Capture_2013-10-27_a_12.21.30

Неизвестен до момента епизод от живота на „българския Цукърбърг“ Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева изскочи от документи, запазени в съдебните архиви.

През 2000 г. Кръстева сключва предварителен договор за продажба на семеен апартамент от 92 кв/м. в кв. Изток, София за 70 000 лв. Тя получава изцяло сумата от купувача, за да финализира продажбата. Вместо това обаче продавачката неочаквано прехвърля апартамента на сина си Делян Пеевски.

Купувачът, шокиран, се жалва в Софийски градски съд и иска запор над имота, защото е платил реално парите на Кръстева. В искова молба, подадена от адв. Ивайло Данов, най-подробно са описани всички събития по прехвърлянето на апартамента.

Потърсен за информация по развитието на този граждански иск, адв. Данов, призна че е имало подобен казус, но не пожела да коментира детайлите, позовавайки се на адвокатската тайна. Той все пак каза по спомени, че клиентът му е успял да си получи имота.

Биволъ се свърза по телефона с купувача Анна Василевска, която потвърди изложението в исковата молба. Тя обаче категорично заяви, че е успяла да получи апартамента си благодарение на Делян Пеевски, който проявил „изключително разбиране и човечност“.

Според Василевска Ирена Кръстева се опитала да се „възползва от ситуацията“, но Пеевски, който тогава е едва на 20 години, не позволил. Видимо притеснена жената не поиска да уточни как именно Ирен Кръстева е пробвала да се възползва от ситуацията с апартамента, който едновременно продава на трето лице и дарява на сина си.

От документите става ясно, че синът на Ирена Кръстева Делян Пеевски е присъствал на сключването на предварителния договор при нотариуса Анета Томова на 11.08.2000 г. Той е присъствал и при заплащането: 20 000 марки пред нотариус на 11.08.2000 г. и 34 000 марки на 15.09.2000 в клон на банка Биохим.

Последната част е била платена по банков път на 16.10.2000 г., преди срещата на страните в кантората на нотариуса, за да подпишат сделката. Ирена Кръстева обаче не се явява и впоследствие не отговаря на опитите на купувача да установи контакт – пише в исковата молба на Василевска.

Тя прави проверка в службата по вписванията и установява, че в още същия ден Ирен Кръстева и Делян Пеевски отиват при друг нотариус, Красимир Спасов, и правят прехвърляне чрез дарение на вече платения имот. След това Василевска подава гражданския иск, в който пише следното: „Считам, че със сключването на този договор за дарение, Ирена Ангелова Кръстева и Делян Славчев Пеевски са целели единствено да увредят моите интереси като изправна страна по предварителния договор за покупко-продажба на горепосочения апартамент от 11.08.2000“. Договорът, разписката за 34 000 марки, вносната бележка за 20 000 марки и извлечението от сметката на Василевска са приложени като доказателства по иска.

След като Василевска завежда този иск, по думите на потърпевшата се случва „чудо“. Пеевски проявява неочаквана човечност и не позволява на майка си да се възползва от ситуацията. Той, като надарен, прехвърля апартамента на Василевска, а тя оттегля иска си, с което казусът приключва.

Сагата със спорния имот се потвърждава и от документите в Агенцията по вписванията, получени от Биволъ.

На 16.10.2000 г. е вписан дарственият акт за имота от Ирена Кръстева на Делян Пеевски.

peevski-krusteva-vasileva-imoti

Две седмици по-късно, на 1.11.2000 г. е вписана исковата молба на Анна Василевска, в която тя пише, че е жертва на имотна измама. Делото N°962/2000 по описа на СГС и е насрочено за 29.03.2001 г.

На 07.12.2000 Анна Василевска оттегля исковата си молба с нотариално заверен документ.

На същата дата, 07.12.2000 г., Делян Пеевски „проявява изключително разбиране и човечност“ и прехвърля спорния апартамент на Анна Василевска. Материален интерес не е вписан, но сделката е регистрирана като продажба на недвижим имот.

peevski-krusteva-imot-1200

Любопитно е, че цели девет години са били нужни на Агенцията по вписванията, за да отбележи оттеглянето на исковата молба на Василевска, регистрирано чак в края на 2009 г.

Междувременно Ирен Кръстева стана шефка на държавния тотализатор, след което израстна до медиен магнат. Синът и Делян Пеевски стремително се издигна още от студентската скамейка като шеф в държавни предприятия, зам.-министър, следовател и депутат. Пеевски дори беше шеф на създадения мега-ДАНС за един ден, с което предизвика масовите протести в страната. Сергей Станишев аргументира назначението на Пеевски с твърдението, че той бил „преживял катарзис“.

Capture_2013-10-27_a_12.26.45

Младият Делян Пеевски с покойния шеф на Мултигруп Илия Павлов

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars

This post is also available in: English