kircho-kirov
Ген. Кирчо Киров в средата. Снимка BulPhoto

Наталия Киселова, назначена за юридически съветник на президента Плевнелиев, е племенница на бившия шеф на НРС Кирчо Киров, установи проверка на Биволъ.

Киселова, която е от Казанлък, е била активист на БСП и представител на столетницата в ОИК в подбалканския град. Публикува дръзновени дописки в партийния вестник Дума.

Докато следва право в София, Киселова живее в апартамента на вуйчо чичо си Киров. В момента тя е главен асистент в Софийския университет, специалист по конституционно право.

Генерал Киров, бивш кадър на Държавна сигурност, стана шеф на НРС без да има достъп до тайни на НАТО. В продължение на десет години той ръководи една от най-потайните служби в държавата.

В тайни дипломатически доклади от София до Вашингтон, изтекли в Уикилийкс, американските ни съюзници определят ръководството му като „отчайващо“. Самият Киров е характеризиран като „подлизурко“, който се държи на поста си защото има достъп до досиета.

Дейността на НРС за опазване на националната сигурност в контекста на членството ни в НАТО и ЕС е пълна загадка. Известно е само, че провалите на службата струват скъпо на данъкоплатците.

Това стана ясно през 2010 г. когато правителството на Борисов отпусна 2 млн. лева на службата заради „едни безобразия във Франция„, наследени от управлението на Станишев. Борисов обаче побърза да оневини Кирчо Киров:

„Ако кажа за какво е, след това главният прокурор ще дойде да ме пита за разкриване на класифицирана информация. Казвам, че е безобразие. Ако иска той да си каже за какво е, за да го пипнат за още един документ. Това ни струва много пари. Не е виновен шефът на разузнаването”.

Киров беше назначен от премиера Борисов за съветник с мотива, че е „правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят“. 

Сега има голяма вероятност Кирчо Киров да научи нови тайни от кухнята на президента, преди да е забравил окончателно старите тайни и „безобразия“.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet