kobliakov

Николай Кобляков – руски предприемач и опозиционер в Париж, задържан в България по искане за екстрадиция от Русия

Николай Кобляков, който е руски и френски гражданин, пътува често заради бизнеса си в социалното предприемачество. Навсякъде в Европа и в Америка минава границите без проблеми. На 29.07 той каца на Летище София с полет от Париж. Повод за посещението му е бизнес среща. На граничния контрол Кобляков представя френския си паспорт. Въпреки това веднага е задържан от „Гранична полиция“, защото Русия го е пуснала за издирване през системата на Интерпол. Вече 48 часа той е в ареста. Утре предстои да се гледа мярката му за неотклонение, след което Софийски градски съд ще решава дали да бъде екстрадиран в Русия.

Освен като предприемач, Кобляков е известен като критик на кремълския режим. Той е един от основателите на неправителствената организация „Свободна Русия“, която организира протести в Париж срещу политически мотивираните процеси и задържането на опозиционни активисти в Русия. Организацията изготвя и доклади за корупция и злоупотреби на властта в Кремъл.

Официално искането за екстрадиция получено в България е за дело за измама, което от няколко години се води в Русия. Според руския Форбс става дума за мероприятие, което прилича на класически рейдърски набег: предлагат на Кобляков да вземе съдружник близък до властта, а когато той отказва му е образувано дело и офисите му са обискирани. Кобляков бяга от Русия, установява се във Франция и продължава да развива бизнеса си със строежи на старчески домове в балтийските страни.

Два дни след задържането на Кобляков набъбва международен скандал. Новината за българския арест обиколи руските и българските медии. Дипломатическите демарши на Франция, за да прибере своя гражданин засега не дават резултат. Авторитетни неправителствени организации вече организираха подписка (виж тук).

Готви се и протест пред българското посолство в Париж срещу решението на България да задържи Кобляков (виж тук)

Capture_2014-07-31_a_15.17.39

Анонсът за протест пред българското посолство в Париж днес

Самият той се чувства добре – съобщи по телефона съпругата му Юлия, долетяла вчера да подкрепи съпруга си и да организира адвокатската му защита. Духът му е висок и за това голямо значение подкрепата отвън, от неправителствения сектор. Френското консулство също се отнася с голямо разбиране и оказва помощ – уточни тя. Според нея Кобляков не е бил предупреждаван специално от френските власти да не пътува в България. 

За разлика от французите, българските арестантски власти не проявяват чак такова разбиране и дори не са допуснали съпругата на свиждане с опасния затворник в НСлС.

Фактът, че Кобляков е пътувал безпрепятствено в много страни членки на Интерпол и не е бил предупреден, че може да бъде задържан, повдига въпроса дали България не се използва за пореден път като „троянски кон“ от Русия? Защо човек, обявен за издирване в Интерпол може да пътува с френски паспорт из Европа и САЩ, а в натовска и европейска България го задържат? Кога точно е пуснат бюлетина за задържане от Русия? Не е ли пратен експресно малко преди да се качи на самолета за България?

Преди години медиите писаха за случая на Костя Циганов – руски мафиотски бос, чиято физиономията висеше сред издирваните лица на сайта на руското МВР, а Интерпол го издирваше с червена бюлетина. Издирваният Циганов си живееше спокойно в България и дори беше получил гражданство с подписа на великия контраразузнавач Иван Драшков. Той строеше комплекси за стотици милиони евро по морето и риташе мачле с бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов. Руският съд въобще не го търсеше за екстрадиране, въпреки обявата в Интерпол, а българските власти си пасуваха – МВР не го пипаше нито при Петканов, нито при Петков, нито при Миков. Накрая ДАНС хвана Циганов и го експулсира със заповед на тогавашния шеф на агенцията Цветлин Йовчев.

Capture_2014-07-31_a_15.09.48

Издирваният от Интерпол руснак Костя Циганов играе мач с бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов

В случая с опозиционера Кобляков не само българите са необичайно старателни, а и руснаците са  „проактивни“, както се изразяваше един злополучен кандидат за еврокомисар. По информация на Биволъ руската съдебна власт се е мобилизирала светкавично след залавянето на Кобляков и по факса са претени материали, за да обосноват искането за екстрадиране. Това води до задържането му с прокурорско постановление за 72 часа, въпреки първоначалното отричане на прокуратурата, че знае нещо за случая.

Българската прокуратура и МВР дължат отговори за тези двойни стандарти не само на българските граждани, а и на европейските, които за разлика от руските мафиоти едва ли могат да се чувстват толкова сигурни у нас.

Снимки от антипутински протести в Париж организирани от Николай Кобляков. Източник Russie-Libertés

Capture_2014-07-31_a_19.01.28

Capture_2014-07-31_a_19.01.46

Capture_2014-07-31_a_19.02.01

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English