Комисията за енергийно и водно регулиране пита Гинка Върбакова и нейната майка Теодора Пайтакова дали да предостави по реда на ЗДОИ документ за фалшива гаранция от 200 милиона евро, издаден от италиански измамници. Според КЕВР тази информация не е от надделяващ обществен интерес.

Това стана ясно от писмо, в отговор на запитването на Биволъ по реда на ЗДОИ, за да бъде получен достъп до документите за издаване на лиценз за производител на ток на „Риал Стейтс“ – фирма собственост на Теодора Пайтакова, представлявана от Гинка Върбакова.

Писмото, с което КЕВР пита Върбакови дали да предостави изобличаващи ги в измама документи.

Разследване на Биволъ установи, че заемите и гаранциите, представени от „Риал Стейтс“, за да получи лиценз за производител на ток от фотоволтаичен парк край Пазарджик, са със силно съмнителен произход. Фирмата претендира, че е получила първокласна банкова гаранция от британската фирма DEANFIELD SOLUTIONS за 200 милиона евро. DEANFIELD се оказа фирма-еднодневка на италиански измамници, единият от които е издирван от българската прокуратура.

Освен това Гинка Върбакова е претендирала пред ДКЕВР, че ще вземе за построяването на соларния парк 14 милиона евро заем от австрийската фирма Petrolinks Handels GmbH. Тази фирма е свързана с „Булмаркет-ДМ“, собственик на цистерните взривили се в Хитрино, и с племенника на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. От отчетите на Petrolinks Handels не се вижда фирмата да разполага с такива финансови възможности.

Биволъ поиска от КЕВР достъп до документите, свързани с DEANFIELD SOLUTIONS и Petrolinks Handels, които са описани в публичното решение на ДКЕВР за предоставяне на лиценз. Първоначалното ни журналистическо запитване срещна отказ, след което подадохме запитване по реда на ЗДОИ.

Вместо отговор се получи писмо от КЕВР, в което Комисията моли за позволение Върбакови да разрешат достъп до тази информация. Писмото, подписано от Владко Владимиров, член на КЕВР, се позовава на член от Закона за достъп до обществена информация, който изисква да бъдат попитани за съгласие трети страни, ако информацията се отнася за тях.

Опазването на търговската тайна на трети страни и искането на съгласие обаче важи само при отсъствие на надделяващ обществен интерес. Член 31 ал. 5 от ЗДОИ изрично посочва, че „не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация по смисъла на този закон, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й“. 

Не става ясно защо КЕВР не е попитала на същото основание и фалшивата английска банка Deanfield, както и Petrolinks Handels, която вече е сменила името си. Те също би трябвало да дадат своето съгласие според интерпретацията, която Комисията прави на ЗДОИ.

От формулировката на писмото става ясно, че Комисията, управлявана от бившия депутат от ДСБ Иван Иванов, заема страната на Гинка срещу обществото. Освен това при наличието на публична информация и сериозни доказателства, че „Риал Стейтс“ е получила лиценз на базата на фалшива информация за банкови гаранции, КЕВР би трябвало сама да сезира прокуратурата, което до момента не е направено.

Коя е фирмата издала гаранция за 200 милиона евро на Гинка Върбакова?

DEANFIELD SOLUTIONS е фирма тип пощенска кутия, регистрирана във Великобритания. През 2013 г. тя е закрита поради несъстоятелност. Но процедурите по ликвидацията и най-вече събирането на неплатените данъци от последния директор Серджио Пекораро са продължили с години, показват данни от британския Търговски регистър.

Изглежда Пекораро продължава да си служи с името на DEANFIELD като инвестиционен брокер и да привлича с измама инвеститори. Ужилен от него американец от Канзас дори е регистрирал специален уеб сайт, в който предупреждава да не се пращат пари на Пекораро и на фирмата му.

Един от предишните директори на DEANFIELD е бил италианецът с швейцарски адрес Роберто Понтиджиа. Той е международен измамник, издирван от българските власти с европейска заповед за арест, издадена от СГП на 12 юни 2017 г. 

През август 2017 г. италианците арестуват Понтиджиа, но съдът в Генуа не уважава искането за екстрадиция в България. Причината е, че италианските власти също преследват Понтиджиа с обвинения за неплатени данъци. В края на 2017 г. той е осъден на три години затвор и конфискация на 2 милиона евро.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English