С помощ от ЧСИ "гнила ябълка"...

Фирми свързани с Мондешки придобиват имоти, заложени в КТБ

by Екип на Биволъ

Момчил Мондешки е “третият човек” в разговорите на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова известни като “Яневагейт”. Прочул се в съдебните среди като брокер на влияние и “касичка” на Янева докато тя е шеф на Софийски градски съд, ловешкият адвокат демонстрира в един от разговорите тясна близост със задкулисието, от чието име предава на Янева искане за „отвод на тази по делото на Иво Дачев“. Иво Дачев е съдията по делото КТБ, който си направи отвод. Но допирните точки на  Мондешки с фалиралата банка не спират дотук. Счетоводителката на фирма на брат му Кристи Маринова стана синдик на КТБ. Разследване на Биволъ установи, че с помощта на ЧСИ Стоян Якимов, известен от скандални казуси, свързани с Мондешки фирми са успели да придобият на занижени цени имоти на банката.

Съдебният елемент е само част от „Сагата КТБ“

Варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова бяха назначени за нови синдици на фалиралата банка през ноември 2014. От старият екип остана само Лазар Илиев. Малко преди рокадата, БНБ попълни списъка с банкови синдици. През октомри 2015 година, от 25 синдиците удобрени от БНБ нарастнаха до 32-ма. Сред попълненията попадна Теодора Дренска – бивш депутат от НДСВ. Според добре информирани източници, тя е в близки отношения с подсъдимата бивша председателка на СГС – Владимира Янева.

Синдик става и Стефан Георгиев. Той е сочен за съпруг на Зорница Гладилова – Георгиева – съдия в Търговско отделение на СГС. В списъка попада и съпругата на Милен Бъзински – Мария Шукерова. Бъзински е един от най – оборотните частни съдия – изпълнители в София – мощен фактор в изпълнителните производства. В списъка със синдиците на БНБ попадат още Ангел Донов  и Кристи Маринова. Последната е счетоводител от Троян.

Малката, но важна подробност е, че тя дълго е счетоводител на Младен Мондешки. По темата има публикация в Капитал. Младен е брат на Момчил Мондешки – мистичният мъж от записите #Яневагейт, който е популярен още, като „адвокат“ на Пеевски. Малцина знаят, че Мондешки се вписва като адвокат с натрупан юридическия „стаж“ при Николай Банев. Декларирал е, че бил юрисконсулт в негово предприятие в Казанлък.

Веднага след встъпването в длъжност на новите синдици, КТБ започва да работи с небезивестнния ЧСИ  Стоян Якимов. Според източниците на Биволъ, троянският адвокат Матей Матев и колегата му Боби Божилов, който е съпруг на съдия Станислава Казакова от търговското отделение на СГС, водят исковете срещу длъжниците на КТБ.

Един от длъжниците на КТБ е плевенското дружество „Ди енд Ди Джи инвест“ ЕАД. Кредитът на дружеството в КТБ е обезпечен чрез ипотека на апетитни офиси в София на ул. Джеймс Баучер 95-97. Срещу дружеството са започнати 3 изпълнителни дела по описа на ЧСИ Стоян Якимов. Обект на едно от изпълнителните производства са именно двата офиса срещу „Японския“ хотел.

 

Поради факта, че дружеството дължи средства и на други кредитори изпълнителните дела са атакувани пред Окръжен съд Плевен, като е поискано спирането им. Съдът уважава искането на „Кепитъл Сити Пропърти“ ЕАД, който според Търговския регистър е собственост на Радослав Петров Миланов. Жалбата на „Кепитъл Сити Пропърти“ всъщност е опит да се спаси имущество от фалиралата КТБ. Окръжният съд в Плевен уважава искането на фирмата и спира изпълнението по делата на Якимов срещу длъжника. Тогава синдиците на КТБ изтеглят изпълнителните листове и делата се прекратяват.

Дни по-късно, вместо да обжалват решението, синдиците, със същите изпълнителни листове и отново при Якимов образуват нови изпълнителни дела. Естествено те са със същия предмет и страни. Подобно действие според ОС Плевен е недопустимо, а ЧСИ Стоян Якимов е игнорирал постановения съдебен акт в услуга на взискателя по изпълнителното дело (КТБ) и е заобиколил закона.

Съдът в Плевен спира и новите, повторно образувани дела. Този път КТБ обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново. Въззивната инстанция отменя определението на съда в Плевен. Така през април тази година един от офисите на адреса, с площ 192 квадрата, е възложен от ЧСИ Якимов за 280 000 лв.

mondeshki-imot-2

„Неочаквано“ купувач се оказва дружеството “Солид” 85. Това е фирма на брата на Момчил Мондешки – Младен. Тя, според публикацията в Капитал, е била обслужвана от Кристи Маринова, в качеството й на счетоводител. Малко преди покупката Младен Мондешки тегли кредит от… ПИБ, като залага друг имот в Троян.

kristi-mondeshki

Де факто синдикът на КТБ Кристи Маринова е свързана с фамилията Мондешки, а фирма на фамилията се явява купувач на иззето от банката имущество. Естествено цената, на която имота е продаден, според експерти, е под пазарната му себестойност. Като се казва, цикълът на финансите се затваря.

 

Право на отговор на ЧСИ Стоян Якимов

На редакционната поща се получи писмо от ЧСИ Стоян Якимов, с настояване за право на отговор. Биволъ спазва етичните правила на журналистиката и публикува без редакторски изменения изразената позиция на г-н Якимов.

С помощ от ЧСИ "гнила ябълка"...  Фирми свързани с Мондешки придобиват имоти, заложени в КТБС помощ от ЧСИ "гнила ябълка"...  Фирми свързани с Мондешки придобиват имоти, заложени в КТБ

 

Тук трябва да обясним, че името на Стоян Якимов наистина не е “небезизвестно” и е описвано многократно през годините от различни медии в други статии, отнасящи се до дела и дейности, свързани с Делян Пеевски, КТБ и ПИБ. Някои от тях можете да прочетете тук, тук и тук.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also