Фирмата консултирана от Калин Митрев в схема за източване на бюджета на Азербайджан

Екип на Биволъ

През април 2016 г. Съдът за тежки престъпления в Баку праща бившия зам.-министър на отбраната на Азербайджан Мехман Салимов зад решетките за 8 години. Провинението му е злоупотреба с власт и присвояване на бюджетни пари. Няколко месеца по-рано по неговото дело пред съда застава като свидетел собственикът на фирмата “Legenda-CoАгамирза Мамадов. Разследването е установило, че през тази фирма Селимов е присвоил големи суми от договори за строителство с Министерството на отбраната.

От обясненията на Мамадов пред съда става ясно, че той е класическо подставено лице:

“Който продавал – продавал, аз не знам нищо, само подписвах документите” – твърди Мамадов. 

За всеки подпис Мамадов получавал по 200 маната (около 100 евро по сегашния курс на азербайджанската валута).

Avuar-Co е регистрирана в апартамент в този панелен блок заедно с още няколко фирми. Снимка: http://www.panoramio.com/photo/80758708

Фирмата “Leganda Co” е регистрирана в апартамент 26 в панелен жилищен блок на булевард Рустам Рустамов 60 в Баку на 4 октомври 2010 г. В същия апартамент и в същия ден са регистрирани още 3 фирми, всичките с капитал от 10 евро. Една от тях е Avuar-Co – фирмата, за която Калин Митрев твърди, че го е наела да дава консултации срещу 425 000 евро, платени от други фирми замесени в “Азербайджанската перачница”.

Великолепната четворка

Нито една от тези фирми няма и не е имала интернет сайт, свой собствен офис или дори публично обявен телефон за връзка. Въпреки това в пренаселената квартира номер 26 кипи трескава бизнес дейност. Още на следващата година регистрираните там фирми печелят над 100 обществени поръчки за най-разнообразни дейности – от организация на официални чествания до улични ремонти. За 2011 сумата на договорите достига 12 милиона маната. По това време курсът на азербайджанската валута е горе-долу паритетен с еврото, като съществено обезценяване настъпва чак през 2015 г.

Посвещаването в тайнството на обществените поръчки започва скромно за “Avuar-Co” – 15 000 маната за “доставка на печатни услуги” за Университета в Сумкаит. Предишният и следващият търг за същия университет са спечелени от скандалната фирма “Legenda-Co”, която от началото на 2011 вече е натрупала завиден баланс от държавни договори. След това Avuar-Co започва да печели търгове за доставки на оборудване за новострояща се линия на Метрополитена в Баку, където се засича с Atribut-Co, друга фирма от четворката. Avuar и Atribut печелят две поредни поръчки с един и същ предмет. За цялата 2011 метрополитенът плаща на Avuar 410 000 евро. Друг голям договор е сключен с Министерството на вътрешните работи за доставка на мебели: 273 070 евро.

Общо за периода 2011 – 2014 четирите фирми Avuar-Co, Legenda-Co, Atribut-Co и Forvard-Co печелят 361 обществени поръчки* за над 33 милиона евро. 

Avuar-Co: 34 търга за 1 782 418 AZN
Legenda-Co:  186 търга за 17 672 631 AZN
Atribut-Co: 22 търга за 731 547 AZN
Forvard-Co: 119 търга за 13 093 450 AZN

Идва обаче 2015 г. и разследващите органи започват да се интересуват от Legenda-Co по делото срещу Мехман Салимов. От този момент поръчките рязко и окончателно спират за всички фирми регистрирани на този адрес.

Версията на Митрев срещу фактите

Окрилен от успеха си в първите месеци след създаването на фирмата, собственикът Агасалим Сеидов решил да се хвърли в международния бизнес. Той издирил някак суперквалифицирания международен консултант Калин Митрев и през месец май 2011 г. подписал с него договор за 425 000 евро за “широк кръг от дейности изискващи координиране на голям брой публични и частни институции от страната и в чужбина, както и финансови институции и донори от различни страни” – според думите на самия Митрев. Тези дейности на консултанта били във връзка с това, че “компанията работела с Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан за ограничаване на последствията и превенция на катастрофалните наводнения в басейна на реките Кура и Араз” – отново цитат от отговора на Калин Митрев до Гардиън.

В тази версия се опитва да ни убеди Митрев, за да обясни благоприлично получените преводи в швейцарска сметка от три фирми свързани  с “Азербайджанската перачница”.

