Апартаментгейт:

Хасковски колиби в София

Още VIP-клиенти с евтини апартаменти
Екип на Биволъ

Фирмата, която е продала апартамента на майката на Делян Добрев е с хасковски съсобственик със спорна репутация. От нея са пазарували апартаменти на симулативни цени и други видни овластени хасковлии. Въпреки гладът за ново строителство в София, сметките на фирмата не излизат, ако всички имоти са продадени по цените декларирани в Имотния регистър, показа проверка на Биволъ.

“В колиби ли да живеят депутатите?” – попита от трибуната на Народното събрание Георги Марков (агент “Николай” и “Стефан” от ДС) пo повод оставката на депутата Делян Добрев след журналистическо разследване на Биволъ. По-рано през деня в интервю по бТВ Добрев обясни, че живеел под наем в апартамент от 200 кв. м. на фирма на неговата майка и плащал наем от 1200 лв. месечно. Той отказа да каже къде точно се намира апартамента, а от телевизията не го показаха, въпреки че в аналогичен случай показваха кадри от дрон на апартамента и терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Фактите по случая бяха публикувани преди няколко дни от Биволъ. Става дума за два апартамента на последния етаж на нова сграда в Манастирски ливади с тераси и изглед към Витоша. Вероятно Добрев е спестил площта на терасата, говорейки за 200 кв. м., тъй като единият апартамент е с площ 284 кв. м., а другият 42 кв.м. или общо 326 кв. м. Към тях има и три гаража с обща площ 51 кв.м.

Както писа Биволъ, тези имоти са придобити от братовчедката на Делян Добрев Росица Гаргова и нейния съпруг Даниел Гаргов за 201 900 лв (средно 280 евро, но гаражите струват по-евтино на кв. м.) на етап “изкоп”. Две години по-късно готовите апартаменти са препродадени на фирмата “Иконус”, която е била на Добрев, а сега е на неговата майка, за 400 000 лв. без ДДС., но с условие за изплащане за 10 години. Към този момент “Иконус” е платила на братовчедското семейство само 40 000 лв. плюс ДДС 80 000 лв., което обаче подлежи на възстановяване от държавата. Данъчната оценка на имотите е 380 476 лв.

Делян Добрев твърди, че цената била пазарна, но в същата сграда по същото време са сключвани сделки за двойно по-висока цена на кв. м., показа проучване на Биволъ. Наистина, те не са много на брой, но са факт.

Така или иначе тези пари остават в семейството, а апартаментът се е изплащал, както се оказа, от джоба на данъкоплатеца, тъй като Добрев в качеството си на депутат от провинцията има право на допълнителни средства за жилище в София. Впрочем, в декларацията на Добрев пред КПКОНПИ за 2018 г. пише, че живее под наем в 100 кв.м. в квартал “Манастирски ливади” срещу 950 лв. месечно.

Последният етаж с голямата тераса е на фирма на майката на Делян Добрев.

Паралелно с оправданията на Делян Добрев се появи и становище на кумеца му Евгений Консулов, бивш зам.-кмет на Хасково, който заяви, че не е купувал готови апартаменти, а “право на строеж”, а след това доплатил на фирмата за самия строеж, така че цената била пазарна. В справките от Имотния регистър не е отбелязано, че апартаментите от 73 кв.м. за 41 115 лв и 56 кв.м. за 34 469 лв. са “право на строеж”, а и дори това да е така, крайната цена след доплащането не е вписана и върху нея не са платени данъци и такси. Консулов обаче привлече вниманието върху фирмата, която му е продала два апартамента със следното изявление: “Фирмата, от която са закупени имотите никога не е развивала дейност в община Хасково, не е участвала в обществени поръчки и не е извършвала строителство.”

Строител от Хасково строи за големци от Хасково

Фирмата “Интех Инвестмънт” е създадена на 9 февруари 2016 г. със съдружници Ню Хоум ЕООД и Неопрофит ЕООД, всеки с 1000 лв. капитал. “Ню Хоум” е проектантска фирма на Николай Спасов Иванов, а “Неопрофит” е фирма на Делчо Пехливанов от Хасково. Месец след създаването на “Интех”, той прехвърля “Неопрофит” на майка си Мария-Антония Пехливанова.

Делчо Пехливанов е бизнес партньор с кмета на Минерални бани – Хасково Мюмюн Искандер от ДПС. В активите му има голямо количество апетитни заменки на земи в хасковски и харманлийско, извършени през 2009 г. в края на мандата на Тройната коалиция. По информация в медиите преди време той е бил нападнат и пребит с железни пръти от двама мъже посред бял ден в Хасково.

Малко след като е създадена, “Интех Инвестмънт” придобива  парцел в Манастирски ливади за 561 049 лв. от частни лица. Пет месеца по-късно се сдобива с разрешение за строеж (231/09.08.2016 г.) от кмета на район “Витоша” за 3875 кв.м. РЗП) и започва да продава апартаменти “на зелено”. В страницата на фирмата в социалната мрежа Facebook може да се проследи как върви строежа от изкопа до озеленяването около него, приключило през август 2018 г., когато се нанасят първите новодомци.

Докато строи в Манастирски ливади, “Интех Инвестмънт” не страда от липса на ликвидност, макар че няма никакви данни за ипотекиране на терените или за особен залог на фирмата вследствие на банков заем. През февруари 2018 фирмата придобива втори парцел за 1 208 702 лв. в Кръстова Вада, където се кани да строи още една жилищна сграда. Продажбата “на зелено” е стартирала и до момента са продадени 12 апартамента с декларирана стойност 1,36 милиона лева.

Сред известните лица и техни роднини, които са придобили апартаменти в сградите на “Интех Инвестмънт” вече изброихме членовете на хасковския “Дриймтийм” – Консулов, Гаргов и майката на Делян Добрев, но има и много други:

Петьо Ангелов Иванов – изпълнителен директор на БЕХ, съученик на Делян Добрев е придобил мезонет 209 кв.м. само за 94 050 лв. в същата сграда като майката на Делян Добрев, но на противоположния ѝ край. Апартаментът е на най-високия етаж и с голяма тераса.

Двете дъщери на депутата от ГЕРБ-Хасково Георги Станков (на водещата снимка), прочул се с тортата гарнирана с пачки евро са се пазарували “на зелено” в бъдещата сграда в Кръстова Вада. Таня Станкова, която е юрисконсулт на община Харманли, е броила  51 305 лв, за апартамент 56 кв. м. и гараж 13 кв.м., а Весела Русева 53 305 лв. за подобен имот.

Директорът на Свободна зона – Свиленград Маври Инджебазов купува апартамент 63.7 кв. м. за 72 216 лв.

Адв. Таня Кованлъшка, която е купила право на строеж 87.3 кв. м. и гараж 13,6 кв. м. за рекордните 115 014 лв, също има хасковска връзка. Тя е била съветничка на Захари Желязков в Агенцията по приватизация. Той е бивш хасковски съдия и считан за човек на Христо Бисеров.

Хасковският адвокат Филип Михайлов Димов е счупил рекорда по евтиния с 28 625 лв. за апартамент 63 кв. м. и гараж 18 кв.м. Съпругата му Магдалена също е взела 50 кв. м. и гараж за 22 580 лв. По-късно Филип Димов си купува гараж 13 кв.м. за 11 734 лв., което е ясен индикатор за симулативната цена на апартаментите.

Шефът на “Неохим” Димчо Стайков Георгиев е съдружник с майката на Делян Добрев – Златка Добрева във фирмата “Скилас”, а също така част от фирмения кръг на Гаргов, спечелил десетки милиони от обществени поръчки. Той е напазарувал от “Интех” два апартамента (51 кв.м. и  77 кв.м.) в сградата в Манастирски ливади и два гаража за 79 764 лв. Но също така Георгиев е купил право на строеж за апартамент 136 кв. м. и гараж в несъществуващата още сграда в Кръстова вада с деклариран материален интерес за цели 319 051 лв.

Такава е и реалната пазарна цена на имотите ново строителство в района – около 1200 евро на кв. м. Тази сделка на приближения на Добреви бизнесмен опровергава всички приказки за покупки на право на строеж на смешни цени.

Да строиш в София на загуба?

Според данни от Имотния регистър до момента в сградата на “Интех Инвестмънт” в Манастирски ливади са продадени апартаменти и гаражи на обща стойност 2,5 милиона лв.

Ако се приеме, че себестойността на строителство на кв. м. е 600 лв. (доста консервативна цена), то при 3875 кв.м. РЗП инвеститорът би трябвало да налее 2,3 милиона лева. Като се добави цената на земята – 561 049 лв., сметката става 2,86 милиона лв. или с 360 000 лв. повече от продажбите.

Едно от обясненията за тази не особено рентабилна инвестиция е, че не всички имоти са вписани на реалната им пазарна себестойност, като съответно са спестени местни данъци и такси.

На фона на тези данни би било логично КПКОНПИ да извърши същата подробна проверка на “Интех Инвестмънт”, като проверката на “Артекс”, обявена след като Свободна Европа и Антикорупционния фонд разкриха евтиния луксозен апартамент на Цветан Цветанов. Засега, въпреки шума около оставката на Делян Добрев, няма индикации за такава активност от страна на антикорупционната комисия, затънала също в скандала “Апартаментгейт” начело с шефа си Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: