Инициативният комитет за защита на офиса на ДПП „Странджа“ за Крайбрежна Странджа реши да организира протестен митинг и национална подписка

by Екип на Биволъ

Инициативният комитет (ИК) за възстановяване на закрития офис на ДПП “Странджа” в град Царево обявява началото на своята защитна кампания. Тя ще стартира в Синеморец на 16.08.2014 г. с протестен концерт, на който ще се прогласи и национална подписка за възстановяването на представителството в морския град. До това решение се стигна след неуспешни преговори с ръководството на парка.

На 10 август в Ахтопол ИК проведе среща с директора на Парк Странджа инж. Петко Нанчев, на която бяха обсъдени възможните варианти за възстановяване работа на Офиса на Природния парка в Царево. ИК настоя офисът да бъде възстановен незабавно, като предложи да осигури сумите за наем на помещението (135 лв на месец). Тази възможност, както и обявените преди повече от две седмици други предложения от граждански организации да поемат издръжката на офиса до края на годината, отново бе отхвърлена от ръководството на Парка, без да се представят обосновани и обществено приемливи доводи.

За нас именно действието на офиса в Царево, който пряко и ежедневно в продължение на десет години работеше за устойчивото развитие на Странджанското Черноморие и опазването на неговото уникално биоразнообразие, превърна Природен парк „Странджа” в символ на българската природозащита. Тук за първи път гражданската инициативност успя да се пребори и премахна незаконния комплекс „Златна перла”, като секна и редица други намерения за „бетониране” на Странджанското Черноморие – включително и спрения Общ устройствен план на Община Царево, поради който през 2009 г. България беше изправена пред санкции от Европейската комисия. Припомняме, че двамата служители на ДПП „Странджа”, назначени в гр. Царево, сами са поели наема на помещението, ползвано за офис на Дирекцията до края на миналия месец, а ремонтът и обзавеждането на сградата, в която ДПП „Странджа” планира да отвори новия си офис в Ахтопол, ще отнемат по експертни оценки не по-малко от една година.

Ето защо ИК реши да потърси последния възможен вариант за решаване на проблема – среща с ръководството на Министерството на земеделието и храните на служебното правителство, за която упълномощава Атанас Чобанов и Асен Йорданов. На тази среща – най-късно до 16.08.2014 г. следва да се реши незабавното възстановяване на работата на Офиса и да бъдат отстранени от заеманите длъжности виновниците за създадената скандалната ситуация. Ситуация, която застрашава бъдещето на Странджанското Черноморие – единствената останала небетонирана негова част (между Царево и Резово).

За нас ликвидирането на офиса на ДПП “Странджа” в Царево преднамерено цели да остави без надзор срещу посегателства черноморска част на Природния парк, като поставя под въпрос и изпълнението на европейския проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”. Приемаме, че с този скандален акт се цели в перспективен план да бъде свалена защитата върху последната опазена от бетона част на Южното Българско Черноморие. Призоваваме също така местните общинските власти да защитят обществения интерес и да изразят своята позиция по отношение на действията на ДПП „Странджа”.

Ако това не се случи, на 16.08.2014 г. вечерта каним всички приятели на Странджа и представители на медиите на концерт „За нашето Странджанско Черноморие” в Синеморец, на който ще бъде прогласено откриването на Национална подписка в негова защита. Членовете на ИК призовават природозащитната общност да се включи активно в подписката, която ще бъде адресирана до Министерството на Земеделието и храните и представителството на Европейската комисия в София. За случващото се ще бъдат алармирани и дипломатическите представителства на страните от ЕС.

Понеже осъзнаваме, че не бива повече престъпни намерения да диктуват хода на събитията обявяваме готовност да пристъпим и към по-крайни действия.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Синеморец, 11.08.2014 г.

От Инициативния комитет

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also