Момчил Мондешки е „третият човек“ в разговорите на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова известни като „Яневагейт“. Прочул се в съдебните среди като брокер на влияние и „касичка“ на Янева докато тя е шеф на Софийски градски съд, ловешкият адвокат демонстрира в един от разговорите тясна близост със задкулисието, от чието име предава на Янева искане за „отвод на тази по делото на Иво Дачев“. Иво Дачев е съдията по делото КТБ, който си направи отвод. Но допирните точки на  Мондешки с фалиралата банка не спират дотук. Счетоводителката на фирма на брат му Кристи Маринова стана синдик на КТБ. Разследване на Биволъ установи, че с помощта на ЧСИ Стоян Якимов, известен от скандални казуси, свързани с Мондешки фирми са успели да придобият на занижени цени имоти на банката.

Съдебният елемент е само част от „Сагата КТБ“

Варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова бяха назначени за нови синдици на фалиралата банка през ноември 2014. От старият екип остана само Лазар Илиев. Малко преди рокадата, БНБ попълни списъка с банкови синдици. През октомри 2015 година, от 25 синдиците удобрени от БНБ нарастнаха до 32-ма. Сред попълненията попадна Теодора Дренска – бивш депутат от НДСВ. Според добре информирани източници, тя е в близки отношения с подсъдимата бивша председателка на СГС – Владимира Янева.

Синдик става и Стефан Георгиев. Той е сочен за съпруг на Зорница Гладилова – Георгиева – съдия в Търговско отделение на СГС. В списъка попада и съпругата на Милен Бъзински – Мария Шукерова. Бъзински е един от най – оборотните частни съдия – изпълнители в София – мощен фактор в изпълнителните производства. В списъка със синдиците на БНБ попадат още Ангел Донов  и Кристи Маринова. Последната е счетоводител от Троян.

Малката, но важна подробност е, че тя дълго е счетоводител на Младен Мондешки. По темата има публикация в Капитал. Младен е брат на Момчил Мондешки – мистичният мъж от записите #Яневагейт, който е популярен още, като „адвокат“ на Пеевски. Малцина знаят, че Мондешки се вписва като адвокат с натрупан юридическия „стаж“ при Николай Банев. Декларирал е, че бил юрисконсулт в негово предприятие в Казанлък.

Веднага след встъпването в длъжност на новите синдици, КТБ започва да работи с небезивестнния ЧСИ  Стоян Якимов. Според източниците на Биволъ, троянският адвокат Матей Матев и колегата му Боби Божилов, който е съпруг на съдия Станислава Казакова от търговското отделение на СГС, водят исковете срещу длъжниците на КТБ.

Един от длъжниците на КТБ е плевенското дружество „Ди енд Ди Джи инвест“ ЕАД. Кредитът на дружеството в КТБ е обезпечен чрез ипотека на апетитни офиси в София на ул. Джеймс Баучер 95-97. Срещу дружеството са започнати 3 изпълнителни дела по описа на ЧСИ Стоян Якимов. Обект на едно от изпълнителните производства са именно двата офиса срещу „Японския“ хотел.

 

Поради факта, че дружеството дължи средства и на други кредитори изпълнителните дела са атакувани пред Окръжен съд Плевен, като е поискано спирането им. Съдът уважава искането на „Кепитъл Сити Пропърти“ ЕАД, който според Търговския регистър е собственост на Радослав Петров Миланов. Жалбата на „Кепитъл Сити Пропърти“ всъщност е опит да се спаси имущество от фалиралата КТБ. Окръжният съд в Плевен уважава искането на фирмата и спира изпълнението по делата на Якимов срещу длъжника. Тогава синдиците на КТБ изтеглят изпълнителните листове и делата се прекратяват.

Дни по-късно, вместо да обжалват решението, синдиците, със същите изпълнителни листове и отново при Якимов образуват нови изпълнителни дела. Естествено те са със същия предмет и страни. Подобно действие според ОС Плевен е недопустимо, а ЧСИ Стоян Якимов е игнорирал постановения съдебен акт в услуга на взискателя по изпълнителното дело (КТБ) и е заобиколил закона.

Съдът в Плевен спира и новите, повторно образувани дела. Този път КТБ обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново. Въззивната инстанция отменя определението на съда в Плевен. Така през април тази година един от офисите на адреса, с площ 192 квадрата, е възложен от ЧСИ Якимов за 280 000 лв.

mondeshki-imot-2

„Неочаквано“ купувач се оказва дружеството „Солид“ 85. Това е фирма на брата на Момчил Мондешки – Младен. Тя, според публикацията в Капитал, е била обслужвана от Кристи Маринова, в качеството й на счетоводител. Малко преди покупката Младен Мондешки тегли кредит от… ПИБ, като залага друг имот в Троян.

kristi-mondeshki

Де факто синдикът на КТБ Кристи Маринова е свързана с фамилията Мондешки, а фирма на фамилията се явява купувач на иззето от банката имущество. Естествено цената, на която имота е продаден, според експерти, е под пазарната му себестойност. Като се казва, цикълът на финансите се затваря.

 

Право на отговор на ЧСИ Стоян Якимов

На редакционната поща се получи писмо от ЧСИ Стоян Якимов, с настояване за право на отговор. Биволъ спазва етичните правила на журналистиката и публикува без редакторски изменения изразената позиция на г-н Якимов.

 

Тук трябва да обясним, че името на Стоян Якимов наистина не е „небезизвестно“ и е описвано многократно през годините от различни медии в други статии, отнасящи се до дела и дейности, свързани с Делян Пеевски, КТБ и ПИБ. Някои от тях можете да прочетете тук, тук и тук.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English