Как обръчи на депутати и здравни шефове съсипаха държавната болница във Враца

В източването на МБАЛ “Христо Ботев” – Враца участват бивши здравни шефове, влиятелни бизнесмени и роднини на депутати. Свързани с тях фирми дублират дейността на болницата по модела “болница в болницата”, докато я обслужват чрез обществени поръчки и пречат на нейното реформиране, използвайки властови ресурс – установи разследване на Биволъ.

Финансовите проблеми на фалиралата МБАЛ “Христо Ботев” – Враца, където персоналът не е виждал заплати от месеци, започват отдавна, но още по-отдавна започва нейното съсипване в полза на добре обозначен обръч от фирми.

През далечната 2000 г. в рамките на здравната реформа са отделени болничната и доболничната помощ. Във Враца болничната се изпълнява от МБАЛ „Христо Ботев“- Враца и бившите общински диспансери, които не припокриват дейността на многопрофилната болница. Доболничната помощ се концентрира в новообразуваното дружество „Диагностично консултативен център“ /ДКЦ 1/, което съществува и до днес и е сто процента общинско дружество.

През това време директор на Районната здравноосигурителна каса е д-р Александър Семков, а негов заместник е д-р Соня Съботинова. Ролята на Касата е ключова за финансирането и оцеляването на търговските дружества, в каквито са трансформирани както болничните заведения, така и тези за извънболнична помощ.

Частният медицински център на РЗОК

В края на декември 2000 г. се регистрира частният Медицински Център “Света Ана“ с предмет на дейност извънболнична помощ.  Още тогава се говори в медицинските среди, че това е частен медицински център на Районната здравноосигурителна каса. Това се потвърждава и документално.

Собственици се явяват Ангел Ценов Симеонов (34.2% от капитала), Антоанета Николова Георгиева (25.0%), Венетка Младенова Каменова (25.0%) и Величко Димитров Георгиев (15.8%).

Венетка Младенова Каменова, родена през 1934 г. е майка на Анета Трифонова Семкова, която е съпруга на директора на РЗОК-Враца Александър Иванов Семков.

Казано по-просто, тъщата на шефа на РЗОК държи една четвърт от акциите на частен медицински център. През 2010 г. възрастната тъща продава своя дял на сина на д-р Семков – Иван Александров Семков, който и до момента е съсобственик в МЦ “Света Ана”.

Величко Димитров Георгиев е от София, съпругата на Величко се казва Зоя Иванова Георгиева с моминско име Здравкова. Тя е сестра на Янко Иванов Здравков, който по това време е експерт към РЗОК. Запомнете това име.

Шефът Семков и експертът Здравков имат преки и трайни общи бизнес интереси. Те и до момента са съсобственици във фирмата “Монада”, а през 2010 г. са били съсобственици в “Ирис БГ”, която сега е известна като “Ирис Имоти”.

Ангел Ценов Симеонов е влиятелен местен бизнесмен а Антоанета Николова Георгиева е жената, с която той живее на семейни начала. Твърди се, че нито един шеф на държавната болница през годините не е назначен без благословията на Симеонов. Освен в здравеопазването, той има фирми за доставка на храни,  соларни паркове и строителство. Само от доставки на храни за общини и болници от област Враца, фирмата му “Камба – 2000” е спечелила 7 878 503 лв. показва справка в данните от АОП.

Началото е трудно – конкуренция не щем

Според разкази на лекари, преки очевидци, Александър Семков и Янко Здравков участват пряко и в ремонта на помещенията на новия медицинския център, като дори боядисват кабинетите, за да започне да работи. Конкуренцията привлича специалисти. Със създаването на „Света Ана“ започват да излизат лекари от болницата и да осъществяват извънболнична помощ там. Потърпевш от това е вече покойният д-р Димитър Прокопиев, първият  управител на ДКЦ 1 /общинският център за извънболнична помощ/, който губи част от екипа си.

През 2002 г. МБАЛ „Христо Ботев“- Враца създава и регистрира свой медицински център за извънболнична помощ като дъщерно дружество на Акционерното дружество. Името му е МЦ „Христо Ботев“ ООД с управител назначен от тогавашния съвет на директорите на болницата – покойният вече д-р Ивайло Вълев. Този медицински център е регистриран като лечебно заведение за доболнична помощ и в тогавашния Регионален център по здравеопазване /РЦЗ/ без проблеми. Центърът разполага със специалисти в повече от 20 клинични специалности. Дейността е лицензирана през началниците на отделения в многопрофилната болница.

Целта на създаването на МЦ „Христо Ботев“ е затваряне на кръга на доболнична и болнична помощ в полза на МБАЛ „Христо Ботев“, както и пациентите да имат лесен достъп до водещите специалисти от болницата и в извънболничната помощ. Не на последно място се удовлетворява желанието на лекарите от болницата да работят и на кабинет след работното си време.

Целият този цикъл трябва да концентрира приходите в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, но това очевидно не е изгодно за частната конкуренция. А тя държи важен коз чрез контрола си върху РЗОК.

Регионалната здравноосигурителна каса отказва да сключи договор за дейността на центъра. Мотивът е, че има достатъчно изпълнители на извънболнична медицинска помощ във Враца. Припомняме, че по това време директор на РЗОК – Враца е  д-р Александър Семков, същият, който чрез тъща си има интереси в медицинския център “Света Ана” и с решението да елиминира потенциалната конкуренция от държавната болница изпада в тежък конфликт на интереси.

Потърсен по телефона с въпрос за този конфликт на интереси, д-р Семков отговори, че не иска да разговаря “на тема здравеопазване”.

Шефове минават от частното към държавното. В обратна посока текат обществени поръчки

През юни месец 2004 г. шеф на болницата става д-р Володя Борисов Петров. Преди това той работи като акушер-гинеколог в МЦ “Света Ана“.

Д-р Петров допуска фирма „Камба – 2000“ ООД  за доставчик на продукти и храни за болничната кухня. Съдружници в тази фирма са бившият шеф на Володя Петров от МЦ “Света Ана”  Ангел Симеонов (40%), Николай Коцов Иванов (40%) и Николина Иванова Симеонова (20%). Само за периода 2007 – 2014 г., за който има данни за обществените поръчки на МБАЛ „Христо Ботев“, болницата е платила на „Камба – 2000“ над 3 милиона лева.

Володя Петров се запомня и с реализацията на проект за енергийна ефективност, спечелен при предходния изпълнителен директор, на стойност 400 000 евро.

Директорът обаче съобщава пред медиите, че болницата е спечелила проект на стойност 253 000 евро. Никой тогава не пита, къде са останалите пари до 400 000 евро, защото лично тогавашния министър на енергетиката Милчо Ковачев подписва договора.

С парите се подменя дограмата на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, но не се прави външна изолация, което е другата цел на проекта, защото не достигат средства. По това време кмет на Враца е покойният вече Воислав Киров Бубев – наричан от съпартийците си “строителят съзидател”. Той е човекът, който контролира ремонтите. Не е известно прокуратурата да се е поинтересувала за съдбата на близо 150 000 евро от проекта.

През 2005 г. правителството на НДСВ се сменя с правителството на “Тройната коалиция”. Премиер е Сергей Станишев, а бившият червен шеф на Общински съвет Враца д-р Димитър Николов Гъндев (в държавната болница го наричат “доц. Гъндев”), става депутат. Другият коалиционен депутат от 6-и МИР Враца е Тома Янков Томов от ПП “Рома”, който през 2007 г. попада на мушката на държавното обвинение за престъпления извършвани в качеството му на прокурор в Оряхово, но имунитетът го спасява от наказателно преследване.

Със смяната на правителството идва и поредната смяна на изпълнителния директор на болницата. През 2006 г. д-р Володя Петров е сменен от д-р Владислав Иванов. И той като предшественика си е работил в МЦ „Света Ана“, но като общопрактикуващ лекар.

През 2006 г. д-р Соня Съботинова е уволнена дисциплинарно от поста директор на РЗОК-Враца, но не остава без работа и е назначена за зам.-директор по медицинските дейности на МБАЛ „Христо Ботев“- Враца.  

Д-р Александър Семков отива в София като началник отдел в Националната здравноосигурителна каса. С него заедно отива и Янко Здравков, който до този момент е експерт в РЗОК-Враца.  

Как се прави „болница в болницата“ в нарушение на закона

Бизнесът с частната доболнична помощ във Враца явно върви успешно и създателите му решават да настъпят и в болничния сектор. През 2008 г. се регистрира МБАЛ „Вива Медика“ , с адрес на бул. „Демокрация“ 17, където се намира МЦ „Света Ана“.

Собственици при вписването са пет души, сред които и добре познатите лица от МЦ “Света Ана”. Ангел Ценов Симеонов (45%), Антоанета Николова Георгиева (15%) и Николай Ангелов Николов (10%). Д-р Николай Ангелов Николов е посочен от д-р Владислав Иванов, да заеме мястото му на общо практикуващ лекар в „Света Ана“, като поеме неговата практика. Преди това д-р Николов е бил епидемиолог в ХЕИ. Д-р Николов и до днес е общопрактикуващ лекар на МЦ „Света Ана“.

Другите двама собственици с по 15% всеки са Калин Венциславов Ангелов, тогава на около 26 години от град Криводол, сега ортопед в София и д-р Ивелин Симеонов Хайвазов, който има обща ортопедична практика с д-р Георги Комитски. В момента / 2018 г./ д-р Комитски има обща ортопедична практика, в която е включен д-р Калин Венциславов Ангелов. Години след 2008 г. д-р Георги Комитски встъпва в граждански брак с племенницата на д-р Янко Здравков.

Фактически, Ангел Симеонов и половинката му контролират 60% от капитала на частната болница и до днес.

През 2009 г. се сключва договор за отдаване под наем на сграда от МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца на МБАЛ „Вива Медика“. По едно и също време ремонти се извършват и в двете болници. В частната болница обаче ремонтът е грандиозен. Изпълнители са фирми близки до  тогавашния депутат Тома Томов. Ремонт тече включително и по покрива на многопрофилната болница, който вече е ремонтиран няколко години по-рано след бедствена ситуация, заради тежка зима.

Един от хората, които живо се интересуват как върви ремонта на частната болница е колегата на Тома Томов, депутатът д-р Димитър Гъндев.

През 2009 г. д-р Владислав Иванов е сменен като директор на МБАЛ „Христо Ботев“ и на неговото място идва Орлин Цветков, който също е кадър на РЗОК-Враца.

Зам.директор по медицински дейности обаче си остава д-р Соня Съботинова.  Тя запазва поста си и при новото правителство на ГЕРБ до началото на 2011 г., когато започва дейност „Вива Медика“.

На общо събрание на акционерите, съветът на директорите е освободен с благодарност. С уговорката, че ръководството и членовете му са изчерпали своите идеи, е избран нов борд. Негов председател е доцент Християн Грива – директор на Националния център по здравна информация към Министерството на здравеопазването. Заместник председател е д-р Анета Семкова /съпруга на д-р Александър Семков/. Бившата шефка на Дом майка и дете във Враца в последните години работи в дирекцията за специализиран медицински надзор на здравното министерство.

След като сградата е отремонтирана и е създадена организация, МБАЛ „Вива Медика“ подава в тогавашния РЦЗ документи, за да получи разрешение за дейност. Това става през есента на 2010 г. По това време съществува Наредба 29, която определя изискванията за разрешаване на дейност. Новата частна болница отговаря на изискванията по тази наредба, но заради нови промени в закона, Наредба 29 е променена в Наредба 49. РЦЗ отново прави проверка по новата наредба и установява, че „Вива Медика“ отговаря и на тези изисквания. Така документите и становищата за разрешаване на дейност на МБАЛ “Вива Медика“ биват изпратени в Министерство на здравеопазването на 30.11.2010 г., за да се получи  разрешение от министъра на здравеопазването.

Но само две седмици по-късно, на 14.12.2010 г., става факт промяната в Закона за лечебните заведения, като чл. 9, ал. 6 гласи, че лечебни заведения за публична помощ, които са разкрити на територията на държавни или общински лечебни заведения за болнична помощ нямат право да дублират дейността на държавното или общински лечебно заведение за болнична помощ.

МБАЛ „Вива Медика“ е подала документи да разкрие отделения по хирургия, ортопедия, анестезиология и реанимация, и вътрешни болести. Всички те дублират структури и дейност на държавната болница МБАЛ „Христо Ботев“.

На 30.12.2010 г. зам.-министър Михаил Зортев подписва разрешително за дейността на МБАЛ „Вива Медика“, въпреки факта, че Законът е влязъл в сила 16 дни преди това.

Цели осем години по-късно, на 26 януари 2018 г., заради този подпис на Зортев му беше повдигнато обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата подписът му е нанесъл щети за близо 13 милиона лева на държавната болница МБАЛ „Христо Ботев“. Такава сума Здравната каса е платила на частното заведение за изпълнение на дейностите, които би трябвало да изпълнява държавното.

Но за да се стигне до подписа на Зортев поне още 15 души са се подписали в процедурата на съгласувателен режим, тъй като тези документи се разглеждат от внушителен брой дирекции в Министерството на здравеопазването.

Възникват въпросите защо Правна дирекция към МЗ, Дирекция медицински дейности и пр. не са се съобразили с влезлия в сила закон, а също така и защо от РЦЗ – Враца, които са придвижили тези документи, не са сигнализирали, че има промяна в Закона и това разрешително е невъзможно.

Странна концентрация на депутати

Дотук стана ясно, че интерес към частния медицински бизнес във Враца са проявявали бившите депутати Димитър Гъндев и Тома Томов, но те не са единствените.

