Незаконният строеж в Шабла и проектът в Карадере са на едни и същи хора

by Екип на Биволъ

Capture_2014-03-25_a_17.03.29

Схема на свързаността на субектите инвеститори в Карадере и закононарушители в Шабла

Представителят на “Мадара Юръп” Скот Джеймс Пъркинс опроверга своя сънародник Тим Чадуик, че имал приятел в правителството, помогнал за получаване на инвеститорски сертификат клас А. В ефира на бТВ той обяви, че това било английски хумор.

“Моят колега във фирмата Тим Чадуик каза “приятел”, но това е просто израз на британското чувство за хумор, няма някаква история зад това.” – каза Пъркинс.

Той обаче не беше толкова уверен в отговора си дали неговата фирма има в актива си освен инвестиционни предложения, реално незаконно строителство в нарушение на българския закон.

“По отношение на Шабла – това не е наш проект, това не е проекта на “Мадара Юръп”. Шабла е проект на “Блек сий гардънс”. Шабла е един проект, свързан с един от нашите акционери, но няма нищо общо с “Мадара”.

Проверка на Биволъ установи, че мистър Пъркинс има всички основания да се дистанцира от проекта в Шабла, защото там инвеститорът е лъгал държавата и това е доказано в съда. Но този инвеститор и инвеститорът в Карадере са просто едно и също лице.

Английски лъжи и незаконен бетон в “Тузлата”

Въпросният проект в Шабла се прочу през 2009 г, когато екоинспекцията във Варна спря строителство в местността “Тузлата”. Тогава стана ясно, че от фирмата инвеститор “Бългериан Пропърти Инвестмънт тръст” започнали да изливат бетон без изобщо да уведомят РИОСВ Варна.

За да избегне ОВОС фирмата приложила един изпитан трик, познат от незаконния и вече разрушен строеж “Златна Перла”. Тя разделила курортното селище на 8 по-малки имота за които се снабдила с разрешения за строеж преди влизането в сила на ЗУЧК. Получила и становище на РИОСВ, че инвестиционното предложение за всеки отделен имот не подлежи на задължителен ОВОС, тъй като строежите са представени като “родови къщи”, вместо като хотелски комплекс и ваканционно селище.

Номерът обаче не минава и строежът е спрян със заповед № 208/07.10.2009 г. на Директора на РИОСВ – гр. Варна. Фирмата жали в Административен съд – Варна където печели, но след касационна жалба на РИОСВ заповедта е потвърдена от ВАС на 02.08.2012.

Върховните съдии приемат, че “издадените разрешения за строеж, подробно описани, не съответстват на описанието на инвестиционните предложения в уведомленията , адресирани до административния орган“, тоест до РИОСВ.

С други думи, хитрите инвеститори са послъгали за това какво ще строят пред екоинспекцията. Заявили са, че ще строят “къщи за битово-административни нужди”, за което ОВОС не е нужен, а започнали да строят “хотелски комплекси, респективно ваканционни селища”, за които обаче трябва ОВОС  – заключава съда. Решението на ВАС е без право на обжалване (виж тук) и строежът остава замразен докато мине всички процедури по ОВОС.

Нищо общо, ама друг път!

Още през 2009 г. в медиите излиза информация, че дружеството закононарушител “Бългериан Пропърти Инвестмънт тръст” е 99% собственост на офшорната компания “Рейнбоу груп сървисиз лимитед”, регистрирана на британските Вирджински острови. Това е факт и в момента.

Същата фирма от Британските виржински острови – “Рейнбоу груп сървисиз лимитед” е собственик на малтийската “Рейнбоу Малта Холдинг”, която пък е собственик на “Мадара Юръп”. Забележете, в момента става въпрос за пълни 100% собственост върху “Бългериан Пропърти Инвестмънт тръст” и 99% собственост върху “Мадара Юръп”.

При положение, че собственикът е един и същ е най-малкото нелепо да се твърди, че “Бългериан Пропърти Инвестмънт тръст” и “Мадара Юръп” нямат нищо общо.

Но мистър Пъркинс има услужлива памет не само за това кое дружество е реалният собственик на фирмата, в която работи. Той изглежда е забравил и старите си бизнес познанства. Сред тях е Сава Николов Събев, който от 11 юли 2006 до момента е изпълнителен директор на “Бългериан Пропърти Инвестмънт тръст” и на “Бляк Сий Инвестмънт Тръст”. Именно той носи отговорност за незаконния обект на фирмата в Шабла. 

Регистрите обаче помнят. Сава Събев и Скот Пъркинс са заедно членове на управителни съвети на две дружества: “Мадара Кепитъл България” и “Сантел Кепитъл”.

Capture_2014-03-25_a_20.55.10

Capture_2014-03-25_a_21.00.31

Справки от Дакси, показващи свързаност на Скот Пъркинс от “Мадара Юръп”  и Сава Събев от “Бългериан Пропърти Инвестмънт тръст”

На фона на тези факти въпросът дали “Мадара Юръп” и “Бългериан Пропърти Инвестмънт тръст” имат нещо общо отпада. Те просто са едно и също: един и същ собственик и тясно свързани мениджъри.

Остават въпросите към Правителството, което е дало сертификат на първокласен инвеститор на собственик, който доказано е лъгал държавен орган за инвестиционните си намерения, за да заобиколи закона.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also