kircho-kirov
Ген. Кирчо Киров в средата. Снимка BulPhoto

Наталия Киселова, назначена за юридически съветник на президента Плевнелиев, е племенница на бившия шеф на НРС Кирчо Киров, установи проверка на Биволъ.

Киселова, която е от Казанлък, е била активист на БСП и представител на столетницата в ОИК в подбалканския град. Публикува дръзновени дописки в партийния вестник Дума.

Докато следва право в София, Киселова живее в апартамента на вуйчо чичо си Киров. В момента тя е главен асистент в Софийския университет, специалист по конституционно право.

Генерал Киров, бивш кадър на Държавна сигурност, стана шеф на НРС без да има достъп до тайни на НАТО. В продължение на десет години той ръководи една от най-потайните служби в държавата.

В тайни дипломатически доклади от София до Вашингтон, изтекли в Уикилийкс, американските ни съюзници определят ръководството му като „отчайващо“. Самият Киров е характеризиран като „подлизурко“, който се държи на поста си защото има достъп до досиета.

Дейността на НРС за опазване на националната сигурност в контекста на членството ни в НАТО и ЕС е пълна загадка. Известно е само, че провалите на службата струват скъпо на данъкоплатците.

Това стана ясно през 2010 г. когато правителството на Борисов отпусна 2 млн. лева на службата заради „едни безобразия във Франция„, наследени от управлението на Станишев. Борисов обаче побърза да оневини Кирчо Киров:

„Ако кажа за какво е, след това главният прокурор ще дойде да ме пита за разкриване на класифицирана информация. Казвам, че е безобразие. Ако иска той да си каже за какво е, за да го пипнат за още един документ. Това ни струва много пари. Не е виновен шефът на разузнаването”.

Киров беше назначен от премиера Борисов за съветник с мотива, че е „правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят“. 

Сега има голяма вероятност Кирчо Киров да научи нови тайни от кухнята на президента, преди да е забравил окончателно старите тайни и „безобразия“.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.