Парижкият съд отхвърли жалбата на Иван Данов срещу журналисти и потвърди, че е източвал помощи за безработица

Как Иван Данов се жертва на клеветническия олтар на Делян Пеевски
by Екип на Биволъ

Със свое решение от 28 юни Окръжният съд в Париж (Tribunal de Grande Instance de Paris) оправда журналистите и продуцентите от френската телевизия М6 и главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов по частното обвинение в клевета и злепоставяне на бившия министър на инвестиционното планиране Иван Данов. Съдът отхвърли всички претенции на Данов и потвърди, че данните за неправомерно получени 15 000 евро помощи за безработица от Данов са верни.

Срещу претенциите на Данов пледира и прокуратурата. Тя поиска на първо време освобождаване от отговорност на Атанас Чобанов. В репортажа на М6 той казва, че е потърсил коментар за случая от Агенцията по безработица (Pôle Emploi), като е внесъл писмени въпроси на място. Според прокурора това твърдение въобще не представлява клевета. Съдът стигна до същия извод.

Френският съд: Казаното от Атанас Чобанов не представлява клевета

Измамник ли е Данов?

Относно твърденията на френските журналисти, че Иван Данов е получил с измама (fraude) пари от Агенцията по безработица, прокуратурата пледира освобождаване от отговорност, тъй като разследването е било водено добросъвестно, темата е от голям обществен интерес, а също така са налице данни и свидетелства, че Данов е получил тези пари в нарушение на закона. В този смисъл пледираха и адвокатите на журналиста Реми Венсан и продуцентите от телевизията M6.

Съдът приема, че свързването на името на Иван Данов с измама е обосновано и ги освободи от отговорност:

“Видно от документите и това свидетелство, изглежда, че Иван Данов е получил недължими облаги по смисъла на френския регламент на застраховката срещу безработица във Франция, като сумата възлиза на много хиляди евро от 2004 до 2005 г.”

По-натам съдът се мотивира с юриспруденцията на Върховния касационен съд на Франция, според която неспазването на декларацията при първоначалното искане за помощи за безработица, а именно ангажимента да бъде предупредена Агенцията по безработица при всяка промяна на ситуацията, представлява измама по смисъла на Кодекса на труда. Измама има и когато липсва предупреждение за завръщане на бенефициара на помощите в родната му страна – отсича съдът.

Из решението на Окръжния съд в Париж по делото за клевета на Иван Данов

Точно това е направил Данов, след като започва да получава помощите. Той самият направи публични изявления, че не знаел, че френските служби му плащат, след като се върнал в България.

След решението на Окръжния съд в Париж Иван Данов има възможност да обжалва в десетдневен срок.  Каквото и да се случи обаче, Иван Данов обаче няма да понесе отговорност нито дори да върне неправомерно усвоените помощи, тъй като всички давностни срокове са изтекли и във Франция и в България, където той беше разследван за деклариране на неверни данни.

Политически чадър

От казаното в съдебната зала стана ясно, че френската телевизия е поискала становище от шефката на отдела за борба с измамите в Агенцията по безработица Режан Биоле за случая с Данов, но тя е отказала да говори заради страх от политически натиск.

В записа от предаването, който беше прожектиран в съдебната зала се вижда, че тя настоява да се спре камерата след като получава въпроса за Данов и сочи с пръст нагоре. Съдът се поинтересува дали Биоле е споделила нещо по въпроса на изключен микрофон. Журналистът Реми Венсан каза, че при спряна камера Биоле е споделила как няколко пъти е пробвала да образува проверка по данните за източване на средства от Данов, но е била възпирана от шефовете си.

Политическият контекст към този момент е благоприятен за Данов. На власт във Франция тогава са социалистите, а България има правителство с мандата на БСП, чийто шеф Сергей Станишев е и шеф на ПЕС. Фактически това беше правителство на Делян Пеевски, който за кратко дори стана шеф на ДАНС. На фона на неспиращите протести и серийните скандали, евентуално административно преследване срещу Данов във Франция можеше да разклати властта в България и да ускори падането на Орешарски.

Чадърът над Данов се прояви и в България. Българската прокуратура успя да смачка проверка срещу него за документи с невярно съдържание. Това стана след дълго тупкане на топката и смяна на наблюдаващия прокурор с “правилния” прокурор Бецова. Тя двукратно връща делото в МВР за доразследване, докато изтече давността.

Бецова стана известна и с това, че прекрати и проверката за незаконното обогатяване на Делян Пеевски по сигнала на „Протестна мрежа“. От нея се заинтересува и френския посланик, който попита в туит “Бецова каква ябълка е?”, препращайки към предишните си твърдения за “гнили ябълки” в българската съдебна система.

След като прокуратурата изпра миналото на Данов, той се опита да предизвика прокурорско преследване срещу Атанас Чобанов за набеждаване. Районната прокуратура в София образува досъдебно производство срещу Чобанов, но то беше прекратено от Апелативна прокуратура с мотива, че има данни Иван Данов да е извършил престъпление – документна измама, като е декларирал неверни обстоятелства пред френските власти, с цел да се облагодетелства.

Защо Данов води “обречено дело” в Париж?

След като Данов заведе делото през 2016 г., медиите на депутата Делян Пеевски подновиха клеветническата си кампания срещу Биволъ и по-конкретно срещу главния редактор на сайта Атанас Чобанов, който живее в Париж. Те тиражираха, че френската прокуратура била „погнала“ Чобанов и го предала на Наказателен съд за клевета. Всъщност, от пледоариите на прокуратурата в съда става ясно, че тя не е съгласна с тъжителя и призовава Чобанов да бъде освободен от отговорност.

Прокуратурата пледира, че Чобанов не е оклеветил Данов.

Калната кампания на пеевските пропагандни инструменти срещу Биволъ и неговите журналисти продължава вече години. Тя беше активирана след серия разследвания за скритата собственост на Булгартабак и за съучастието на ПИБ, банката финансираща Пеевски, в престъпни схеми с кражба на евросредства.

Наемниците на бившия шеф на ДАНС, представящи се като журналисти, дори притесняваха Чобанов и семейството му в Париж. Тези набези на френска територия, част от поредицата клеветнически и очернящи публикации, бяха осъдена от Репортери без границиOCCRPМеждународния комитет за защита на журналистите CPJ и организацията Index of censorship.

На практика с жалбата си Иван Данов се жертва в полза на мръсната медийна кампания на Пеевски срещу Биволъ, защото френския съд прие всички документи, факти и свидетелства, които уличават бившия министър в източването на близо 15000 евро като мним „френски безработен“. 

Във Франция и в България подобни наказателни дела от частен характер, образувани не по инициатива на прокуратурата, а на тъжителя, са ежедневие за журналистите и медиите. И в момента Биволъ води няколко дела срещу претенции за оклеветяване от герои на наши публикации. В крайна сметка съдът преценява претенциите и твърденията на тъжителя като се съобразява с истинността на твърденията, добросъвестността на репортерите и обществения интерес на разкритите в публикациите факти.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also