borisov_shlifer

Не, не могат европейските чиновници да се изразяват ясно, конкретно и директно, като маршал Камброн при Ватерло*.

За пореден път в евродоклад ни се сервират препоръки за „усъвършенстване на управлението, отчетността и ефикасността“, „увеличаване на професионалния капацитет и отчетността“, „дейни стратегии“, „рационализирането на правното основание“ и дрън-дрън и бла-бла.

Много утешително е, че година след създаването на „хоризонтален проект за борба с корупцията (БОРКОР)“, той вече разполагал със седалище и постоянно назначени служители. И още: „създаден бе консултативен съвет, определени бяха договорености за сътрудничество с централната и местните администрации, беше постигнато съгласие по списък със задачи и евентуални законодателни предложения.“

Освен това там беше трудоустроен един кадър на ДС, който е отговорен за най-големия скандал с подслушване на политици и журналисти през последните години. Но за това няма да прочетете нищо в доклада.

Няма да прочетете и за това как преди година премиерът нарежда на шефа на митницата да прекрати митническа проверка срещу нарушител, защото : „Там, поех ангажимент… Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам“.

Същият този, вече покоен нарушител е казал на шефа на митниците следното: „Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене“.

Няма изненадани, че шефът на митниците не е „процедирал“ този субект на прокурор за корупция.

Самата прокуратура също не се изненада от това, което чу цял народ в „бирените записи“. Вместо да подгони и премиер, и митничар, и да постигне най-сетне „конкретни резултати в широкомащабен антикорупционен проект“, тя се отчита пред Европа с „ангажимент до края на 2011 г. да бъдат създадени мрежи от специализирани прокурори за икономически и финансови престъпления“.

Явно са я създали мрежата, с ей такива дупки, през които изпаднаха „дребните“ прегрешения около скандала с Мишо Бирата и в началото на 2012 проверката беше спряна.

Толкоз за корупцията. За организираната престъпност пък научаваме, че „напредъкът през последните месеци по други важни дела, свързани с организираната престъпност, беше ограничен“.

Сякаш не го знаем. А от Wikileaks научихме и за едни важни дела, свързани с организираната престъпност, които изобщо не са започнали, няма и да започнат.

Премиерът Борисов бил участвал в далавери с „източване на горива и мащабен трафик на амфетамини“ – пише в свръхсекретен доклад на САЩ. И се уточнява, че тези престъпления са потвърдени с данни от специалните им служби.

Данни, които не са достатъчни за българските прокурори да започнат дори проверка.

Барозу, Меркел и други европейски политици продължиха да се прегръщат с „бабаита изтупан в Армани“. Може и да бърчат нос, но не го правят публично.

И все пак, при цялата му витиеватост, европейският доклад се възприема като негативен. Борисов веднага нарочи виновните: разприказвали се министри, коварна опозиция, „доноснически“ неправителствени организации…

Забрави само някои немногобройни медии, които също непатриотично „доносничат“, че от доклад на доклад българите продължават да живеят в дефицит на справедливост и излишък на мутренски, полицейски, прокурорски, съдебен и административен мерд. Направо гвардейски подвид е, че все още не всички са се предали.

*На Камброн се приписва фразата: „Говно! Гвардията умира, но не се предава!“

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet