Напоследък във връзка с някои процесии от изключителна обществена важност за България, като например казуса КТБ, институциите и медиите предлагат в публичното пространство експертизи и мнения на хора, представяни ни като „експерти“ или „научни екипи“ с предложения за излизане от кризата. Тяхната експертиза ни се предлага като аксиома, последна инстанция на истината, която ние, гражданите, трябва да приемем едва ли не с чест и пълно доверие. Липсата на граждански контрол на случващите се процеси в България, продължава да ни поставя на едно от първите места по корупция· и по бедност в Европейския съюз

Нека да разгледаме потенциала на някои научни екипи. В съвременния технологичен свят те поддържат интернет страници, които дават представа за тяхната квалификация, цели и експертизи.

Как се нарича използването на чужда интелектуална собственост без разрешение или без рефериране към нея, като източник? А ако към това, новият „собственик“ си прибави и претенция за авторство „Всички права запазени“?

Нека сравним определение за риск „DEFINITION OF RISK IN ENGLISH“ от интернет страницата на· Лаборатория за управление на рисковете (ЛУР), Нов български университет (НБУ) – има го само на английски:

http://riskmanagementlab.com/bg/fileadmin/user_upload/documents/Definition_of_RISK.pdf

и определението за риск в най-известния академичен речник на английския език, издаван от Oxford University Press.

Oxford Dictionaries· „Definition of risk in English“· ( one of the Top 1000 frequently used words)· :

http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/risk

Capture_2014-09-16_a_08.58.31

В документа на ЛУР са използвани 1:1· основните определения. Чист копи-пейст, като само са разменени местата на „Phrases“ И „Origin“ , форматът е нескопосно променен и е добавено логото на ЛУР с·предупреждението „Всички права запазени“. За оксфордския речник като първоизточник на дефиницията – нито дума.

След като определението за риск, което е основният предмет на дейност на ЛУР е изплагиатствано, какво остава за останалите им „компетентности“? И забележете – рискът е разгледан от лингвистичната му страна, а не като обект на икономически и политически експертизи, каквито в случая са очакванията и претенциите.

Да си припомним какво стана с унгарския президент Пал Шмит, след скандала за плагиатство , с германския министър на отбраната и с германския просветен министърпри подобни случаи. Така реагират в Европа.

Но и за нас не всичко е загубено. Нов български университет, одобрил програмата на ЛУР, трябва да излезе със становище по темата за откраднатата интелектуална собственост. · Според сега действащият Наказателен кодекс : · Чл. 173. (1) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който издава или използува под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание.“

Прокуратурата или Oxford University Press едва ли ще инициират наказателно дело срещу НБУ (ЛУР не е юридическо лице). В почтения академичен свят такава издънка означава най-малкото край на кариерата на учен. В българската реалност едва ли ще можем да се надяваме и на неформално обществено порицание.

П.С. Тук не коментираме очевидната семейственост, а именно, че сайтът на ЛУР се поддържа от фирма „Анторна“ (Powered by Antorna Ltd), собственост на дъщерята надиректора на ЛУР и станала скандално известна напоследък с консултантския си договор към една от разследваните от прокуратурата фирми „пощенски кутии” на Цветан Василев.

* Facebook страница на ЛУР – представяне на проекта:

https://www.facebook.com/kostov.dsb/photos/a.10151769864576655.1073741834.41466206654/10151769865061655/?type=3&theater

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English