Capture_decran_2012-09-10_a_18.02.00

Тинко Гарев, фото: Haskovo.net

Съдружник на хасковският бизнесмен Тинко Гарев, който беше арестуван при акцията „Кокаиновите крале“ е сред дарителите на Института за модерна политика на Борислав Цеков.

Като дарители за „институционалното укрепване“ на ИМП на сайта на организацията (ЕИК 131199149) са посочени следните лица и фирми: Ноубъл Графикс ООД, Лайм Продакшънс ООД, Cloud.bg, Борислав Цеков, Светлин Стоев и др.

Светлин Стоев, който е дарител в лично качество; в момента е в борда на директорите на дружеството „Вентус Нострум“ заедно с Тенко Гарев. Предмет на дейност на дружеството е „Изграждане и експлоатация на съоръжения за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници“. „Вентус Нострум“ се помещава на същия адрес като дарителя на ИМП, хасковската фирма „Ноубъл Графикс“ – ул. Червена стена 4 в София.

Сред акционерите на Вентус Нострум е и Стефка Миткова Боева, която е сестра на Матей Боев, друг задържан в операцията „Кокаинови крале“. Тя е съсобственик със Стоев във фирмата „Енертаб“ ООД.

ventus-nostrum

До 18.07.2012 г., Светлин Стоев е бил управляващ на „Ноубъл Графикс“, която е основана от него през 2001 г. в Хасково. На 11.07.2012 той продава акциите си и излиза от управлението.

Тинко Гарев е считан за дясната ръка на Евелин Банев – Брендо и беше задържан в края на май след европейска заповед за задържане издадена от Италия заедно със Захари Марков, Ивайло Йорданов и Лозан Парапанов. Мярката му за неотклонение не беше променена и той остана в ареста.

В италианската заповед за арест пише, че Тинко Гарев е бил съучастник на Евелин Банев- Брендо като от негово име е осъществявал връзката му с италианеца Антонио Мелано, който е отговарял за трафика на наркотици от Латинска Америка към Европа.

През 90-те Тинко Гарев е регистрирал и управлявал филиала на СИК в Хасково, показват още фирмените регистри.

Биволъ зададе въпроси по електронна поща до ИМП относно сумите и датите на получените дарения от Стоев и Ноубъл Графикс. До момента няма отговор на запитването.

Институтът за модерна политика е проправителствена „неправителствена“ организация. Най-прясната и „неправителствена“ изява беше становището против въпросите, които граждански организации зададоха на кандидат-членовете за новия ВСС. Това становище е получено в правната комисия след изтичането на законоустановения срок, но въпреки това е одобрено и прието като алиби за волята на управляващите да наложат свои кандидати без да се мине през реално обществено изслушване.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.