След разследване на Биволъ:

Новият шеф на врачанската болница задължава персонала да донася ако някой говори с журналисти

Похвати от времето на Държавна сигурност. Лекарите скандализирани от нова декларация за конфиденциалност.
by Екип на Биволъ

Скандална декларация принуждава лекари да мълчат до живот за видяното в МБАЛ „ Христо Ботев“ – Враца, пише врачанския сайт “Зов Нюз“, който се е сдобил с копие от документа. Освен това персоналът трябвало да донася на ръководството, ако научи за теч на информация от колега.

Ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е разпространило сред персонала декларацията, която според работещите в лечебното заведение нарушава основни човешки права. Инициативата е на новия шеф на болницата Евгени Любенов (на снимката).

Прочетен внимателно документът задължава тези, които го подпишат да си мълчат до живот за случващото се в лечебното заведение – анализира “Зов Нюз” и допълва, че това лишава работещите там дори от възможността да се оплачат на външни институции, ако работодателят е извършил нарушение спрямо тях. 

Крутите мерки, предприети от новия шеф на закъсалата врачанска болница, случайно или не се въвеждат след като Биволъ публикува разследващ материал за източването на здравното заведение през годините от властови кръгове.

Задължение да донасяш като по времето на ДС

Още по-скандална е точката, в която Любенов задължава работещите в болницата незабавно да уведомят работодателя, ако узнаят, че са налице обстоятелства, представляващи опасност за разкриване на конфиденциална информация на трети лица, както и в случаите на разкриване на конфиденциална информация на трети лица.

Казано на достъпен език, Любенов принуждава персонала да доносничи, ако узнае, че някой от колегите им е разговарял с журналисти например.

Мълчание до живот

Дори лекарите да виждат закононарушение от страна на ръководството, те нямат право да говорят. Ако бъдат принудени от Любенов да дежурят 36 часа, какъвто беше последният случай с лекар в детско отделение, това означава, че медикът няма да има право да се защити, защото е подписал декларация за мълчание до живот и неговото дежурство, което противоречи на всякакви закони е конфиденциална информация – пише врачанското издание.

В случай, че някой от персонала на лечебното заведение бъде „донесен“ на директора за виновно поведение, служителят дължи неустойка обезщетяване на реално претърпените вреди. Това което не се казва в декларацията е, че на база на нея Любенов може по всяко време да уволни служител без да му плати обезщетение, ако срещу него има донос под каквато и да било форма.

Нарушение на  новия закон за защита на личните данни?

Освен, че работещите в МБАЛ „Христо Ботев“ трябва да подпишат скандалната декларация, те трябва да напишат подробно личните си данни в началото на документа, става ясно от факсимилетата, публикувани от “Зов Нюз”.

Проверка на „Зов нюз“ установила, че до този момент никой от персонала не е получил заедно с декларацията и необходимите документи въведени, чрез задължителния нов регламент за защита на личните данни.

Представителите на синдикатите в МБАЛ „Христо Ботев“ вече са внесли скандалната декларация за консултация с юристи и утре ще стане ясно каква ще бъде тяхната реакция. Български Лекарски Съюз-Враца също е уведомен за документа.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English