Стенограмата КТБ според Прас Прес

Стенограма

От

Консултативна среща при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили и с партиите, които имат представители в Европейския парламент, състояла се на 29 юни 2014 г.

Според Прас-Прес

Присъстват:

Михаил Миков – председател на 42-то Народно събрание

Пламен Орешарски – министър-председател на РБ

Бойко Борисов – Политическа партия ГЕРБ (ПП ГЕРБ)

Владислав Горанов – ПП ГЕРБ

Сергей Станишев – Коалиция за България

Янаки Стоилов – Коалиция за България

Евгений Узунов – Коалиция за България

Лютви Местан – председател на Движение за права и свободи (ДПС)

Йордан Цонев – ДПС

Николай Баревков – Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден

Красимир Каракачанов – Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден

Меглена Кунева – Реформаторски блок

Радан Кънев – Реформаторски блок

Иван Искров – управител на БНБ

Калин Христов – подуправител на БНБ

Росен Плевнелиев: Уважаеми представители на политическите сили и на БНБ, благодаря Ви, че уважихте тази среща. Ще бъда кратък. Ситуацията е тежка и трябва да вземем важни решения. Страната е в банкова криза. Трябва да видим как да излезем от нея. Предлагам да изслушаме първо г-н Искров. Какво става в банковата система г-н Искров? Вчера КТБ, днеска ПИБ, къде ще спре това?

Иван Искров: Ще бъда откровен с вас. Не знаем къде ще спре. Помните ли онази грама на посланик Байърли за банките “гнили ябълки”?

Хор: Помним, помним…

Иван Искров: Там беше казано съвсем ясно къде е проблемът. Кредитиране на свързани лица се казва. Българските банкери вземат парите на вложителите и ги дават на себе си, за свои си бизнеси. Ако бизнесът им е печеливш – връщат нещо в банката, а печалбата я изнасят в офшорки, за да не плащат данъци. Ако е губещ – в банката не се връща нищо и вложителите го… разбирате, нали? После и данъкоплатците го… за да покрият загубите.

Радан Кънев: Това не е ли незаконно? Банков надзор няма ли? Защо сте допуснали тези свързани кредити?

Иван Искров: По закон могат да отпускат кредити на свързани лица до 10% от капитала на банката… но те се крият зад офшорки. Дават си до 200-300% от капитала, че и повече.

Радан Кънев: И като се крият няма как да ги хванете ли? С целия ви инструментариум, финансово разузнаване там, ДАНС?

Иван Искров: Това е политически въпрос. Има една приказка: « Да не се гоним, че да не се хванем ». Нашите данни сочат, че хора от всички политически сили са свързани с тези бизнеси. За ПИБ имам два доклада. От 2011 г. и сега един, предварителен. Моите инспектори са описали всичко. Анализирали са кредитния портфейл. Ние даваме предписания да си оправят бакиите, но Цеко и Ивайло не е…, пардон, не им обръщат внимание. Колегата ще каже повече. Калине…

Калин Христов: Защо да обръщат внимание, като санкция в закона няма. Можеш да си източиш цялата банка и няма кой копче да ти каже. Специално за ПИБ, там положението е неспасяемо. Някакъв кипърски безработен е взел над милиард лева кредити от банката. Общо към 3 милиарда няма да се върнат. Тази зараза е плъзнала и към чуждите банки. Имаме доклад за Булбанк. Хампарцумян… КТБ е цвете, може да се каже.

Бойко Борисов: Цвете, цвете, ако не бях го напомпал Делян с парите от държавните фирми… Дянков е виновен. Ако не беше ги дръпнал нямаше сега да се чудим що падна КТБ.

Владислав Горанов: Тихо сега. Делян вече е в ПИБ, там трябва да дадем едно рамо.

Иван Искров: С една дума – източват. Вижте кои банки тръгнаха да падат – тези с най-много свързан бизнес са КТБ и ПИБ. Следва ЦКБ на тимаджиите, Инвестбанк на Петя – тя е малка, на Маджо банката – Асет ли беше, Общинска – там е Ковачки.

Росен Плевнелиев: А западните банки?

Иван Искров: Кои западни? Гръцките ли? Италианските ли? Че те в Гърция си ги източват с размах и помпат ликвидност от нашите клонове. Но по-важното е, че паднат ли нашите “гнили ябълки” ще одрусат и здравите през междубанковите заеми. Както казах, не му се вижда краят.

Пламен Орешарски: Да припомня, че веднъж я спасявахме ПИБ с държавни пари.

Хор отляво: Помним, помним…

Меглена Кунева: Аз не мога да разбера, нали и от Европейския съюз ни гледат. Как така източват банките, те не го ли виждат?

Петър Чобанов: Ако позволите, гледат каквото им подадем. Ето, за ПИБ искаме сега да разрешат държавна помощ. Ако не дадем от бюджета – край. От Брюксел ни искат гаранции. Пратихме им, че гарантираме помощта със злато и активи. Да не мислите, че ще проверяват? Няма никакво злато. Помощта е гарантирана с кредитите на този, кипъреца.

Меглена Кунева: Лъжете ЕС?

Петър Чобанов: Те си знаят, не пасат трева. Сега имаме там в дирекцията наш, читав човек. Тя ще разпише за помощта. Ще налеем някой и друг милиард от бюджета да стабилизираме положението, а после ще видим.

Росен Плевнелиев: Моите съветници казват, че имало някакъв Фонд за гарантиране на влоговете, там какво става, г-н Искров?

Иван Искров: По принцип във Фонда за гарантиране на влоговете трябваше да има пари за изплащане на гарантираните в КТБ, ако фалира. Обаче банкерите все натискаха вноските там да са малки, че да не им се налага да търсят пари от пазара, ами да си работят с това, което спестяват от гаранциите по влоговете. Е, сега пари – йок.

Янаки Стоилов: Може ли аз да попитам? Кой ще ни даде пари?

Петър Чобанов: Кой нищо няма да ви даде, той само взима. (смях в залата). Ще теглим кредит, за да изплатим гарантираните 3.6 млрд. лв. Ще натискаме клиентите да не ги теглят от банките. Ще измислим там някаква мизерия да им е трудно да си ги вземат. Така парите ще останат по другите банки. Може и да ги позакрепим. Поне временно. После ще го мислим.

Бойко Борисов: Орешарски, ти си отиваш, а аз пак ще дърпам кредит. Я кажете как ще си вземем нашите пари. Аз изгорях с едни 20 милиона само от КТБ. Дадох ги на оня тъп културист, той ги набутал баш там.

Хор: Да, кажете, парите ни…

Иван Искров: За парите имаме два варианта. Единият е банкова ваканция.

Калин Христов: Проведохме консултации. Данчо Ммм Цонев и Влади Горанов се разбраха. Затваряме банките за две седмици. Спираме преводите навън. Вътрешните ги лимитираме до 5000 лв. Ограничаваме тегленията в брой до 400 лв. седмично. Подстригваме влоговете над 100 000 евро. Горе-долу като в Кипър. Ето, приготвили сме тук един документ. ГЕРБ и ДПС го подписаха. Чакаме другите.

Росен Плевнелиев: Но така икономиката ще спре!

Влади Горанов: Ще спре за тези, които плащат през банки. Който е скатал кеш ще продължи да работи и ще изкяри много като му фалира конкуренцията.

Бойко Борисов: Ние от ГЕРБ сме съгласни. Подготвени сме. Цецо ме информира, че фирмите ни са заредени с кеш до капачката.

Михаил Миков: Ние не сме съгласни. Нашите фирми нямаха време да влязат на поръчките и да заредят с кеш. Дайте ни още 6 месеца, година време и после ваканцувайте. Не е справедливо сега.

Радан Кънев: Нашите избиратели няма да ни подкрепят за такава мярка. Гаврийски е твърдо против, даже каза, че ще остави Алианц отворена ако другите затворят.

Йордан Цонев: Това е шантаж и национално предателство. Ето как чужди интереси работят против народа. Няма да се удивя, ако Сорос крепи Алианц.

Бойко Борисов: Ето, казвах ли ви. ДСБ и БСП са една партия. Като не искате ваканция какво искате? Като дойда на власт да тегля заеми ли? Да ми го пишат на мен тоя заем?

Петър Чобанов: Заем така или иначе ще трябва да се тегли. Към 16 милиарда. Ако направим банкова ваканция ще подстрижем влоговете над 200 бона и можем да свалим заема на 9 милиарда.

Бойко Борисов: Ето, виждате ли?

Радан Кънев: А не може ли да подстрижем тези, банкерите, които са източили парите?

(Дружен смях в залата)

Красимир Каракачанов: Първо, как ще подстрижеш офшорките? Второ, ако тръгнеш да ги стрижеш, кой ще ти даде после лихва за партийната субсидия и безотчетни за кампаниите?

Николай Бареков: За телевизия, за кебапчета…

Росен Плевнелиев: Мда, и за технопарка ми… Добре, това предложение за банкерите отпада.

Йордан Цонев: Подписвате ли се за ваканцията, или…?

Михаил Миков: Ние не подписваме. Казах, нямаме достатъчно кеш във фирмите и ще изгубим от сделката. Фирмите на ГЕРБ ще ни унищожат с техните резеври. Може и да сме на власт, може да сме с ДПС, но Делян не ни дава нищо. Завардил е всички капии в поръчките.

Радан Кънев: И ние не подписваме, ама вие сте за прокурор…

(Смях в залата)

Росен Плевнелиев: По този повод ни предстоят консултации и със Сотир Цацаров. Той не дойде на срещата и моли да го извините. Имал работа с Делян покрай КТБ.

Бойко Борисов: И аз имах работа с Делян покрай КТБ. Добре си работехме. Булгартабак, туй-онуй… Искров, кажи ми сега как да си взема тия 20 милиона от културистчето в КТБ. Вежди и той се набутал там, плаче ми по телефона, блокирали му ги.

Евгений Узунов: Ми ще ги загубиш, като не слушаш предупрежденията. Ето, аз своите ги спасих навреме. Останаха едни 160 бона блокирани, ще ги плати Фонда.

Иван Искров: Спокойно.  С ваканция или без, няма да ги оставим там тези пари.

Разработили сме план. И Делян помогна. В Библиотекарския го съгласуваха. Ще правим цесии.

Радан Кънев: По тази тема може и Командира да даде някой съвет.

Калин Христов: Искам да отбележа, че от БНБ направихме каквото беше по силите ни. Предупредихме когото трябва преди да затвори КТБ. Ето, Нели Кордовска по нощите ходи в КТБ, но си спаси влога. Не сме виновни, че подценявате нашата оперативна информация и не реагирате навреме.

Пламен Орешарски: За Кордовска имам доклад от ДАНС, че оная нощ са я хванали да разнася пари в черна торба. Замажете там нещо.

Калин Христов: Ще замажем, отбелязвам си. Сега обаче е важно да се погрижим за останалите. Ще действаме с цесиите. Не се притеснявайте, всичко е под контрол.

Пламен Орешарски: Така, аз разбирам, че няма консенсус за банковата ваканция. Борисов – сори, след мен ще теглите заем. Дами и господа, трябва да тръгвам. (към Плевнелиев: Това ли е страничният изход? Плевнелиев: Да, тука, по стълбичката, през бомбоубежището и директно в тоалетната на подлеза).

Росен Плевнелиев: Благодаря ви, че се изслушахте и бяхте конструктивни. Следващата консултация ще е на 14.07, ако не са ни изгонили дотогава с камъни.

Йордан Цонев: За да не ни изгонят по майдански предлагам всички присъстващи да поемат ангажимент да не разгласяват какво сме говорили тук. А банкерите да гарантират ангажимента – с кредити, лихви, изпълнителни листа, знаете как.

Иван Искров: Ще вземем мерки.

Росен Плевнелиев: Има ли против? Няма. Закривам заседанието.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: