Вицегубернатор на Петебург скрил имот за 1 млн. евро в България

Фирмата Инком Реал 2 на Кичеджи придобила имот във Варна за 2,2 млн. лева

Capture_2014-05-25_a_10.19.01

Фирмата Инком Реал 2 принадлежи на Кичеджи, когато придобива имот във Варна за 2,2 млн. лева

Василий Кичеджи, вицегубернатор на Петербург и медиен магнат не е декларирал имот във Варна на стойност 2,2 млн лева. Това показа проверка на Биволъ след като руския в. “Ведомости” разпространи информация за активите на руски политици в Европа.

Според публикациите във “Ведомости”, двама от влиятелните руски политици от управляващата върхушка на „Единна Русия” на президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев разполагат с имоти в България.

Интересното е, че имотите не са малки дори при цените им в България, които са средно 4-5 пъти по-евтини от тези в Москва и Санкт Петербург.

Семейство на медийни магнати

Така, съпругата на медийния магнат Василий Николаевич Кичеджи, който е вицегубернатор на втория по големина руски мегаполис Санкт Петербург, разполага с апартамент от 262 квадрата в България. Според вестник „Ведомости” семейството разполага с две къщи с обща площ 277 кв. м.

Capture_2014-05-27_a_12.40.11

Справка в българския имотен регистър показва, че Антонина Александровна Кичеджи е закупила парцел имота в Св.Св. Константин и Елена през 2008 г. от фирма Естрея ООД срещу 382 531 лв.

Capture_2014-05-25_a_10.10.18

Самият Василий Кичеджи обаче е придобил чрез фирма и друг имот за много по-голяма сума. Дружеството ИНКОМ РЕАЛ 2 ЕООД е купило на 04.08.2008 терен от 2424 кв.м. за впечатляващата сума от 2 275 647 лв. По това време собственик на фирмата е Василий Кичеджи, а управител е съпругата му. Тази придобивка не е отразена в данъчната декларация на политика за 2011, 2012 и 2013.

За да замете следите, Кичеджи е продал фирмата си през юни 2013 на собственика на Естрея ООД Атанас Карагеоргиев. През ноември 2013 същата фирма придобива още 535 кв.м в съседство и така укрупнява апетитния имот, който се намира в непосредствено съседство с винарската изба Евксиноград.

Capture_2014-05-27_a_12.35.14

Кичеджи, както е известно, типична фамилия за Бесарабия, в днешната Молдова и Украйна, където живеят местните български малцинства. Той обаче е роден в населеното място Песочни в Челябинска област, Южен Урал. Родителите му наистина са бесарабски българи, а след войната младото население от малцинството е депортирано в Урал. Баща му е работил в завод, а майка му – санитарка в болница. Аз съм българин, но съм роден в Русия и мисля по руски начин”, казва той пред петербургската онлайн медия „Мой район”.

Василий Кичеджи е вицегубернатор на Петербург вече четвърта година – от 14 септември 2011 г. Той отговаря за секторите „Култура”, „Наука”, „Спорт”, „Образование” и „Средства за масово осведомяване”. Последният ресор на зам.-губернатора на старата руска столица също повдига въпроси за конфликт на интереси, който не прави впечатление нито на руските медии, нито на властите. Кичеджи е медиен магнат, тъй като е собственик на радиостанциите „Говорит Москва” и „Главное радио”, а също така е едър акционер в московската телевизия „Столица”. Фактът, че е създател на религиозна организация „Руско атонско общество”, не му пречи да отговаря за вероизповеданията в качеството му на зам.-губернатор.

През 2012 г. при деклариран доход от 272 млн. рубли (около 5,78 млн. долара) е нареден на 33-о място в рейтинга на доходите на руски чиновници, публикуван от списание „Forbes Russia”. От 19 октомври 2012 г. е повишен и по партийната линия – става първи зам.-председател на регионалния клон на „Единна Русия” в Санкт Петербург. Съпругата му, която е собственик на имоти в България, също работи в медиите – Антонина Александровна Кичеджи е зам.-генерален директор на концерна «Радиоцентър». Двамата имат дъщеря.

Според петербургската агенция Baltinfo през 2011 г. той направо зашемети обществеността с доход от 253 млн. рубли плюс 53 млн. рубли на жена му, но през 2012 е спечелил само 3,1 млн. рубли. За 2013 г. пък представените преди месец данни от данъчната декларация показват доходи от 65 млн. рубли плюс 17 млн. рубли на съпругата му. По този начин е станал пак един от най-заможните членове на правителството на Санкт Петербург. Движимите и недвижимите имоти на Василий Кичеджи в Русия остават на същите нива – разполага с къща от 1051,4 квадрата и апартамент от 222 квадрата, както и с цял парк от коли Audi и Mercedes-Benz. Съобщава се обаче, че през 2013 г. съпругата му е придобила апартамент в Чехия със 102 кв. м площ. „Освен това съпругата на Василий Кичеджи има гараж в България и продължава да разполага с апартамент от 261 кв. м в тази страна”.

Депутат – адвокат…

Друг политик разполага с два имота в България, които също са регистрирани на името на съпругата му, тъй като новото законодателство в Русия ще наказва чиновниците, които разполагат с имоти в чужбина или имат двойно гражданство. Владимир Плигин е депутат от известната с жестоката си задкулисна дейност управляваща партия „Единна Русия”.

Съпругата му има в България апартамент от 171 квадрат и парцел, годен за строеж, от 0,5 дка. Данните едно към едно се цитират и от разследване на вестник „Ведомости” – руско издание на британския всекидневник The Financial Times (FT).

В българския имотен регистър обаче не се откриват данни за тези имоти на името на съпругата Нина Александровна Плигина. През 2009 г. тя става собственик на фирмата « Юпитер Про » с предмет на дейност недвижими имоти, а през 2013 прехвърля фирмата на Александър Владимирович Плигин. Нито фирмата, нито те двамата обаче имат регистрирани имоти.

За Плигин е известно, че освен депутат в „Единна Русия” e и предприемач, адвокат. Заема важен парламентарен пост в йерархията на руската управляваща партия – зам.-председател е на Държавната дума по конституционно и държавно законодателство.

Депутатът е известен със съмнителен проект като бизнесмен. През 2007 г. според вестник „Коммерсантъ” Плигин е разполагал с парцел в най-луксозното предградие на Москва „Барвиха”, по-известна като „Рубльовка” по името на „Рубльовско шосе”. Депутатът е искал да изгради луксозен комплекс тип „Вилна зона”, но проектът не е реализиран. През май „Сбербанк” в качеството си на кредитор по проекта, продава имота за 7,224 млрд. рубли, тъй като фирмите на Плигин му дължат 170 млн. долара.

Тенденцията да бягаш

В руските медии и средната класа с критични или опозиционни политически възгледи отдавна се използва жаргонния иначе израз „Валить из Рашки”, който на български се превежда като „Да се махаш от Ръша”, като името на Русия се споменава в пренебрежителен смисъл.

За имотите на поне двадесет руски политици и семействата им в чужбина се разбра първо от списъка, направен от сайта nazapade.ru. Идеята на сайта е да покаже, че семействата на руските политици разполагат с имоти, а и често живеят в чужбина, при положение, че самите те активно провеждат пропаганда на патриотизма в медиите, изявите и дори през различни форми на обществения и културен живот.

Заглавието на материала гласи: „Децата на руските държавници отдавна се обосноваха на Запада”. „Отдавно се забелязва, че децата и внуците да живеят в западни страни, купуват там недвижими имоти, изпращат там пари и дори имат двойно гражданство”.

Сайтът пояснява, че това става най-вероятно, защото те „просто презират Русия, народа й и отдавна сложиха кръст на страната, която управляват”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: