Европарламентът осъди “Азербайджанската перачница”. България продължава да мълчи за Митрев

Задават се нови скандални разкрития за "хонорарите" на Калин Митрев от кухата фирма в Баку
by Екип на Биволъ

Днес Европейският парламент прие доклад за корупцията и човешките права в трети страни, в който по инициатива на групата на “Зелените” от (Greens/GFA) беше внесена извънредна точка, осъждаща подкупите към официални лица. Текстът се позовава конкретно на разкритията за “Азербайджанската перачница”. Текстът гласи следното:

78а. Силно осъжда, след неотдавнашните разкрития за Азербайджанската перачница, опитите на Азербайджан и други автократични режими от трети страни да повлияят на Европейските фактори, отговорни за вземане на решения с незаконни средства, апелира към подробно парламентарно разследване на посочените по-горе твърдения и, по-общо, за влиянието упражнявано от такива режими, апелира за приемането от Парламента на здрави мерки за превенция на случаите на такава корупция, която може да подкопае авторитета, легитимността на работата на Парламента, включително върху човешките права (неофициален превод).

78a. Strongly denounces, following the recent ‘Azerbaijani Laundromat’ revelations, attempts by Azerbaijan and other autocratic regimes in third countries to influence European decision-makers through illicit means; calls for a comprehensive Parliament investigation into the abovementioned allegations and, more broadly, into the influence exerted by such regimes; calls for the adoption by Parliament of robust measures to prevent the occurrence of such corruption, which would undermine the credibility and legitimacy of Parliament’s work, including on human rights;

Поправката към доклада е приета с 349 гласа “За”,  290 гласа против и  42 въздържали се. Индивидуалното гласуване ще бъде оповестено по-късно.

По-рано азербайджанска резолюция с призив за разследване на данните от перачницата беше гласувана и от ПАСЕ.

Разкритията за “Азербайджанската перачница” бяха публикувани на 5 септември едновременно в Гардиън, Зюддойче Цайтунг, Льо Монд и още десетина европейски медии. Данните, на които се основава разследването са банкови записи получени от датския вестник Berlingske и споделени с международен екип от разследващи журналисти, сред които OCCRP и Биволъ. От тях става ясно, че близо 3 милиарда долара от бюджета на Азербайджан са източени през сметките на кухи фирми в естонския клон на Danske Bank.

Парите са използвани за придобиване на луксозни стоки, търговия с влияние чрез плащания към европейски политици и лично облагодетелстване на близки до режима в Баку. Сред лицата с политическо влияние получили пари от перачницата са немският депутат Едуард Линтнер, италианския Лука Волонте и българския представител в ЕБВР Калин Митрев, съпруг на директорката на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

През годините, когато Митрев е получавал плащания в швейцарската си сметка, ЮНЕСКО организира многобройни събития лъскащи имиджа на Азербайджан като правова и демократична държава, въпреки драстичните нарушения на човешките права и хвърлянето в затвора на журналисти и активисти. Самият Митрев придружава неизменно Бокова на официални срещи с вицепрезидента Мерхабан Алиева.

Калин Митрев, Мерхабан Алиева и Ирина Бокова

Европарламентът осъди “Азербайджанската перачница”. България продължава да мълчи за МитревЕвропарламентът осъди “Азербайджанската перачница”. България продължава да мълчи за МитревЕвропарламентът осъди “Азербайджанската перачница”. България продължава да мълчи за МитревЕвропарламентът осъди “Азербайджанската перачница”. България продължава да мълчи за Митрев

Българската реакция на скандала засега се изчерпва с разследване започнато от прокуратурата за пране на пари и нескопосната лъжа на министър Владислав Горанов, че България не можела да изтегли Митрев от ЕБВР. Тя веднага беше опровергана от прес-офиса на банката пред Гардиън и други медии.

Горанов обеща също да бъде извършена проверка на твърденията на Митрев, че е платил всички данъци в България върху получените хонорари. От официален отговор на въпроси на Биволъ до Министерството на финансите стана ясно, че вече близо седмица няма никакъв резултат от проверката, която е прехвърлена на НАП. Няма и официален отговор от ЕБВР.

Междувременно стана ясно, че версията на Митрев за хонорар, получен като плащане по редовен консултантски договор за хидрополитически консултации, е силно съмнителна. Фирмата Avuar-Co, която според финансиста го е наела като консултант се оказа свързана със скандални компании, източвали бюджета на Азербайджан през фиктивни обществени поръчки. Директорът на фирмата се оказа подставено лице, което не знае нищо за хидроложките дейности на компанията, за които уж Митрев е бил консултант.

Очаквайте нови скандални разкрития за хонорарите получени от Митрев и реакцията на западни институции.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: Russian

Вижте също / Read Also