Що е Биволъ изорал през 2014 г.

Честита новата 2015
Екип на Биволъ

Биволъ навлезе в четвъртата година от своето създаване с мощен набег. Още в началото на януари 2014 довършихме разследването за имотите на съдия Веселина Тенева, предложена от БСП и ДСП за главен съдебен инспектор (виж тук и тук). Това стана повод кандидатурата на Тенева да бъде оттеглена. Тенева се нареди сред други знакови казуси на имотни магистрати, разследвани от Биволъ: Георги Колев, шеф на ВАС, Владимира Янева, шеф на СГС, Венета Марковска – кандидат за Конституционен съдия и Сотир Цацаров, главен прокурор. В края на годината се появи поредният имотен магистрат, кандидат за шеф на Апелативния съд в София. За него Биволъ разкри, че е купил изключително изгодно апартамент в Париж (виж тук).  По всичко личи, че темата за имотите на магистратите и « гнилите ябълки » в съдебната система ще бъде водеща и през 2015 г.

Преля се от 2013 в 2014 и темата с европейския грант за Моника Йосифова. Оказа се, че съпругата на шефа на ПЕС Сергей Станишев е декларирала липса на конфликт на интереси, при усвояването на пари на европарламента (виж тук).  Немски евродепутати обаче имаха различно от нейното мнение. След публикация на « Шпигел » отразила разкритието на Биволъ за скандалното финансиране на « Актив Груп » темата стигна и до разискване в пленарна зала. Там на два пъти бяха зададени въпроси към Мартин Шулц, които той остави без отговор (виж тук).   В крайна сметка съпругата на Станишев се принуди да върне гранта (виж тук), с което фактически призна, че не всичко е ОК с него. Днес обаче Моника съди нашия сайт (виж тук) и иска да « издои » Биволъ за същата публична сума, която обяви, че връща. Колко прагматично! 

“Тролгейт”, или как партиите и отделни политици плащат за форумна любов, беше една от най-четените теми на Биволъ за 2014 г. Първите разкрития, изтекли от #BSPLeaks уличиха БСП (виж тук и тук) и лично евродепутата Илияна Йотова (виж тук, тук и тук). Йотова се оправда нескопосно с някакви проучвания, които била поръчала на същата фирма. За нея неприятностите в ЕП тепърва предстоят, тъй като рано или късно ще трябва да се обяснява пред Бюджетната комисия как е харчила европейски пари за черен пиар срещу политически опоненти.

Оказа се обаче, че и партия ДСБ е плащала на тролове. След като се покая, лидерът й Радан Кънев отказа да предостави договорите и отчетите, както беше обещал (виж тук и тук). Типичен стил.

В случаите « Грантгейт » и « Тролгейт » Биволъ разкри и системни проблеми на европейско ниво – тайно и безотчетно харчене на пари от евродепутатите,  тайно харчене на европейските средства за реклама и разтегливи критерии за конфликт на интереси, които отварят вратички за облагодетелстването на близки до (евро)властта (виж тук). 

Разпадна се първата « гнила ябълка » КТБ

Предсказанията на Биволъ от 2011 г. внезапно започнаха да се случват. Показно се разпадна първата « гнила ябълка » – КТБ. Аферите на Цветан Василев и бившия му « бизнес партньор » Делян Пеевски, бяха на радара на Биволъ през цялата година: от придобиването на « Петрол » (виж тук) , през използването на армии от тролове (виж тук) до категоричното разкритие на механизма за финансиране на медийната империя на Ирена Кръстева и Делян Пеевски от КТБ (виж тук, тук и тук). Цветан Василев, който отричаше да е финансирал медии беше разобличен като лъжец (виж тук) Разкритията на Биволъ за цикъла „държавни пари – медии – политическо влияние – държавни пари прим“, поддържан от КТБ със съучастието на “Държавата” в лицето на правителствата на Станишев, Борисов и Орешарски, бяха цитирани нееднократно  от престижни световни издания: ДПА,  Льо Тан,  Дер Щандарт и Форбс.

Много преди КТБ да се срине и властниците, които до вчера я обгрижваха, да я обявят в хор за пирамида, Биволъ публикува документи за нейния престъпен генезис (виж тук). След краха проследихме внимателно маневрите на Пеевски, който се прекредитира в ПИБ (виж тук), а свързана с него фирма, кредитирана от КТБ, започна да стои внушителен сарай на морето (виж тук) по проект на архитекта-идеолог на « Дюнигейт » Калин Тихолов (виж тук).  Публикувахме документално разследване, доказващо как квесторите на ТБ Виктория, назначени от БНБ я източват чрез съмнителни договори за обслужване и колосални възнаграждения (виж тук). Много точно обяснихме и показахме защо и как цесиите на кредити от КТБ представляват всъщност двойно ограбване (виж тук) След публикацията ни последва и сериозно политическо раздвижване.

Няколко месеца преди публичният интерес да се насочи към сметките на политици в КТБ, Биволъ публикува разследване озаглавено « Цветлин Йовчев: КТБ, имоти и опасни връзки » (виж тук). От него става ясно, че КТБ е кредитор на фирма на бившия шеф на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи, който някак си успял да се справи с ипотека за рекордно време, изплащайки по 3000 евро месечно (виж тук). Дай Боже на всеки държавен служител, но КТБ е давала само на избрани, за които тепърва ще научаваме подробности.

Агонията на « Южен Поток »

Другата голяма тема на годината беше спирането на Южен Поток. Биволъ установи през април, че символичните тръби от първата заварка са изчезнали (виж тук). През юли разкрихме как правителството « Орешарски » ударно е преотредило и продало на безценица стотици декари гори за целите на газопровода (виж тук), докато в съседство ПИБ е придобила подобни терени на 15 пъти по-високи цени. Публикувахме и пълната версия на редактирания в Русия и спуснат на БСП законопроект за изваждане на 60 км. българската територия от европейските регулации (виж тук и тук). След окончателното спиране на проекта публикувахме съвместно с « Новая Газета » разследване за това как « Южен Поток Транспорт » откупува от ПИБ земята в близост до Паша Дере за 100 млн. евро (виж тук).  Сделка, за която още много ще се говори и пише, така както и за харизаната от държавата гора (виж тук).

За Странджа, Корал, Карадере

Горите, природата и плажовете на България бяха дежурни теми в Биволъ и тази година. Още през януари разкрихме схемите на Йордан Цонев (Данчо Ментата) и арх. Калин Тихолов със съмнително  придобити земи по крайбрежието на Странджа (виж тук). Тези данни бяха и категорично потвърдени от прокуратурата, установила че заграбването на  700 декара апетитни терени от Царево до Резово е извършено по престъпен начин – с фалшифициране на емлячните регистри и документи за наследници. Веднага след това същите терените са придобити от фирми и приближени на Цонев и Тихолов (виж тук). Тази огромна кражба остава безнаказана поради изтекла законова давност и бездействието /засега/ на прокуратурата да разследва « кому е изгодно », въпреки явните данни за облагодетелстване на « Ментата » и Тихолов.

Специално внимание отделихме на поголовните и безобразни сечи в Странджа и на други места в цяла България (виж тук, тук и тук), както и на « феодализацията » на горите, настъпила след законите прокарани от Емо « Фаса » и Миро « Мършата » за концесии на горски и ловни стопанства. Закони, които спешно трябва да бъдат отменени, докато все още има някакви оцелели вековни гори и дивеч, а мутрите, завзели горите, заклеймени и изгонени завинаги (виж тук). 

През 2014 се случиха и хубави неща. След продължаващ медиен и граждански натиск с решаващ принос от Биволъ  (виж тук и тук и тук)  и ангажирането на световната тежка медийна артилерия в лицето на Евронюз, служебният министър Екатерина Захариев спря строежите на Корал (виж тук) и ги даде на прокуратурата, която ги обяви за незаконни (виж тук) Ликвидаторът на Странджа Петко Арнаудов беше отстранен от шефското място в горското в Царево (виж тук) Офисът на Парк Странджа в Царево, нарочен за закриване беше спасен.

Девственият плаж « Карадере »  през 2014 г. също беше обект на попълзновения от съмнителни инвеститори и обект на специален мониторинг от Биволъ. През февруари кабинетът « Орешарски » набързо даде инвеститорски клас на гигантски проект за застрояване на плажа, чийто автор се оказа братът на Сергей Станишев – Георгий. Биволъ разплете офшорните собственици на фирмите зад проекта и установи, че те не разполагат с нужните средства за такава инвестиция (виж тук и тук). Същите « инвеститори » вече са построили незаконен комплекс край Шабла и са били санкционирани, но тези им « заслуги » не са станали пречка да получат държавна подкрепа. (виж тук и тук).

В началото на октомври Биволъ пръв алармира за скандално решение на шефа на РИОСВ Бургас (виж тук), разрешил построяването на огромен къмпинг без екооценка  Гражданският натиск доведе до оттегляне на решението (виж тук), а незаконният ПУП на Бяла Север беше даден на прокуратурата.

В казуса с « Карадере » олигархичните интереси мобилизираха за пореден (но едва ли последен) път платени псевдоеколози, но Биволъ категорично разкри техните връзки с мафиотски структури (виж тук) и дълбоки финансови зависимости от « гнилите ябълки ».

Усилията на Биволъ бяха оценени у нас, с поредната награда за природозащитна журналистика на фондация Биоразнообразие (виж тук).

Отпор на посегателствата срещу медийната свобода

Биволъ се конституира като съучредител на нова журналистическа организация: Мрежа « Свободно слово », корпус за бързо реагиране на гилдията срещу институционален натиск над журналисти (виж тук). За съжаление казусите и тази година не липсват (виж тук). Налице са пак анонимни опити за сплашване – вторият палеж на колата на Генка Шикерова (виж тук). Налице са и дела срещу журналисти за големи суми (виж тук и тук). Налице е и открит институционален натиск – реакция в грешна посока, заради разкритията за нередности в банковата система. Явно те се оказват взривоопасни поради своята неопровержимост. С действията и бездействието си обаче българските държавни институции се дискредират трайно пред международната общност, като съучастници за тежката банкова криза. Въпреки тоталното медийно мълчание по казуса, Биволъ разкъсва завесите на цензурата с рогата си. За пръв път от няколко години насам, заради БНБ и КФН,  Репортери без граници отново публично и конкретно визират България в негативен контекст (виж тук).

По света и у нас, вчера и утре…

През 2014 г. продължихме успешното сътрудничество с партньорски медии в рамките на проекта OCCRP. С нашите румънски партньори проследихме българския бизнес на скандалния украински олигарх Ринат Ахметов (виж тук) оплетен в схеми за продажби на въглища през швейцарски фирми със сина на Янукович. Разкрихме, заедно с чешкия център за разследваща журналистика, скандалния произход на капиталите на собствениците на Енерго-Про (виж тук).

Станалият вече анекдотичен случай с « френския безработен » Иван Данов също претърпя развитие през 2014 (виж тук). Френският посланик обеща разследване (виж тук), а една от най-големите френски телевизии излъчи репортаж, в който министър Данов откровено си признава, че е получавал помощи във Франция докато е работил в България (виж тук). Случаят не е приключен и в България също се води разследване.

Стари разследвания и публикации на Биволъ продължават да се радват на интерес в световните медии. Достатъчно е да споменем обширната публикация в Льо Монд за руския анклав « Росенец » (виж тук) и портретът на Бойко Борисов направен от австрийския вестник Курир, озаглавен « Борисов-Брутало-Буда » (виж тук). Бившият и настоящ премиер получи индулгенции от прокуратурата за старите си грехове и конкретно за « Мишо Бирата ». Биволъ обаче нито забравя, нито прощава. С упорстване в достъпа до информация разкрихме, че са изчезнали ключови документи за това разследване – няма я докладната записка от проверката във фабриката на Мишо Бирата (виж тук).

Продължихме с разнищването на бившия областен управител и лидер на БСП в Бургас – Павел Маринов, който скри, че е съдружник чрез офшорки с високопоставени служители на руското разузнаване и военна промишленост (виж тук).  Комисията за конфликт на интереси в предното НС, потвърди данните от разследването ни, но отказа да санкционира Маринов. За разлика от политическия орган прокуратурата видя достатъчно основание да образува разследване по публикациите ни срещу политика, замесен в съмнителни корпоративни и бизнес връзки (виж тук).  Това не попречи на Маринов да продължи да стои на държавния си пост и дори да национализира по незаконен, според юристи, начин 42 дка земя в Слънчев бряг (виж тук). Още работа за “независимата” прокуратура.  Сделката обаче не е развалена до днес. В крайна сметка управлявалият в три правителства високопоставен руски партньор и офицер от ДС – Павел Маринов бе сменен като губернатор на Бургас, въпреки силната политическа подкрепа, и от БСП, и от лидери на ГЕРБ в негова полза.

Биволъ в чуждите медии

Анализите и експертизата на журналистите от Биволъ рядко са търсени в българските медии, но се ценят по света. През 2014 г. Асен Йорданов стана един от 100-те Герои на информацията на Репортери без граници. Негови интервюта за политическата ситуация в България бяха излъчени в ARD и Евронюз (виж тук), а Ostpol публикува авторска обзорна статия за българския преход. Йорданов беше потърсен за интервю от водещото немско издание “Шпигел” и цитиран в пространната остра статия “Как Европа помага на диктаторите” в която се описва как скандално беше цензурирана презентацията на Болканлийкс и Биволъ пред Световния Конгрес по демокрация на Съвета на Европа, заради натиск от страна на родни засегнати политици.

Атанас Чобанов получи наградата на публиката « Свободен електрон » връчвана от фондацията Блу Линк за принос в използването на интернет за правозащитни и благородни цели. Той анализира банковата криза за Дер Щандарт (виж тук) и разкри за френската телевизия M6  двойния живот на безработния министър Иван Данов (виж тук). В Норвегия беше публикувано негово разследване за « Златните » сим-карти на властта (виж тук), а в руската « Новая Газета » разследването « Рублопровод », в съавторство със световноизвестния разследващ журналист Роман Анин.

Темите за 2015: « Гнили ябълки » и унищожители на природата, пак!

В края на годината Биволъ разкри схемата за източването на следващия, след КТБ, приют на Делян Пеевски: « гнилата ябълка » ПИБ. През 2014 тя беше спасена с мощна финансова инжекция от държавата (виж тук). Биволъ доказа с документи, че свързани с Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев фирми са получили огромни кредити от банката (виж тук). Вместо да си връщат кредитите, те дават многомилионни заеми на кипърски офшорки (виж тук). И всичко това става с благословията на БНБ, която отказва да провери какво се случва под носа на банковия надзор, ако изобщо има такъв. В хода на разследването лъсна и връзката на тези офшорки с « Юлен » – концесионерът на Пирин и скандалната « Витоша ски », срещу която се случиха протестите на « Орлов Мост ». Агресията на Юлен за нови погроми в националните паркове се превърна в статукво, обслужвано от властта, вместо да бъде обследвано с какви пари и с цената на какви последствия се върши това. Както е тръгнало протестите ще се случат пак и в много по-голям мащаб, защото наглостта на банкстерите и гьонсуратлъкът на институциите, които трябва да ги контролират, са в право пропорционална зависимост. Нещо, което ще илюстрираме още в първите дни на 2015 с предстоящото екслузивно разследване « Гнили ябълки » 5 в 1: КТБ, Съд, БНБ, КФН, Прокуратура… всичките обединени за извършване на откровен грабеж и прикриването му.

Наздраве, драги читатели, за Новата 2015 г. и за нашата неизбежна победа!

P.S Годината на Биволъ в цифри:

За 2014 г. Биволъ публикува над 300 статии.

Биволъ обнови своя сайт и поддържа редовна английска версия с преводи на всички статии на езика на Шекспир.

Почитателите на сайта във Facebook надхвърлиха 100 000 

Даренията, които са основен финансов източник, доближават 20 000 лв

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d