Избраната за конституционен съдия Венета Марковска излъга няколко пъти през последните дни пред медиите. Пълният репертоар на нейните противоречиви обяснения може да се намери в публикациите на Капитал и Медияпул. Още преди две години там се появиха разследвания, уличаващи зам.-председателя на ВАС в търговия с влияние и конфликт на интереси.

Най-скандалната лъжа на Марковска е, че не е близка с адв. Румен Еленски* и, че не е гледала дела, по които той се е явявал. Проверка в деловодството на ВАС доказва противното – Марковска е била в съдебните състави по поне 6 казуса, по които се е явявал адв. Еленски. Освен това тя е купила в съдружие с Еленски имот в с. Езерец. Тази информация беше изнесена от Капитал в неделя 5 ноември.

Биволъ направи справка за актуалното състояние на имота в Кадастралния регистър от която е видно, че и в момента Марковска и Еленски са съсобственици на парцел в регулация, намиращ се в самия център на село Езерец. Имотът е с площ точно 2839 кв/м, като Марковска и Еленски владеят по 1/4 идеални части, а Анета Михайлова, която е бивш член на Висшия съдебен съвет и Инспектората към ВСС от квотата на ДПС, притежава 1/2 идеални части (виж и приложения pdf файл).

Capture_decran_2012-11-05_a_00.44.51

От Google Maps се вижда, че дворното място не е застроено, а видимо се обработва, заедно с част от съседния двор, който е собственост на местните хора, продали терена на магистратите през 2002 г. за 3200 лв.

Capture_decran_2012-11-05_a_00.45.30

Другото конфликтно познанство на съдия Марковска е с бизнесмена Георги Георгиев. При полицейска проверка през 2010 г. той се държи предизвикателно с полицаите и е арестуван. У него е намерена фалшива карта на „Директор на ВАС“ и пропуск за паркиране на служебния паркинг на ВАС, който е на името на Марковска, но за колата на Георгиев. След полицейската акция Марковска разговаря със зам.-министъра на МВР Вучков. По неговите думи тя била много притеснена и дори плачела. След разговора делото се обръща срещу полицаите, които са обвинени в насилие. Версията на самата Марковска за този случай се промени няколко пъти: от пълно отричане, че се е срещала със зам.-министъра, до „признание“, че си е изгубила личната карта в колата на Георгиев и се срещнала с Вучков, за да си я вземе.

Георги Георгиев, за когото Венета Марковска се притеснява до сълзи, е бивш съдружник със сина на Марковска. През 2005 г. той придобива апетитен терен в Ахтопол, който му е продаден с пряко договаряне от кмета на община Царево Петко Арнаудов на цена 13 лева на кв/м. Съседният имот също е продаден с пряко договаряне на друг бизнесмен, който пък го дарява на Георгиев. По това време община Царево води десетки дела във ВАС, върху които Марковска е би могла да влияе.

Както се вижда от скицата и плана, имотът на приятеля на Марковска не е застроен и се намира на няколко десетки метри от брега.

teren-georgiev-spravka

markovska-teren

Capture_decran_2012-11-02_a_17.16.59

* Румен Еленски, известен още като „адвокатът на Доган“ е щатен служител на Държавна Сигурност, обучаван в школа на КГБ.

Capture_decran_2012-11-06_a_10.04.11

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

263 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 4883 €.
710 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3395 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>