Capture_2014-06-02_a_14.54.44

Йордан Лечков. Снимка © Мария Съботинова

„Конфликт на интереси“ за сега е у нас е едно по-скоро имагинерно понятие. Колкото и да сме си роднини всички в малката България е все пак странно един кмет да възлага концесия на сестра си или пък на себе си. Такава е ситуацията при подписването на концесията за стадиона „Хаджи Димитър“ и част от парка „Юнак“ в Сливен.

Историята започва във времето на кметския мандат на Иван Славов. С решение на 827 от 03. 04. 2003 г е открита процедура за концесия на футболния стадион в Сливен и за частта от пак Юнак около него. През м. юни същата година е подадена оферта от гражданското дружество „Спорт палас“. То е регистрирано в гр. Сливен. В гражданското дружество, като собственик участва ММ9 ЕООД (ЕИК 829046199)  от една страна с управляващ към онзи момент Диана Лекова Димитова. Вторият собственик в Спорт палас е Общински футболен клуб Сливен – 2000 (ЕИК 119511223) управляван от Йордан Лечков Янков.

Концесия за половин век

При проведената тръжна процедура ГД „Спорт палас” е избрано за концесионер на градския стадион. Теренът му се отдава за експлоатация за 30 години с опция периодът да бъде удължен до 50. Дружеството е регистрирано по ЗЗД с точно определен предмет – концесионеране на стадион „Хаджи Димитър“. Прието е решение № 959 от 31.07.2003 г. на Общинския съвет за одобряване на класираният на първо място. На второ място е известния футболен бос – Ивайло Дражев от Бургас. Общинските съветници упълномощават кмета Иван Славов да сключи договор при условията на представената оферта. Според участници в Комисията по избора, Славов е твърдо против отдаването на стадиона на концесия, но е оказан силен натиск от бившия сливенски кмет и депутат по това време Асен Гагаузов. Славов излиза в отпуск преди изборите и не подписва договора. Заместник кметът Радостин Койчев също не подписва договора за концесията. В този момент Лечков вече е кандидат-кмет.

Нов кмет – стара концесия

На 02.11.2003 г. за кмет на Сливен е избран Йордан Лечков Янков. Печели с 900 гласа от ромския квартал „Надежда“, в които избирателната активност е най–висока около 21.00 часа, поради голямото струпване на закъснели избиратели. В началото на мандата на Лечков са отделени стотици хиляди левове за ремонт на стадиона. Концесионният договор все още не е подписан, но свързаното с Лечков дружество по ЗЗД -„Спорт палас” е победител в конкурса за концесията и ползва стадиона. Тече ускорено строителство, извършват се преустройства, проектират се и се изграждат офиси и съблекални. Подменят се настилки. Според запознати „инвестираните“ общински пари в стадион „Хаджи Димитър“ непосредствено преди подписването на концесионния договор надхвърлят 1 милион лева. На практика община Сливен налива пари в обект, който е отреден да бъде експлоатиран от гражданско дружество на Йордан Лечков и сестра му. Построени са офиси и студио за радио „Фокус“, което от 2004г. до сега заема безвъзмездно новоизградената „кула“  на стадиона.

На 04.11.2004 г., повече от една година след като общинският съвет е одобрил победителя за концесията, най-после е сключен договора между ГД „Спорт палас” и община Сливен. Сега обаче ситуацията се е променила, защото община Сливен, представлявана от Йордан Лечков сключва договор с гражданско дружество, в което участва… самият Йордан Лечков. Има ли конфликт на интереси в тази ситуация? Редно ли е, след като вече е кмет, той и роднините му да излязат от ГД „Спорт палас”? Ако пък Лечков остане в гражданското дружество, не е ли логично да се откаже от заемането на кметския пост?

Така или иначе  договорът за общината подписва заместникът на Лечков – Румен Андонов, който и сега е заместник кмет на ген. Кольо Милев. Няколко месеца по-късно Лечков освобождава от поста Андонов. Прокуратурата не открива конфликт на интереси при тази ситуация. Явно не е проблем, че Йордан Лечков е упълномощил заместникът си да сключи от името на общината концесионен договор с него и със сестра му. Сметната палата също извършва проверка. И тя не намира наличие на конфликт на интереси.

Пред Биволъ Йордан Лечков също заяви, че няма конфликт на интереси, тъй като през 2004 г. такъв не е имало по закон:

„Футболния клуб е с идеална цел регистриран. И аз съм кмет. По изискванията на закона аз си прехвърлям бизнеса, дали на жена ми, дали на сестра ми. Така или иначе аз и жена ми сме собственици на футболния клуб на 100%. Аз няма как да се откажа от концесията. Като сключвахме договор, аз като кмет излязох в отпуска, за да може да го подпише заместникът ми, който има право да ме замества. Явявал съм се и президент на футболния клуб. Това е 2004-та година. Тогава нямаше и закон за конфликт на интереси. Законът е от 2007-ма или 2008-ма, когато влязохме в ЕС.“ – разясни бившия футболист

Пълното интервю с Йордан Лечков четете в следващия материал, в който се разглежда договора за чистотата на Сливен.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English