Протестиращи, свръзвани с Алексей Петров, стоят зад анонимния сайт с компромата срещу Плевнелиев

Екип на Биволъ

Сайтът Силна България (silnabulgaria.com) е стопанисван от активисти на Гражданско сдружение СИЛА, което се свръзва с подсъдимия Алексей Петров, установи разследване на Биволъ. Късно вечерта на 18 юни именно в този сайт беше публикуван анонимен компромат срещу президента Плевнелиев.

В неподписан текст, който се позовава на “разследване” на неназовани “независими журналисти” се твърди, че Плевнелиев е скрил 1 млн долара в кипърска офшорка. Към момента на публикацията от 18 юни в сайта бяха приложени като доказателства за тези твърдения три PDF файла със сканирани страници, в които имаше факсимилета от паспорти на Плевнелиев и съпругата му.

От разминавания в датите на тези факсимилета, които Биволъ съхрани, се установява лесно, че един от файловете е фалшификат. Не отговаря на истината и внушението в текста, че тази информация идва от базата данни Офшорлийкс на Международния консорциум за разследваща журналистика ICIJ.

Координирано мероприятие

Текстът от анонимния сайт беше препечатан още същата вечер от сайта Афера, списван от Веселина Томова. На следващия ден в тиражирането на компромата в хор се включиха медиите, притежавани от скандалния депутат и несбъднат шеф на ДАНС Делян Пеевски.

На сутринта на 19 юни, след като Биволъ изложи своята версия за компромата, публикацията и файловете изчезнаха от сайта silnabulgaria.com. Няколко часа по-късно статията отново се появи, но без файловете. Тези маневри показват, че сайтът не е пасивна пощенска кутия, а активно реагира на разкритата издънка с нескопосния фалшификат. Това прави още по-интригуваща задачата да бъдат разкрити собствениците на сайта и авторите на публикациите.

Анонимни, но не чак…

Сайтът silnabulgaria.com е регистриран на 4 юни 2013 и е хостван в Superhosting.bg, но информацията за собствениците му е анонимизирана в публичния регистър Whois. От фирмата потвърдиха, че клиентът си е платил за услугата да бъде анонимен. Superhosting не предоставя информация за клиентите си без нареждане от прокурор – уточни мениджъра по продажбите пред Биволъ.

Изследвайки достъпната публична информация за авторите на статиите в silnabulgaria.com Биволъ засече имена на няколко активисти от Гражданско сдружение СИЛА: Ирмена Кръстева (irmena), Борислав Райчев (bobkata), Лидия Тановска (djani), Илиян Илиев (ilian) и Андрей Раков (andrei). Борислав Райчев е официално в управителния съвет на “СЪЮЗ НА ИНТЕРНЕТ ЛЮБИТЕЛИТЕ НА АВТОМОБИЛИ /СИЛА/”, както се води пълното име на сдружението по документи.

Ирмена Кръстева* и Лидия Тановска са сред най-активните автори на сайта на сдружението http://silnisme.com, където използват същите псевдоними, но се подписват с истинските си имена:

Ирмена Кръстева: http://silnisme.com/author/irmena/

Лидия Тановска: http://silnisme.com/author/djani/

Елементарна проверка показва, че най-активен автор в анонимния сайт silnabulgaria.com е Ирмена Кръстева

http://www.silnabulgaria.com/author/irmena/

Следващият по активност е Илиян Илиев

http://www.silnabulgaria.com/author/ilian/

Лидия Тановска (djani) и Борислав Райчев (bobkata) имат само по една статия, а Андрей Раков (andrei) не е качвал статии.

Официалният сайт на сдружение СИЛА и анонимният Силна България са правени по един калъп на WordPress и с един и същ набор плъгини, показва по-задълбочен анализ на системата за управление на съдържанието.

Показателен за старанията на авторите на Силна България да останат анонимни е фактът, че още на следващия ден след публикацията и засиления интерес към сайта беше променен текста за фирмата изготвила сайта. В момента там пише: “Силна България създадено от deram co”. В кеша на Google обаче е запазена предишната версия, която е “Силна България създадено от WEBSTRANICI” (виж тук). Същият надпис има и на сайта на ГС “Сила”.

Потърсен за коментар по телефона управителят на Webstranici.com г-н Димитров отрече, че неговата фирма е правила тези сайтове. “Те не фигурират в нашето портфолио. Използват нашето име, но са анонимни и не знаем кои са” – оплака се Димитров. Това вероятно означава, че дизайнът е копиран от друг сайт.

СИЛАта на Трактора?

ГС “СИЛА” стана известно покрай протестите срещу високите цени на горивата. Медийни публикации свързват тази организация с подсъдимия Алексей Петров. В разследване на Елена Кодинова, публикувано във в. Сега през март 2012 г., са описани срещите на хора от ръководството на сдружението с Алексей Петров. След тези срещи част от активистите на СИЛА подкрепят кандидатурата на Петров за кандидат-президент на изборите през 2011 г.

http://www.segabg.com/article.php?id=594634

Покрай февруарските протести през 2013 г. ГС “СИЛА” участваше в сбирките на групите протестиращи, като прокарваше идеята за нова партия, обединяваща всички протестиращи в България. Изразител на тези тежнения беше именно Ирмена Кръстева. Кръстева работи като брокер на недвижими имоти в “Елта Груп” (фирма, която се рекламира в silnabulgaria.com). Тя представляваше “СИЛА” и на срещата за изборния кодекс, свикана от Мая Манолова в парламента преди два дни.

Борислав Райчев представляваше СИЛА на срещата на граждански сдружения с кабинета Орешарски. Той е чест гост на телевизията на Делян Пеевски TV7, където още в началото на протестите обяви, че ГЕРБ плащали по 40 лв. на ден на протестиращите. В друго интервю за телевизията на News7 (също контролирана от Пеевски), Райчев изрази позиция, че неговото сдружение не иска оставка на правителството Орешарски, а протестира,  “за да бъдат чути хората”. Райчев коментира офшорния компромат за Плевнелиев по следния начин: “това е непристойно и дискредитира държавния глава пред обществото”.

raychev

Борислав Райчев

Потърсени от Биволъ за коментар относно връзката им с анонимния компромат нито Райчев, нито Кръстева вдигаха мобилните си телефони. Запитванията до редакционния мейл на сайта silnisme.com също останаха без отговор.

* Според бившия собственик на този сайт Веселин Данов, който е осъден за сводничество, през 2009 г. Веселина Томова продала 50% от сайта на престъпната групировка ТИМ.

Вижте реакцията на Алексей Петров, който след публикацията изпрати опровержение.
Променена на 13 септ. 2017: Във връзка с кончината на Ирмена Кръстева снимката й е отстранена от заглавната страница.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also