Парижкият съд отхвърли жалбата на Иван Данов срещу журналисти и потвърди, че е източвал помощи за безработица

Как Иван Данов се жертва на клеветническия олтар на Делян Пеевски

Със свое решение от 28 юни Окръжният съд в Париж (Tribunal de Grande Instance de Paris) оправда журналистите и продуцентите от френската телевизия М6 и главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов по частното обвинение в клевета и злепоставяне на бившия министър на инвестиционното планиране Иван Данов. Съдът отхвърли всички претенции на Данов и потвърди, че данните за неправомерно получени 15 000 евро помощи за безработица от Данов са верни.

Срещу претенциите на Данов пледира и прокуратурата. Тя поиска на първо време освобождаване от отговорност на Атанас Чобанов. В репортажа на М6 той казва, че е потърсил коментар за случая от Агенцията по безработица (Pôle Emploi), като е внесъл писмени въпроси на място. Според прокурора това твърдение въобще не представлява клевета. Съдът стигна до същия извод.

Френският съд: Казаното от Атанас Чобанов не представлява клевета

Измамник ли е Данов?

Относно твърденията на френските журналисти, че Иван Данов е получил с измама (fraude) пари от Агенцията по безработица, прокуратурата пледира освобождаване от отговорност, тъй като разследването е било водено добросъвестно, темата е от голям обществен интерес, а също така са налице данни и свидетелства, че Данов е получил тези пари в нарушение на закона. В този смисъл пледираха и адвокатите на журналиста Реми Венсан и продуцентите от телевизията M6.

Съдът приема, че свързването на името на Иван Данов с измама е обосновано и ги освободи от отговорност:

“Видно от документите и това свидетелство, изглежда, че Иван Данов е получил недължими облаги по смисъла на френския регламент на застраховката срещу безработица във Франция, като сумата възлиза на много хиляди евро от 2004 до 2005 г.”

По-натам съдът се мотивира с юриспруденцията на Върховния касационен съд на Франция, според която неспазването на декларацията при първоначалното искане за помощи за безработица, а именно ангажимента да бъде предупредена Агенцията по безработица при всяка промяна на ситуацията, представлява измама по смисъла на Кодекса на труда. Измама има и когато липсва предупреждение за завръщане на бенефициара на помощите в родната му страна – отсича съдът.

Из решението на Окръжния съд в Париж по делото за клевета на Иван Данов

Точно това е направил Данов, след като започва да получава помощите. Той самият направи публични изявления, че не знаел, че френските служби му плащат, след като се върнал в България.

След решението на Окръжния съд в Париж Иван Данов има възможност да обжалва в десетдневен срок.  Каквото и да се случи обаче, Иван Данов обаче няма да понесе отговорност нито дори да върне неправомерно усвоените помощи, тъй като всички давностни срокове са изтекли и във Франция и в България, където той беше разследван за деклариране на неверни данни.

Политически чадър

От казаното в съдебната зала стана ясно, че френската телевизия е поискала становище от шефката на отдела за борба с измамите в Агенцията по безработица Режан Биоле за случая с Данов, но тя е отказала да говори заради страх от политически натиск.

В записа от предаването, който беше прожектиран в съдебната зала се вижда, че тя настоява да се спре камерата след като получава въпроса за Данов и сочи с пръст нагоре. Съдът се поинтересува дали Биоле е споделила нещо по въпроса на изключен микрофон. Журналистът Реми Венсан каза, че при спряна камера Биоле е споделила как няколко пъти е пробвала да образува проверка по данните за източване на средства от Данов, но е била възпирана от шефовете си.

Политическият контекст към този момент е благоприятен за Данов. На власт във Франция тогава са социалистите, а България има правителство с мандата на БСП, чийто шеф Сергей Станишев е и шеф на ПЕС. Фактически това беше правителство на Делян Пеевски, който за кратко дори стана шеф на ДАНС. На фона на неспиращите протести и серийните скандали, евентуално административно преследване срещу Данов във Франция можеше да разклати властта в България и да ускори падането на Орешарски.

Чадърът над Данов се прояви и в България. Българската прокуратура успя да смачка проверка срещу него за документи с невярно съдържание. Това стана след дълго тупкане на топката и смяна на наблюдаващия прокурор с “правилния” прокурор Бецова. Тя двукратно връща делото в МВР за доразследване, докато изтече давността.

Бецова стана известна и с това, че прекрати и проверката за незаконното обогатяване на Делян Пеевски по сигнала на „Протестна мрежа“. От нея се заинтересува и френския посланик, който попита в туит “Бецова каква ябълка е?”, препращайки към предишните си твърдения за “гнили ябълки” в българската съдебна система.

След като прокуратурата изпра миналото на Данов, той се опита да предизвика прокурорско преследване срещу Атанас Чобанов за набеждаване. Районната прокуратура в София образува досъдебно производство срещу Чобанов, но то беше прекратено от Апелативна прокуратура с мотива, че има данни Иван Данов да е извършил престъпление – документна измама, като е декларирал неверни обстоятелства пред френските власти, с цел да се облагодетелства.

Защо Данов води “обречено дело” в Париж?

След като Данов заведе делото през 2016 г., медиите на депутата Делян Пеевски подновиха клеветническата си кампания срещу Биволъ и по-конкретно срещу главния редактор на сайта Атанас Чобанов, който живее в Париж. Те тиражираха, че френската прокуратура била „погнала“ Чобанов и го предала на Наказателен съд за клевета. Всъщност, от пледоариите на прокуратурата в съда става ясно, че тя не е съгласна с тъжителя и призовава Чобанов да бъде освободен от отговорност.

Прокуратурата пледира, че Чобанов не е оклеветил Данов.

Калната кампания на пеевските пропагандни инструменти срещу Биволъ и неговите журналисти продължава вече години. Тя беше активирана след серия разследвания за скритата собственост на Булгартабак и за съучастието на ПИБ, банката финансираща Пеевски, в престъпни схеми с кражба на евросредства.

Наемниците на бившия шеф на ДАНС, представящи се като журналисти, дори притесняваха Чобанов и семейството му в Париж. Тези набези на френска територия, част от поредицата клеветнически и очернящи публикации, бяха осъдена от Репортери без границиOCCRPМеждународния комитет за защита на журналистите CPJ и организацията Index of censorship.

На практика с жалбата си Иван Данов се жертва в полза на мръсната медийна кампания на Пеевски срещу Биволъ, защото френския съд прие всички документи, факти и свидетелства, които уличават бившия министър в източването на близо 15000 евро като мним „френски безработен“. 

Във Франция и в България подобни наказателни дела от частен характер, образувани не по инициатива на прокуратурата, а на тъжителя, са ежедневие за журналистите и медиите. И в момента Биволъ води няколко дела срещу претенции за оклеветяване от герои на наши публикации. В крайна сметка съдът преценява претенциите и твърденията на тъжителя като се съобразява с истинността на твърденията, добросъвестността на репортерите и обществения интерес на разкритите в публикациите факти.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also