Екипът на Плевнелиев обслужи олигархията в далаверата „Корал”

Екип на Биволъ

Плевнелиев & Николов

Екипът на бившия министър на регионалното развитие и настоящ президент Росен Плевнелиев “елегантно” обслужи олигархията в прословутия гешефт с обществена земя по крайбрежието край к-г „Корал”. В края на 2011 две от трите дела, които МРРБ водеше срещу строителните разрешителни на Община Царево бяха окончателно изгубени от държавата заради невнесена съдебна такса от 20 лв. (виж тук и тук).

МРРБ заведе дела, след като стана ясно, че общината не е предупредила държавата като заинтересована страна, когато е издала строителни разрешителни за бетонирането на “Корал”. Отмяната на тези разрешителни обаче би принудила инвеститорите да променят проекта съобразно новия Закон за черноморското крайбрежие. Засегнати са финансови интереси за милиони, като губещи ще се окажат близки до ГЕРБ бизнесмени и кметът на Бургас – Димитър Николов.

ekaterina-zaharievaКогато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря бившия зам.-министър на МРРБ Екатерина Захариева (на снимката). Сега тя е началник на секретариата на президента Плевнелиев. Казусът с тези разрешителни е толкова очевиден, че МРРБ би спечелило 1000% при нормално процесуално поведение, коментират юристи. За да не спечели делото и да не накърни интересите на олигарсите, МРРБ избира елегантен начин да загуби като не внася 20 лева такса за обнародване. Резултатът е налице. Две от делата са окончателно прекратени с решения на ВАС. Утре, 22 февруари, предстои да се гледа последното дело, по което все пак съдебната такса е внесена.

Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Срещу въпросните невнесени по дело – 20 лв. стои залогът на над 40·000·000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж “Корал”.

Така наречената „сделка Корал” е една от най-големите далавери на българския преход, като конкретен бенефициент от нея е сегашния бургаски кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура – Бургас.

Върховна касационна прокуратура обаче излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура – Бургас и връща преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за “Корал”. Това обаче отново трябва да бъде извършено в Апелативна прокуратура – Бургас. Не е ясно как при това положение ще бъде избегнат натиска от облажилите се бургаски бизнесмени и бургаския кмет.

Capture_decran_2011-10-21_a_06.45.12

Capture_decran_2011-10-21_a_06.45.41

Как се печелят 40 000 000 евро срещу обещания и верен кмет

Земята от 130 дка бе скандално продадена от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната форма „Витатур инвест” АД на символичната цена от 7$/м2 само срещу обещания за бъдещи инвестиции. Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на ОС да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение. Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур”, в качеството си на Изп. директор на захарния завод „Победа”. За това свидетелстват Председателят на ОС Димо Иванов и общински съветници – очевидци. Николов е предлагал цинична политическа сделка на съветниците от БСП, че ако прокарат продажбата на терена през гласуване, то СДС ще подкрепя техния кмет Петко Арнаудов всячески, включително и на бъдещи избори. Това действително е станало. Николов по това време е бил и лидер на “сините” в Бургас.

ВАС и Община Царево – свързани во веки

Сделката е била оспорена в съда от областния управител и обявена за незаконна от Бургаския окръжен съд, но Арнаудов и адвокатът му Евгений Мосинов обжалват във ВАС и печелят. Самият Мосинов е присъствал и от двете страни на сделката – едновременно като юрист на продавача община Царево и като адвокат на купувача “Витатур инвест”. Царево по това време става известно, с раздаването на ОПС-та на името на роднини на висши административни магистрати от София, както и терен без търг за „без пари” на съдиите да си построят морска резиденция на брега, малко под Корал. В замяна, всички дела на община Царево във ВАС се печелят, включително и скандалното обявяване на Природен парк Странджа извън закона, заради мафиотските незаконни строежи на юг от Царево.

След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка, тя е джиросана на испанската фирма „Ибердрола имобилария”, за невероятната цена от 400 Е/м2, а печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро от търгашеството. Точките от договора за инвестиции между купувача и община Царево не са спазени. Сбъдват се най-лошите прогнози на общински съветници, за една огромна измама, в която общественият интерес сериозно е пострадал, в замяна на група хора, които са се превърнали в милионери, заграбвайки публично имущество. Изказванията са протоколирани в стенограмите на Общинските сесии. Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

Червената книга срещу „червената мафия”

Докато общинската земя носи невероятни облаги на бизнесмените зад „Витатур инвест”, МОСВ изведнъж решава да заличи защитената зона „Блатно кокиче”, което вирее единствено на въпросния плаж до к-г Корал. Това е едно от най-прекрасните места по крайбрежието ни, което може да се равнява на Ривиерата, но с много по хубав и удобен плаж. За да бъде унищожено защитеното в Червената книга блатнo кокиче, „инвеститорите” вкарват багери и зариват коритото на близката рекичка, за да пресушат лонгозната гора. Въпреки жестоката природна рана, кокичето продължава да вирее. Независима експертиза, направена от най-големите експерти ботаници, начело със световния специалист н.с. I ст. Чавдар Гусев, доказа, че рядкото растение все пак е живо. Това е неоспорим знак, че е престъпление върху дюните да се излива бетон.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Междувременно, главният режисьор на сделката Димитър Николов, еволюира от лидер на СДС, в лидер на ГЕРБ, превръща се в любимец на Бойко Борисов и е избран за кмет от новата партия. Доказаните информации, че Николов е дългогодишен контрабандист, осъждан за нелегален трафик на сухо мляко от ОНД в България не смущават Борисов. Ефектът е точно обратният – с тъмното си минало активистът печели точки и Бойко го прави дори член на ЦК на партията си. Следствените и прокурорски дела срещу фирмата на Николов, активни към датата на встъпването му в кметски мандат, са прекратени. Той не е обикновен следствен, а политически гаулайтер на управляващите по Южното Черноморие. Неговата подкрепа за десетилетния червен кмет на Царево Петко Арнаудов /агент на ДС – Иванов/, е пословична и обусловена от общия им интерес да запазят заровена в пясъка на забравата далаверата Корал, донесла много милиони в частни джобове. От позицията на властимащ и член на монополната властова партия ГЕРБ, Николов издейства от Нона Караджова да не признава защитения статут на Корал и се старае разледванията и сигналите до институциите да останат без последствие, разкриват запознати. Първият официален сигнал подаден от журналисти до БОРКОР за крупно престъпление по служба, свързано с корупция, остана без движение и отговор.

Заповедите на един кмет – над законите на България

Трайната ангажираност на община Царево и лично на Петко Арнаудов в скандала, проличава в това, че той одобрява ПУП-ове за застрояване на дюните на Корал, без да поиска законново разрешение от държавата за това. Заради явното беззаконие, МРРБ, в лицето на Росен Плевнелиев, завежда 3 дела срещу общината, в които иска административна отмяна на дадените одобрения за ПУП-ПРЗ и бъдещо застрояване. Испанците обаче са платили космическа цена именно за определени строителни параметри и обявяването на въпросните процедури за незаконосъобразни, компрометират целия сценарий за облагодетелстване. Опасността инвеститорите да се откажат от сделката и да поискат обратно парите си, би изправила заговорниците в опасно положение да връщат милиони. Именно поради тази причина, делата заведени от МРРБ в Бургаския административен съд са решаващи. Първоначално те са били поети лично от председателя на съда Атанас Вълков, който обаче беше обвинен в измама, фалшификация и злоупотреба с власт и бе арестуван.

Ще оплеви ли Плевнелиев блатното кокиче?

Най-скандалното е, че според извадките на съдебните заседания е видно, че по жалбите на Росен Плевнелиев срещу заповедите на Кмета на Царево не се явяват държавните юристи. Противната страна обаче се представя на всяко заседание в пълен състав, като несменяемият адвокат на Арнаудов – Евгений Мосинов е подкрепян от още 5-6 адвоката на заинтересовани страни от името на частните фирми. Заради отсъствието на юристите на МРРБ, съдът приема всички техни искания без възражение. Кулминацията на тенденциозната незаинтересованост на Росен Плевнелиев от спечелване на делата в полза на публичния интерес и закона стига дотам, че МРРБ „пропуска” да внесе процесуална такса за едно оспорване в хода на делото. Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Очевидно нарочно, въпросната такса за обнародване в ДВ не е внесена и  съдът оставя без разглеждане две от общо 3-те жалби на Плевнелиев.  Образуваните по тях дела са прекратени в две последователни Определения от края на август 2011 г. Тук е нужно да се подчертае, че става въпрос за… 20 лв. такса за обнародване! Срещу въпросните невнесени по дело – 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж Корал.

Действията на Плевнелиев силно и пряко обслужват интересите на бургаския ГЕРБ лидер и кмет Димитър Николов. Заведените от държавата дела срещу 3-те разрешителни заповеди на Петко Арнаудов в полза на „Ибердрола” бяха единствената останала пречка пред влизането на булдозерите в девствената природа до Лозенец и превръщането на райското място в поредното бетонно гето по нашето море.

Ето как уж от безхаберие, уж от разселяност, уж от некомпетентност, или престъпна незаинтересованост, тези пречки една по една падат. Предстои да се гледа последното от 3-те дела заведени от МРРБ, защото там нужните 20 лв. такса все пак са внесени. По мнението на специалисти, то се води фиктивно и е оставено проформа, за да не избухне изведнъж бомбата от огромния скандал с разкритието, че изкуствено и нарочно МРРБ, в лицето на Плевнелиев, проиграват държавния и общонационален интерес, в името на свои партийни съратници от ГЕРБ.

Лъч надежда?

Активните действия на природозащитниците и разследващите журналисти все пак започнаха да дават резултати. След като прокурорската проверка на два пъти беше прекратявана от бургаски прокурори, на 17 октомври т.г. Върховна касационна прокуратура излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура – Бургас и връща преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за “Корал”. Това обаче отново трябва да бъде извършено в Апелативна прокуратура – Бургас. Вносителите на сигнала настояваха проверката да бъде поета от Софийска градска прокуратура, за да се избегне натиска от облажилите се бургаски бизнесмени и бургаския кмет.

Случаят “Корал” демонстрира като по учебник язвите на българския преход: политическа корупция без партиен цвят, подкупна и зависима съдебна система, разграбване и унищожаване на безценен природен ресурс в името на бързи печалби. Ето защо не е случайно, че “Корал” вече е на радара и на авторитетни международни медии. Всички действия на българските институции по това разследване ще бъдат обобщени и изпратени на компетентните европейски институции за предстоящия доклад през юли.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: