Фирма свързана с “Булмаркет” и Петко Сертов дала 28 милиона на Върбакови

ДКЕВР приела като гаранция фалшиво писмо за 200 милиона евро от фирма на издирван за измами италианец
Екип на Биволъ

Договор за 14 милиона евро с фирмата “Петролинкс Ханделс” е представен от фирма на Върбакови в ДКЕВР през 2010 г., за да получи лиценз за производство на ток от соларен парк край Априлци. Фирмата е австрийска и зад нея стоят Деян Добрев, син на собственика на “Булмаркет” Станко Станков  и Петьо Сертов, племенник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Гинка Върбакова е представила на ДКЕВР и фалшив документ за 200 милиона евро “първокласна банкова гаранция”, издаден от италиански измамници – показа проучване на Биволъ.

Голямото пазарджишко Васюки

Соларният проект край Априлци на “Риал Стейтс” е представян от Славчо Върбаков като “най-големия фотоволтаичен парк в Европа” с обща мощност 80 мегавата (виж “Дневник” от 30 април 2010 г.). Местната власт възлага големи надежди на инвестицията от 200 милиона евро и съдейства всячески на Върбакови. Тревожната констатация на пазарджишката медия “Виделина“, че фирмата на Върбакови е изсекла и продала 5000 кубика дърва от предоставения й общински терен за соларния парк, не може да помрачи надеждите в светлото фотоволтаично бъдеще.

Година след първата копка, направена лично от кмета на Пазарджик и областния управител, “Дневник” съобщава, че първият етап от 1,15 мегавата е готов и пуснат в експлоатация. Изданието цитира Гинка Върбакова, която обещава до 2014 г. да заработят всичките 80 мегавата.

До следващ етап обаче не се стига. “Риал Стейтс” дори не си плаща лицензионната такса и натрупва 22 000 лв. задължения към ДКЕВР, за които регулаторът издава акт в края на 2015 г. През 2016 “Риал Стейтс” подава молба до ДКЕВР за прекратяване на лиценза за производство на ток. В заявлението пише, че дружеството “няма започнало строителство и незавършени обекти. няма изградени и пуснати в експлоатация мощности”.

Така безславно завършва проектът за най-голям соларен парк в Европа, достоен за въобръжението на Остап Бендер и неговото Голямо Васюки. Но, докато героят на Илф и Петров не разполага с никакви пари, Върбакови все пак успяват да построят и да пуснат 1,2 % от заявените 80 мегавата. Финансирането им обаче е със силно съмнителен произход и идва от фирма свързана с

“Булмаркет-ДМ” на Станко Станков и роднина на Петко Сертов

Когато “Риал Стейтс” подава заявление за издаване на лиценз от ДКЕВР, тя е еднолична собственост на Петрана Пайтакова – майката на Гинка Върбакова, за която Биволъ разкри, че има три ЕГН-та. Но самата Гинка Върбакова е упълномощена да я представлява в отношенията с ДКЕВР.

Като доказателство за сериозността на инвестиционното намерение тя представя първокласна банкова гаранция за 200 милиона от DEANFIELD SOLUTIONS Merchant and Trade Finance и договор с “Петролинкс Ханделс” за отпускане на кредит от 14 милиона евро.

Информацията за договора с Петролинкс за 14 милиона евро е в решението на ДКЕВР Л- 336 от 23.08.2010 г.

Пред ДКЕВР е заявено, че “Петролинкс Ханделс” ще бъде ангажирана с логистиката на доставките на оборудването за фотоволтаичния парк, който обаче не е с мощност 80, а 60 мегавата. Като обезпечение по кредита е учредена ипотека на част от соларния проект и особен залог на бъдещи приходи от продажбата на електроенергия, след изграждане на централата.  

Деян Добрев, син на Станко Станков от Булмаркет ДМ и Петьо Сертов, племенник на Петко Сертов са зад фирмата-кредитор на Върбакови

Petrolinks Handels GmbH е австрийска фирма, основана през 2006 г. от Деян Добрев под името Dobrev GmbH. Веднага след това е преименувана на Petrolinks и Петьо Сертов е назначен за управител. След 2010 г. фирмата сменя още веднъж името си и в момента се нарича Bluewave GmbH, което затруднява откриването й в регистрите със старото име.

Деян Станков Добрев е син на Станко Станков от “Булмаркет ДМ”, чиито цистерни се взривиха в Хитрино. По същото време, когато той сключва договора за кредит с “Риал Стейтс”, Деян Добрев е съдружник със Славчо Върбаков във фирмата “Глобал Хидро Енерджи Консулт”. Така излиза, че чрез австрийската си фирма той предоставя кредит на тъщата на съдружника си.

В това, разбира се, няма нищо лошо, но от финансовите отчети на австрийската фирма се вижда, че тя разполага всичко на всичко с 35 000 евро капитал, а оборотите й са нищожни.

Произходът на сумата от 14 милиона евро очевидно не е в австрийския бизнес на Добрев. Възможно обяснение за нея е фактът, че по същото време в България действа фирма с име “Петролинкс”, която е 100 % собственост на “Булмаркет-ДМ”. Сега тя носи името “Корект Тест Контрол”.

Както разкри разследване на Биволъ след смъртоносния взрив на цистерните в Хитрино, фирмата-собственик “Булмаркет-ДМ” принадлежи (към тогавашния момент) на кипърския безработен Георгиус Георгиу. Според премиера Борисов кипърецът се явява подставено лице на съсобственика на ПИБ (FIBANK) Цеко Минев. Станко Станков пък твърдеше публично, че той бил единствения собственик на “Булмаркет”. Документите, разкрити от Биволъ, го опровергаха, а и той беше заснет от наш екип да излиза от главния офис на ПИБ. Тогава “Булмаркет-ДМ” дължеше на банката 106 милиона лв.

Година след взрива стана ясно, че сметките на “Булмаркет” в ПИБ са източени и жертвите не могат да си получат обезщетенията, за които водят дела. За да скъса опашката, наскоро “Булмаркет-ДМ” наистина е станала 100% собственост на Станко Станков, който е изкупил дяловете на офшорката на Георгиус Георгиу. Едновременно с това фирмата се е прекредитирала от ПИБ в други банки, твърди Капитал. Една от банките, абсорбирали огромния дълг към ПИБ е БАКБ на Цветелина Бориславова – бившата спътница в живота на Бойко Борисов.

Така “Булмаркет-ДМ”, която е била свързана и с финансирането на Върбакови, все по-открито се позиционира в кръга от интереси на премиера Борисов. От този кръг върви и отчетлива връзка към сделката за ЧЕЗ, разкрита в предишно наше съвместно разследване с “Лидови новини”.

Интересен факт е и присъствието в управата на австрийската “Петролинкс Ханделс” на Петьо Сертов, племенник на бившия шеф на ДАНС и впоследствие шеф на Боркор Петко Сертов, започнал кариерата си в Държавна Сигурност. Опитите на Биволъ да получи коментар от него останаха безуспешни. От някои публични документи може да се направи извод, че цялото семейство на Детелин Сертов, братът на братовчедът на* бившия контраразузнавач номер 1, живее в Австрия.

Самият Сертов има интереси към енергийния бизнес и след като се оттегли от държавна работа се изявяваше като консултант във фирмата “Обединени енергийни търговци” (ОЕТ) на енергийния бос Ангел Божилов.

200 милиона евро гаранция за Гинка от… италиански измамници

Първокласната банкова гаранция за 200 милиона евро, която Гинка Върбакова е предоставила на вниманието на ДКЕВР идва от куха британска фирма, която никога не е имала банкова дейност, показа проверка на Биволъ.

Информацията за първокласната банкова гаранция от Deanfield Solutions е в решението на ДКЕВР 336/2010 г.

Присъда от съда в Генуа за Понтиджия, от която се вижда, че е издирван от СГП с ЕЗА.

DEANFIELD SOLUTIONS е имала уеб сайт, който вече не е активен, но е запазен в архив. В него тя се представя като мощна инвестиционна банка.

Всъщност става дума за фирма тип пощенска кутия, регистрирана във Великобритания. През 2013 г. тя е закрита поради несъстоятелност. Но процедурите по ликвидацията и най-вече събирането на неплатените данъци от последния директор Серджио Пекораро са продължили с години, показват данни от британския Търговски регистър.

Изглежда Пекораро продължава да си служи с името на DEANFIELD като инвестиционен брокер и да привлича с измама инвеститори. Ужилен от него американец от Канзас дори е регистрирал специален уеб сайт, в който предупреждава да не се пращат пари на Пекораро и на фирмата му.

Един от предишните директори на DEANFIELD е бил италианецът с швейцарски адрес Роберто Понтиджиа. Той е международен измамник, издирван от българските власти с европейска заповед за арест, издадена от СГП на 12 юни 2017 г. 

През август 2017 г. италианците арестуват Понтиджиа, но съдът в Генуа не уважава искането за екстрадиция в България. Причината е, че италианските власти също преследват Понтиджиа с обвинения за неплатени данъци. В края на 2017 г. той е осъден на три години затвор и конфискация на 2 милиона евро.

Понтиджиа има няколко фирми в България и в една от тях е съдружник с бившия шеф на фалиралата Агробизнесбанк Румен Нанов. През 2013 г. Нанов беше свързван с тайнствения купувач на ПОК “Доверие”, но сделката така и не се случи след намеса на ДАНС и прокуратурата. Общата фирма на Нанов и Понтиджиа “Флайтел” ООД е регистрирана след тези събития, в края на 2014 г., но не изглежда да е активна.

Прокуратурата не бърза да проверява Върбакови

От изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров в парламентарната комисия за ЧЕЗ стана ясно, че прокуратурата няма особено желание да проверява Върбакови и бизнеса им. По искане на ДАНС и администрацията на президента, той направил само справки дали има действащи преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови и фирмата им “Инерком”, но другите фирми на семейството не били проверени.

Предстои да видим дали ще бъдат проверени фактите изнесени по-горе за заверата на Върбакови с международни измамници и финансирането им с неясен източник, свързан с най-високите сфери на властта.

Фактът, че държавна институция като ДКЕВР е била подведена от Върбакови с фалшиви данни за 200 милиона евро “първокласна банкова гаранция”, с цел да получи държавна лицензия, е съставомерен. Според Наказателния кодекс това се води използване на частен документ с невярно съдържание и се наказва с до 2 години затвор. Но Гинка и майка й няма да бъдат подведени под отговорност, защото давностния срок за такова престъпление е 5 години и отдавна е изтекъл.

От друга страна новата комисия “Антикорупция” би трябвало да се заинтересува от включването в схемата с 14 милиона евро на близък роднина на бившия шеф на ДАНС и заместник главен борец с корупцията Петко Сертов. Най-малкото следва да се установи дали заемът от 14 милиона евро от австрийската фирма на Добрев и Сертов е реализиран и, ако парите са използвани реално, а не са останали на хартия, да се попитат австрийските власти какъв е техният произход.

* 18.04.2018 : Редакцията се извинява за допусната фактологическа грешка. Детелин Сертов е първи братовчед на Петко Сертов, а не негов брат, както първоначално беше посочено. Петьо Сертов е син на Детелин Сертов и се явява племенник на Петко Сертов. Петко Сертов има син, който също се казва Детелин.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: