МИЕ отрича за китайски инвеститор в Карадере и няма нова информация за капитала на “Мадара Юръп”

Екип на Биволъ

Capture_2014-04-03_a_12.30.10

Структура на собствеността на Мадара Юръп представена в инвестиционното предложение до МИЕ Източник: Balkanleaks

Какви промени са настъпили в инвестиционното предложение на “Мадара Юръп” за проекта “Бляк сий гардънс” от септември 2013 до март 2014?

Какви са причините МИЕ да промени своето негативно мнение от септември 2013, базирано на информацията, че инвеститорите имат под 1 млн. лири ликвидност?

Вярна ли е информацията, че инвеститорите в “Бляк сий гардънс” са свързани и са получили финансиране от китайските и сингапурски фондове представлявани от милиардера Стиван Ло, който има намерение да строи комплекс със “закрито море” в района на Елин Пелин?

Биволъ зададе тези въпроси на министър Стойнев и получи лаконичен отговор, че инвеститорите са вече обявените физически лица от Великобритания, изброени един по един така, както са декларирани в Търговския регистър. От тези лица и от фирмите, които стоят зад “Мадара Юръп” – “Рейнбой Холдинг” – Малта и “Рейнбоу Груп Сървисиз” – Британски Виржински Острови, няма постъпили други инвестиционни предложения – твърдят от Министерството на икономиката.

Министерството обаче не предоставя никаква информация за капитал от регистрираната в Джърси “Мадара Бългериан Пропърти Фънд”, чиито представители дефилираха в медиите като участници в проекта. Въпреки обещанията, реалните собственици на тази офшорка все още не са декларирани в Търговския регистър. МИЕ обаче разполага с информация за тази фирма, както личи от строго поверителен документ изтекъл в Balkanleaks с първото инвестиционно предложение на “Мадара Юръп” от април 2013 г.

Така на този етап МИЕ опровергава информацията за включването на китайските инвеститори в проекта “Бляк сий гардънс”, но също така потвърждава, че няма други капитали постъпили от фирми или лица зад “Мадара Юръп”. Въпросът за успешното финансиране на проекта остава открит.

По-рано Биволъ публикува писмо на министър Стойнев от 29.09.2013 г., с което той отказва подкрепа за “Инвеститор клас А” на “Мадара Юръп”, изброявайки в детайли пороците на инвестиционното предложение: липса на ликвидност, съмнения за имотна спекула с продажби на зелено, становище на РИОСВ, че не може да се строят хотели в защитените територии, непроменен статут на земеделските земи.

Само 6 месеца по-късно Драгомир Стойнев внесе на правителствено заседание същото инвестиционно предложение с намалени параметри и то беше одобрено, въпреки, че обявената цена за инвестицията от над 100 млн. лева не е по силите на инвеститорите зад “Мадара Юръп”, разполагащи според МИЕ с под 1 млн. лири кеш.

До момента обаче правителството крие меморандума за инвестиционното намерение на “Мадара Юръп”, а МИЕ отказва да каже каква е конкретната информация, която го мотивира да смени позицията си на 180 градуса. Дори да приемем, че намеренията на “Мадара Юръп” да продава жилищни имоти са отпаднали и е останала само хотелската част, не е ясно появили ли са се пари и от къде. Освен това стана ясно, че становището на екоминистерството рязко контрастира с увереността на представителите на “Мадара Юръп”, че ще започнат да строят още през септември с държавна подкрепа.

Пълният текст на отговора на МИЕ до Биволъ:

До Асен Йорданов,

Директор Биволъ

Уважаеми г-н Йорданов,

Във връзка с Ваше запитване Ви информираме:

Инвестицията „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт”, за която е проведена процедура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, е по искане на дружеството „Мадара юръп” АД.

Информацията за това дружество е публично достъпна в Търговския регистър към Агенцията по вписванията. Декларираните собственици в капитала са “Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид”, със седалище Корми, Малта, и Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид”, Британски Вирджински острови, с действителни собственици:

1.Франсиен Гейл Уикъм, гражданин на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

2.Юън Гейл Шорт, гражданин на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

3.Найджъл Върнон Шорт, гражданин на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия

4.Луиз Елизабет Шорт, гражданин на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия

5.Марк Джон Дейвис, гражданин на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия

6.Сара Джанет Дейвис, гражданин на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия

7.Пол Райли, гражданин на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия

8.Никълъс Дейвид Гъливан, гражданин на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия

Искания за разглеждане на други инвестиционни проекти и планове от посочените по-горе лица и дружества в групата на „Мадара юръп” АД не са постъпвали в Министерство на икономиката и енергетиката.

Пресцентър МИЕ

1.4.2014 г.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also