Агенция Митници отказа достъп до информацията дали митничарите от прословутото тефтерче на Цар Киро са проверявали неговата фабрика за незаконен алкохол в Катуница. Биволъ поиска тази информация по ЗДОИ заедно със справки за кариерното развитие на трима митничари, отбелязани като „Спешни“ в скандалния документ. Той изтече в медиите преди два месеца, а бившият шеф на митниците Ваньо Танов и сегашният шеф на МВР Цветлин Йовчев потвърдиха неговата автентичност. До момента няма резултати от назначената от Прокуратурата проверка.

Според решението на Агенция Митници за предоставяне на достъп до информация, конкретни проверки на обекти извършвани от тези служители не представляват обществен интерес и не следва да бъдат разкрити по реда на ЗДОИ. Биволъ ще обжалва решението пред Административен Съд – София.

От предоставените три справки става ясно, че митничарите са образцови кадри и никога не са били наказвани.

Татяна Лачева, която е най-често срещаното име в тефтерчето, заедо с това на нейния съпруг, в момента е главен инспектор в Агенция Митници, сектор Акцизно законодателство, отдел „Последващ контрол“ в ТМУ Пловдив. Тя е дългогодишен кадър на Митниците, назначена още през 1992 г. като данъчен инспектор и има две магистратури: по политическа икономия от УНСС от 1987 г. и по право от ВТУ от 2007 г. Лачева е преминала обучение по „Технологични процеси при производство на алкохол, алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия и енергийни продукти“. От 2010 до 2012 оценката на нейната ефективност е „Изпълнение над изискванията“. Няма награди и наказания.

Димо Боев, който също е цитиран често в тефтерчето и ползва хондураски телефон за разговорите с Цар Киро, е инспектор в отдел „Акцизи“ в Митница Пловдив. Той е започнал кариерата си през 2005 г. като технически сътрудник. Има диплома на бакалавър по Публична администрация и магистър по „Планиране на регионалното развитие“ от Тракийския университет. Оценката му за изпълнение на изискванията е „над изискванията“ за 2010 и 2011, а за 2012 „напълно отговаря на изискванията“.

Третият пловдивски митничар от спешните номера в тефтерчето е Диана Стоянова. Тя е магистър по „Предучилищна педагогика“ от ВПУ Благоевград и магистър по право от ВТУ< Започнала е работа в митниците през 1993 като Митнически инспектор в Пловдив, а в момента е Държавен инспектор с ранг „стараши“ пак там. В нейната кариерна справка не са посочени данни за изпълнение на изискванията, специализации, наказания и поощрения.

Попитан за тефтерчето, Ваньо Танов разказа, че се е срещал с шефа на ДАНС Казаков, за да узнае имената на служителите от митницата. Като стар бопаджия той решил да не пипа служителите си докато службите ги разработват. „Не съм се срещал със служителите, тъй като тогава се разбрахме, че колегите ще продължат да работят оперативно по това тефтерче, за да докажат има ли такава незаконна дейност от страна на моите служители“.

Сред „колегите“ обаче е сегашният шеф на ДАНС-Пловдив Димитър Влахов, който също е записан в тефтера на страницата „Спешни“, заедно с номерата на митничарите, получавали пари за чадър над индустриалното производство на ментета в Катуница.Влахов беше издигнат за шеф на ДАНС-Пловдив през септември 2013 г. от Владимир Писанчев, който е назначение на сегашното правителство.

Друг „колега“, който е в списъка със спешните номера е Антон Спасов – старши инспектор и началник на група в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Пловдив. Той е награден от Цветан Цветанов през април 2011 г. с „Почетен медал на МВР“.

Както писа Биволъ, тефтерчето на Цар Киро е доказателство за тотален властови чадър над скандалния пловдивски предприемач.

Отшумяването на скандала и отказът на Агенция „Митници“ да предостави информация от очевиден обществен интерес обаче потвърждават прогнозата на лицето, което изпрати страниците от тефтера до медиите с твърде скептична записка: „По него нищо няма да се направи“.

zdoi-mitnici-kiro-1

zdoi-mitnici-kiro-2

zdoi-mitnici-kiro-3

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English