналото на Борисов отдавна беше ясно”. – Не миналото на Борисов не беше ясно, а беше митологизирано, или изписвано в интернет форуми по анонимни сигнали и сведения. Биволъ се зае с мисията да осветли и да покаже какво е истинското минало на Борисов, но единствено с документи и конкретни и обозначими източници. Такива са нашите разследвания за бизнес обвързаностите на Борисов и обвързаността му с лица от организираната престъпност, неговата криминална дейност и данните с които разполагат авторитетни структури, като ЦРУ и западни разузнавателни централи. С какви данни за Борисов разполагат съдебни институции в европейски държави и по какъв начин в България се цензурира тази информация. Всичко това е публикувано в Биволъ, строго подплатено, както документално, така и фактически с неопровержими и открити източници. Документите по досието Буда, само допълват и обясняват цялостната картинка за миналото на Борисов и неговото “отлеждане” от лице от силовите и престъпни структури, до Премиер на България, силно зависим от бившите си патрони и от чуждите служби, които имат компрометираща информация за него.

2. “Публикуването на информация по класическа милиционерска схема” – Не знаем какво значи този термин измислен от Григорови. Явно те са по-добре запознати с това кое е “класическа милиционерска схема”. Никой в Биволъ не е бил милиционер, какъвто е бил сегашният премиер, неговият Вътрешен министър и много от хората в неговото обкръжение. Биволъ е медия, която действа според професионалните критерии на журналистиката, които винаги сме следвали. Получава документи, проверява тяхната автентичност и ги публикува, изяснявайки контекста в който те са създадени и обстоятелствата които представляват техния бекграунд. Биволъ си позволява да анализира и последствията от разкритата информация, с цел нейната актуалност към сегашната ни реалност, с оглед преобладаващия обществен интерес. Тук става въпрос все пак за човека, който е съсредоточил 100% от реалната власт в страната и налага определен модел на управление, икономическа и медийна среда. Не сме публикували документите наведнъж, защото сме свидетели на истинска лавина от говорене на лъжи, вкл. от най-висши държавни служители и самия Премиер, който изрече за 1 ден 4 противоречащи си една на друга и абсолютно документално опровержими хипотези. Медийната пропагандна казионна машина, която се надигна в преповтарянето и внушението на тези лъжи /част от която, за съжаление е предаването на Григорови по БНТ/ доказа ясно, че е в ход една тотална манипулация на общественото мнение, целяща прикриване и замъгляване на истината и отклоняване на общественото внимание от основния проблем – част ли е Борисов от престъпното олигархично-мафиотско статукво, което раграбва националното богатство на страната, поставяйки цялото общество във феодална зависимост. Изобличаването на Борисов в поредица от лъжи е най-красноречивото доказателство, за страха от публикацията на неопровержими и автентични документи, които някой нарочно се опитва да маргинализира.

3. “Цяла София знае кой е дал на Бивол документите и защо”. Ето това е “ченгеджийско говорене” с недомлъвки и недостойни намеци. Защо Григорови след като знаят кой е изнесъл секретните документи не го съобщят на прокуратурата? Нека Григорови да не говорят под сурдинка, а да кажат директно КОЙ Е ДАЛ НА БИВОЛЪ ДОКУМЕНТИТЕ И ЗАЩО, щом “цяла София знае”, а Биволъ не знае това. Ако Григорови си позволят да изрекат, или тиражират неверно и клеветничеко твърдение срещу нас, което не могат да докажат категорично, ние ще ги призовем в съда да направят това, или да отговарят за внушенията, които правят. Тези внушения са абсолютно неверни и ние на свой ред можем да докажем думите си. 

4. “Колкото по-скоро политиката и журналистиката се отърват от ченгетата, толкова по-добре” – Ще допълним това, с уточнението – не само ченгета, но и мутри и дори мутро-ченгета каквито изобилстват за съжаление в съдбата ни през последните 24 години. Бойко Борисов е един от тях и в този смисъл, колкото по-бързо се отървем от фигури от мрачното минало, издигнати от сенчестите структури на бившата ДС, толкова по-голям шанс имаме да се спасим изобщо. В Биволъ няма ченгета, но при Григорови днес имаше само гости, които могат да бъдат причислени именно към “ченгетата в политиката и журналистиката”.

5. “Да се противопоставим на практиката на анонимно омаскаряване” – Биволъ не сме анонимни, а стоим с имената си, но Григорови предпочетоха да ни омаскарят без изобщо да потърсят нашето мнение и да ни поканят като страна в омаскаряването. Те продължават да го правят съвсем безцеремонно, защото не подкрепят умозаключенията си с факти, а разсъждават на тема “колко лош е Биволъ”, без да коментират темите които сме разследвали повдигнали на общественото внимание по същество. Така че “омаскаряването” е техен патент, а не практика на Биволъ, който пише единствено по проверени и автентични документи или факти от независими източници.

6. Относно мнението на Едвин Сугарев, което Григорови са посочили, сме коментирали това с дълбоко съжаление за извъртяната позиция на Сугарев на 180 градуса за 1 ден. Неговите абсолютно неверни и безпринципни твърдения са обект на отделен коментар. Можем само да заявим, че никой от Биволъ не е бил държавен служител, или посланик какъвто е бил Сугарев и какъвто може би се надява отново да бъде. Ще му зададем само един въпрос на него, както и на пригласниците му Григорови: Защо преди референдума за Белене, нито една медия, вкл. и Григорови не дадоха гласност и трибуна на Сугарев относно Корупционния гьол на Белене? Това направи единствен Биволъ няколко дни преди референдума и публикува статията на Сугарев, написана по наши разследвание и публикации през годините.  Тогава Биволъ не беше квалифициран политически от него и той щедро ползваше нашите материали, защото само Биволъ пишеше цялата истина за Белене, още когато официалната позиция на ГЕРБ и Борисов беше ЗА строителството на централата. А сега с извъртането си Сугарев намери трибуна да обвинява същия този Биволъ, от който черпеше сведения и който единствен му пускаше публикациите, а не казионните медии на властта, които са се въртяли винаги в посоката на политическия вятър на инструкциите и директивата на поведение. 

7. Това е нашето мнение, което Григорови се опитват да заглушат, но не могат да ни отнемат правото да го кажем. Всичко, което Биволъ е написал и публикувал е готов да го отстоява в съда и пред международен форум, с неопровержими аргументи. Имат ли подобна готовност Григорови и техните ментори, които превърнаха медийното и политическо говорене в една долнопробна чалгаджийница. И как Григорови, които използват ефира, времето и средствата на една обществена медия, за която плащаме всички ние, могат да обяснят тенденциозната си и очевадно едностранна позиция?

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: