Драгомир Стойнев до Мадара Юръп: “Нямате пари да строите”

by Екип на Биволъ

Capture_2014-03-29_a_09.10.33

Не е ясно кой е собственик, имат само 1 млн. лири налични, ще строят в две защитени зони, а нямат оценка за съвместимост и ОВОС, не са им регулирани парцелите. И при всичко това се натискат за сертификат на първокласен инвеститор, за да продават апартаменти “на зелено”, като има риск да подмамят клиентите с гаранции от държавата и да ги завлекат. Не стават за инвеститор подкрепен от Държавата – това е в резюме становището на МИЕ за “инвеститорите” от Мадара Юръп.

Писмото, с което Биволъ се сдоби, е адресирано до Пол Райли от “Мадара Юръп”, изпратено от министър Драгомир Стойнев – Министър на икономиката и енергетиката, с подписа на зам.-министър Анна Янева на 29 септември 2013 г.

“Не се доказва, че собствениците на Мадара юръп АД могат да финансират проекта на стойност над 300 млн. лева… Активите на Рейнбоу груп сървисиз Лимитед (Британски Вирджински острови) и Мадара България Пропърти фънд (Англо-нормандски острови) са основно финансови в капитала на български дружества, които притежават недвижими имоти. Ликвидните активи са парични средства в брой са в размер под 1 млн. лири, а приходите на дружеството са около 15 хил. лири (за “Рейнбоу груп сървисис Лимитед”) и парични средства в размер на около 5 хиляди евро (за “Мадара България пропърти фънд”) – демонстрира отлична информираност за финансовото състояние на офшорките министър Стойнев.

Министърът уточнява също, че голите обещания за увеличаване на капитала не представляват пари кеш и не могат да се приемат за ликвидност.

От писмото се разбира и кой ще строи – това е фирмата Донъс Холдингс Лимитед, избрана за партньор на проекта, като финансирането трябва да е от продажбите на зелено – продажби постигнати преди строителството (в този смисъл е структуриран и договорът с “Донъс Холдингс Лимитед”. Информация за такава строителна фирма обаче не се открива нито в българските фирмени регистри, нито въобще в интернет.

Нещо повече, в писмо до БАИ посочвате, че има “голям брой клиенти готови да пристъпят към сключване на окончателни договори за покупка, “изчакващи единствено сертифицирането на проекта. МИЕ не може да подкрепи подобна употреба на сертификата за клас инвестиции” – гневи се министър Стойнев и уточнява, че ако проектът се провали, това може да доведе до накърняване на правата на трети лица, подведени от държавните гаранции.

“Сключването на меморандум и определянето на проекта като приоритетен инвестиционен проект по смисъла на ЗНИ е сериозно признание от страна на Държавата и не следва да има основателни съмнения, че проектът може да не бъде изпълнен” – пише министърът.

В писмото не са пропуснати и екологичните аргументи:

“Изрично посочваме, че в представените от Вас решения/писма на РИОСВ – гр. Бургас по реда на ЗООС от периода 2005-2006 г., касаещи част от имотите, върху които ще се изгражда Фаза 1 е отбелязано, че планираните към него момент сгради не следва да се ползват като хотели, вилни селище и други подобни.”

Само шест месеца по-късно обаче Държавата, представлявана от правителството “Орешарски” сключи такъв меморандум със същия този инвеститор за проект, предвиждащ построяване именно на хотели за 100 млн. лева. Докладчик беше министър Стойнев, който както се вижда от писмото е бил отлично запознат с финансовите и екологични дефицити на проекта.

Този меморандум не е публичен и дори се оказа една от добре пазените тайни в държавата. До момента обаче няма никакви данни офшорките зад Мадара Юръп да са набрали капитал над констатираните от МИЕ “под 1 млн. лири” в ликвидност. Няма данни и за промяна на мнението на РИОСВ, че на този терен хотели не може да се строят. Има обаче “приятел в правителството”, който е помогнал на англичаните така, че всички аргументи на министър Стойнев в защита на държавния интерес внезапно са се изпарили.

Capture_2014-03-29_a_00.12.33

Capture_2014-03-29_a_00.12.46

Capture_2014-03-29_a_00.12.55

Capture_2014-03-29_a_00.13.04

Capture_2014-03-29_a_00.13.13

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also