Случайно или не, но скромният екип, основал през далечната 2000 г. частната поликлиника МЦ “Света Ана”, а по-късно и частната болница „Вива Медика“ е успял да излъчи цели два депутата по роднинство, при това от конкурентни партии, показа проверка на Биволъ.

През 2010 г., когато Зортев поставя злощастния за него подпис под документите за “Вива Медика”, бившият скромен експерт от РЗОК – Враца д-р Янко Здравков (зет на Величко Георгиев, съсобственик в “Света Ана”) е изкласил до… депутат от ГЕРБ. Той остава депутат само един мандат, но просперитета му в частния сектор е видим. Освен в болничния бизнес той е активен в строителството и в търговията с горива, показва справка в Търговския регистър.

А братът на Антоанета Николова Георгиева – Румен Николов Георгиев, в момента е депутат от БСП. Така се оказва, че движещата сила на частното здравеопазване във Враца, бизнесменът Ангел Симеонов, и в момента разполага с потенциален лобист в Народното събрание, нищо че е от опозицията.

Частници източват, държавата недофинансира…

След излизането на разрешителното за дейност на „Вива Медика“,  д-р Соня Съботинова от зам.-директор на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца става „неформален“ управител на новата частна болница.

През този период проблемите в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца вече са започнали, факт са и първите закъснения на заплатите на работещите в нея. Запознати със случая коментират, че „бягството” на доктор Соня Съботинова е свързано и с лошото финансово състояние на болницата.

“Дали тя самата е сред причинителите на „тоталния банкрут” на лечебното заведение ще покаже бъдещето…“ – коментира на 01-03-2011г. „Зов нюз“, който съобщава за рокадата и твърди, че управителят Антоанета Георгиева е там “съвсем фигуративно, а „конците” ще се дърпат изцяло от доктор Съботинова и СИЕ”.

Факт е, че Съботинова не разчита единствено на заплатата си на лекар, а е тясно свързана с бизнес кръга около Ангел Симеонов. През 2012  тя купува от бившия си шеф в РЗОК Александър Семков фирмата “Групова практика за специализирана извънболнична медицинска помощ Медикс 2012”, а през 2016 г. става управител на фирмата ИАК 20 със собственик д-р Александър Николов.

Само година по-късно отново „Зов нюз“ пише, че въпреки доброто си финансиране от НЗОК, частната болница опосква държавната си посестрима с изнасяне на консумативи от медици, които тъкат “на два стана” :

„Частна болница във Враца удари джакпота от бюджета на Националната здравносигурителна каса. С цели 86 процента финансиране в повече от миналата година ще разполага МБАЛ „Вива Медика”. Въпросната болница беше създадена преди малко повече от година, като пациенти твърдят, че освен направлението по здравна каса, често са принудени да оставят и 30 лв. за преглед. Работещи в системата на здравеопазването разказват, че вече се е превърнало в практика неофициалното изнасяне на спално бельо и медицински консумативи от държавна болница към частната и то от медици, предлагащи услугите си и в двете лечебни заведения.”

Прочее, упадъкът на държавната болница “Христо Ботев” върви в синхрон с процъфтяването на частната болница в нейния двор, която започва работа в нарушение на закона, дублира нейните дейности и става галено дете на Здравната каса. За сметка на държавните и общинските лечебни заведения, от които се пренасочват пациенти и друг ресурс.

В резултат от това източване и недофинансиране, болницата „Христо Ботев” логично е докарана до състояние на фалит, а многолюдният персонал с години не получава полагащите му се трудови възнаграждения. В редките случаи, когато е идвал на гости „Свети Паралей”, лекарският и помощният персонал е получавал едва 30-40 на сто от заплатата си.

Въпреки мощното представителство на лекарското съсловие от Враца във властта, обеднелият човек от Северозапада не е спечелил по-достъпна медицинска помощ, даже напротив.

Тази година Комплексен онкологичен център – Враца ще работи с близо 30 процента намален бюджет, което означава, че онкоболните от трите области са грубо ощетени от политиката на касата. Болницата в Берковица отново ще изключва парното отопление през следващата зима, за да пести, тъй като касата е намалила с близо 11 процента нейното финансиране, а бюджетът на РЗОК – Видин е свит до бюджет на малка столична болница.  Като цяло с най-голямо увеличение на бюджетите от НЗОК се ползват именно частни болници, а най-големите намаления са за сметка на общинските.

Едва ли това трябва да ни учудва, след като в примера със злощастната врачанска болница се вижда като на длан как бивши и настоящи здравни шефове, заедно с овластени фигури и техни роднини, се разпореждат с парите за здраве в тотален конфликт на интереси. И как чрез тъщи, деца и съпрузи се върти частен здравен бизнес, докато паралелно се изсмуква до голо обществения ресурс.

/Следва…/

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: