Днес Прокуратурата съобщи, че съвместно с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще проверява имотното състояние на зам.-шефа на „Банков надзор“ Цветан Гунев, изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, главният касиер Маргарита Петрова, главният счетоводител Марио Димова и зам. главният счетоводител Борислава Тренева, всичките привлечени като обвиняеми за източването на 206 млн. лв. от КТБ.

От КОНПИ пък съобщиха, че ще проверяват за 10 години назад и проверката ще трае цяла година. Ще се трудят петима инспектори от КОНПИ (трима икономисти и двама юристи), като ще им помагат прокурори и следователи.

Заинтригувани от този дълъг срок и мобилизирания човешки ресурс журналистите от Биволъ направиха блиц проверка в публичните регистри единствено за Орлин Русев.

– На 26/05/2014 Орлин Русев е придобил мезонет от 193 кв. м. в кв. Лозенец. Декларираният материален интерес е 223 473 лв. КТБ е финансирала с кредит само 75 000 лв от стойността на сделката, за което е учредена ипотека на същата дата.

– Интересна имотна сделка е сключил Русев за малък семеен хотел „Мера според Мера“ в с. Ковачевица, Гоце Делчевско. Хотелът е с РЗП 477 кв.м. Първоначално покупката е кредитирана от КТБ със 100000 евро през 2008 г. На 04/04/2014 Орлин Русев и съпругата му прехвърлят имота на собственото си дружество ЕЛЕНСКИ БАЛКАН-ИМОТИ ЕООД, а кредитът от КТБ, който междувременно е набъбнал до 591 166 лв. е цедиран на РИЗЪРВ КЕПИТАЛ АД, чиято доверена банка е КТБ.

Орлин Русев има сделки и по морето: през 2002 г. е купил от община Царево парцел от 985 кв.м. в Синеморец и го е продал през 2003 г. През 2010 си е купил ателие от 59 кв.м. в Созопол. Харесвано място от банкера е и Еленския балкан, където от 2004 до 2007 е изкупил няколко имота.

Отделно от имотите купени в лично качество, Орлин Русев е съсобственик с Цветан Василев във фирмата ТМ ИМОТИ ООД. По 50% от тази фирма държат БРОМАК ЕООД на Василев и ЕЛЕНСКИ БАЛКАН-ИМОТИ ЕООД Това дружество има имотни придобивки в София, Бургас, Варна, Пещера, Гоце Делчев, Смолян, Пазарджик, като много от тях са финансирани с кредити от КТБ.

Проверката продължи точно един човекочас, струваше 10 лв. и беше прекратена поради изчерпване на парите в сметката ни в Имотния регистър. Ще продължим ако дарителите ни благоволят да я попълнят. Има и други варианти ако искате да узнаете повече: да почакате една година да си свършат работата прокуратурите и многобройните сътрудници на КОНПИ или… да пиете една студена вода.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English