“Извършихме дейности срещу пресушаването на река Кура” – твърди в имейл до OCCRP собственикът и директор на Avuar-Co Агасалим Сеидов, след като беше потърсен на имейл адреса посочен от Митрев. След това журналистката Хадиджа Исмаилова се свърза с него през гласовата услуга на Фейсбук. Същият този Сеидов потвърди, че е директор и собственик на компанията, но не можа да си спомни за тези дейности, а и отрече да е пращал имейла в отговор на запитването от OCCRP.

Справка в регистъра на обществените поръчки на Азербайджан показва, че през 2011 г. няма и следа от договори на Avuar-Co с Министерството на извънредните ситуации. За сметка на това мошеническата фирма Legenda-Co има договор с това министерство от 2011 г., който е за доставки на храни и е на стойност 1 800 000 евро. Това е най-скъпата обществена поръчка възложена от Министерството на извънредните ситуации за целия период 2010-2017.

Avuar също печели три търга от Министерството на извънредните ситуации, но чак през 2013 г. Техният предмет е далеч от дейностите, изискващи комплексно “координиране на международни донори” и няма нищо общо с дейности “срещу пресушаването на река Кура”. Avuar е трябвало да достави походна кухня за 240 000 евро и различни съоръжения за още 100 000 евро.

Общата сума на обществените поръчки от Министерството на извънредните ситуации за Avuar-Co е много по-малка от хонорара за Митрев, а и плащанията към него започват още в края на 2012 г.  Възможно е Avuar да е била подизпълнител на Legenda-Co за голямата обществена поръчка за доставки на храни, предназначени за бедстващите след наводнението предизвикано от река Кура през 2010 г. Но такава схема “консултации вместо храни” съвсем замирисва на нередности.

Агаселим Сеидов: Директор и собственик на Avuar-Co MMC. Снимка: Личен Фейсбук профил

Загадъчният Агаселим Сеидов, който обяснява на гладък английски за софистицирани проекти и е управлявал милиони, се облича в анцунг, говори азербайджански със силен провинциален акцент и не помни какви дейности е извършвала фирмата му – установиха разследващите журналисти от OCCRP. Неговият баща е собственик и директор на фирмата Alfa Construction Supply, която дели един апартамент с още 147 фирми. Очевидно семейството се прехранва не от обществени поръчки за милиони, а от бизнеса с подставени лица, добре познат и в България. Кой реално върти милионите не е голяма загадка след пробива по делото срещу бившия министър Салимов и разкритията за кухата фирма Legenda-Co и нейния директор – подставено лице като Сеидов.

Да обобщим: Avuar-Co е брънка от система на кухи фирми, регистрирани от подставени лица, които източват бюджетни пари през договори с държавни институции. Фирмата не е печелила търг на Министерството на извънредните ситуации за борба с пресушаването на река Кура. Ако има такъв договор, той би бил незаконен според местното законодателство и финансиран неясно как. Следи от консултантската дейност на Калин Митрев няма никакви – нито публикация, нито доклад, нито дори споменаване на приноса на Avuar Co в многобройните документи за хидростратегическите дейности в басейна Кура-Араз. За капак някой е фалшифицирал имейлите изпратени в потвърждение на версията на Митрев.

Всичко това плюс фактът, че парите от Avuar-Co за Митрев не са платени директно, а са минали през фирмите от “Азербайджанската перачница”, насочва по-скоро към схема за незаконно финансиране и пране на пари, отколкото към редовно финансирана  консултантска престация, каквото и да говори министърът на финансите Влади Горанов.

Както отбеляза журналистката Хадиджа Исмаилова в трибуна публкувана във в. Гардиън, едно от нещата, които „Азербайджанската“ перачница разкрива е как режимът в Баку ограбва народа си, за да се облагодетелства. Друго съществено разкритие е, че с ограбените пари се плаща на политици и журналисти, които да лъскат имиджа на диктатурата на Алиев. Примерът с Калин Митрев, който е съпруг на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова е красноречив: три дни след като в ЮНЕСКО е открита изложбата “Азербайджан – земя на толерантността”, Митрев получава поредния си “консултантски” транш в швейцарската си сметка. 

* В публикацията са използвани публични данни за обществени поръчки от сайта tender.gov.az за периода 2010-2017 г. Те са налични по години в табличен вид от менюто Information about competitions held.

Колаж на заглавната снимка: Валдес Радев

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: