wikileaks_great_wall

Само няколко на брой са американските дипломатически грами преди 2001 г., с които Wikileaks разполага. Проверка в базата данни обработена и публикувана от в-к Гардиън в началото на Cablegate показа, че има пълно съответствие в броя и датите на грамите от София, предоставени на големите световни медии и на Биволъ.

Фактът, че в базата на Wikileaks не се откриват други доклади за България от този период не означава, че такива не са изпращани от посолството на САЩ до Държавния департамент. Потвърждение за това са препратките към други доклади от същия период, които се откриват в атрибутите на наличните грами. Но както е известно, Wikileaks публикува единствено предоставената му информация от анонимни източници, а не търси и не добива такава.

Eдин доклад [86SOFIA3382] е датиран от периода преди 1989 г. и в него има данни за репресиите срещу етническите турци по време на Възродителния процес.

Кабинетите на Виденов, Софиянски и Костов са упоменати всеки с по една грама, като нито една не съдържа неизвестна или скандална информация.

Направен е преглед на правителството на Жан Виденов, в което преобладават „твърдите комунисти“, но „би могло да е и по-зле“, защото все пак в правителството са влезли и „няколко умерени“ министри. [95SOFIA528]

През периода на преходното правителство на Стефан Софиянски (февруари 1997), американската дипломация е обърнала внимание на образуването на партия СДС и подготовката на парламентарните избори. [97SOFIA1105]

От победата на СДС на изборите проведени на 19 април 1997 до следващите парламентарни избори през 2001 има също една единствена грама. Тя е от началото на месец май 1997 и в нея се разглеждат приоритетите на новата власт и сформирането на правителство. [97SOFIA3097]

Една грама [01SOFIA3033] резюмира резултатите от изборите през 2001 г. Посланик Ричард Майлс отбелязва реакциите след изборите и първите контакти за сформиране на правителство. От НДСВ той получил уверения, че няма да става дума за възстановяване на монархията и планът за присъединяване към ЕС и НАТО ще продължи. Социалистите са се съвзели и са станали единствената лява опозиция след провала на евролевицата, а другите политически сили „ближат рани и чакат обаждане от Симеон“, за коалиционни преговори – резюмира Майлс.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars