petkov_velchevИма няколко теми в държавата, които са табу за всяка медия. Една от тях е ТИМ. Друга тема табу е „Пещера АД“. Покрай възродения скандал около срещата на Румен Петков с братя Галеви много грижливо се избягва всяка алюзия за чадъра, който той е държал над винпрома в Пещера, докато там са произвеждали безакцизен алкохол с фалшиви бандероли, отпечатани в Турция, а „отплатата“ за чадъра е отивала в партийните каси на БСП и ДПС.

Защо ли се мълчи за тази връзка, изложена в няколко секретни справки и дори в доклад на Комисията по вътрешна сигурност от предишния парламент? Може би защото съставомерните деяния на пловдивските алкохолни босове и на бившия министър са документирани и може да бъдат успешно разследвани?

И наистина, според Цветан Цветанов материалите по тези случаи са архивирани. Не са унищожени, както в казуса с предполагаемото посредничество на Запалката между наркотрафикантите, а са налични някъде в архива на МВР.

БНР, неделя 11 април 2010 Цветан Цветанов: „И знаете ли какво ми каза бившият главен секретар Павлин Димитров? Вика: „г-н министър, когато имахме информация 2007 година за един от винзаводите за фалшиво количество, което започна една разработка, лично министърът ми се обади да каже, че това са наши хора, наши момчета и просто не е хубаво да правим нещо подобно.“ Като тогава главният секретар е казал „ама това е по разпореждане на прокуратурата, от една окръжна прокуратура“. И нещата нали си представяте как са завършили в онзи момент по реализацията на тази операция за фалшивия алкохол? Просто всичко е архивирано, всичко е прекратено и няма достатъчно данни за образуване на някакво наказателно преследване“.

Нямало достатъчно данни… А плува ли корабче? Данни има предостатъчно, но има и такива, които не са особено приятни за сегашната власт. Според една от двете справки, които изтекоха в медиите по тази тема и които публикуваме тук, „Пещаците“ са „спонсорирали“ солидно ГЕРБ с 200 000 лв. кеш дадени на ръка лично на Бойко Борисов.

Дали написаното за захранването на черната партийна каса на ГЕРБ е факт няма как да се разбере. Факт е медийната и институционална омерта спрямо винпрома, срещу когото има много сериозни улики за контрабанда и политическа корупция под покровителството на лишения от американска виза Румен Петков.

Да припомним, че Едвин Сугарев беше удостоен с обаждане от „Пещера“ АД след като публикува горната справка в сайта си svobodata.com. Той получил „много добро предложение“, за да я свали от сайта си, но не го направи. Няма да го направим и ние.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.