След разследване на Биволъ:

Новият шеф на врачанската болница задължава персонала да донася ако някой говори с журналисти

Похвати от времето на Държавна сигурност. Лекарите скандализирани от нова декларация за конфиденциалност.
Екип на Биволъ

Скандална декларация принуждава лекари да мълчат до живот за видяното в МБАЛ „ Христо Ботев“ – Враца, пише врачанския сайт “Зов Нюз“, който се е сдобил с копие от документа. Освен това персоналът трябвало да донася на ръководството, ако научи за теч на информация от колега.

Ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е разпространило сред персонала декларацията, която според работещите в лечебното заведение нарушава основни човешки права. Инициативата е на новия шеф на болницата Евгени Любенов (на снимката).

Прочетен внимателно документът задължава тези, които го подпишат да си мълчат до живот за случващото се в лечебното заведение – анализира “Зов Нюз” и допълва, че това лишава работещите там дори от възможността да се оплачат на външни институции, ако работодателят е извършил нарушение спрямо тях. 

Крутите мерки, предприети от новия шеф на закъсалата врачанска болница, случайно или не се въвеждат след като Биволъ публикува разследващ материал за източването на здравното заведение през годините от властови кръгове.

Задължение да донасяш като по времето на ДС

Още по-скандална е точката, в която Любенов задължава работещите в болницата незабавно да уведомят работодателя, ако узнаят, че са налице обстоятелства, представляващи опасност за разкриване на конфиденциална информация на трети лица, както и в случаите на разкриване на конфиденциална информация на трети лица.

Казано на достъпен език, Любенов принуждава персонала да доносничи, ако узнае, че някой от колегите им е разговарял с журналисти например.

Мълчание до живот

Дори лекарите да виждат закононарушение от страна на ръководството, те нямат право да говорят. Ако бъдат принудени от Любенов да дежурят 36 часа, какъвто беше последният случай с лекар в детско отделение, това означава, че медикът няма да има право да се защити, защото е подписал декларация за мълчание до живот и неговото дежурство, което противоречи на всякакви закони е конфиденциална информация – пише врачанското издание.

В случай, че някой от персонала на лечебното заведение бъде „донесен“ на директора за виновно поведение, служителят дължи неустойка обезщетяване на реално претърпените вреди. Това което не се казва в декларацията е, че на база на нея Любенов може по всяко време да уволни служител без да му плати обезщетение, ако срещу него има донос под каквато и да било форма.

Нарушение на  новия закон за защита на личните данни?

Освен, че работещите в МБАЛ „Христо Ботев“ трябва да подпишат скандалната декларация, те трябва да напишат подробно личните си данни в началото на документа, става ясно от факсимилетата, публикувани от “Зов Нюз”.

Проверка на „Зов нюз“ установила, че до този момент никой от персонала не е получил заедно с декларацията и необходимите документи въведени, чрез задължителния нов регламент за защита на личните данни.

Представителите на синдикатите в МБАЛ „Христо Ботев“ вече са внесли скандалната декларация за консултация с юристи и утре ще стане ясно каква ще бъде тяхната реакция. Български Лекарски Съюз-Враца също е уведомен за документа.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен месечен спомоществовател с опцията Ежемесечно дарение. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Данъкъ Биволъ 2020

5,611€ of 100,000€ raised
Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

This post is also available in: English