Capture_decran_2012-05-24_a_19.09.16

„Отнесеният“, според Лиляна Павлова, мост на Струма. Снимка. Дарик Благоевград

Има преливане на река Струма. Реката е влачила много тежки дървета, които са били с голяма скорост, отнесли са моста. Вече е изграден и направен обходен маршрут, няма населени места без достъп“ – така коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова падането на сегмент от моста на река Струма при разклона за с. Рибник, при което пострада човек.

От придошлите води устоите на моста са поддали и съоръжението се е разцепило на две. Ситуацията не е добра”, коментира пред Дарик областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев.

Бдителни блогъри обаче отбелязаха, че на снимката няма и помен от тежките дървета, влачени от придошли води на Струма, а подпорите са здрави и стабилни. Това се вижда добре и в любителското видео качено в YouTube

А според снимките водата в реката е ниско, една от гредите е изпаднала от герберовата става, на която стъпва, след което съседният окачен отвор също е паднал.“ – пише Спас. „Моята първа хипотеза, съчинена по картинките: лоша поддръжка -> корозирали лагери на герберовата става -> нарушено покритие на армировката в тази зона -> корозия на армировката -> загуба на носимоспособност; земетресението може да е било последната капка.

Комитата също отбелязва, че няма никакви следи от прииждане на Струма и прилага за сравнение друга снимка от наистина придошла река.

Подпорите донякъде поне трябва да са се окаляли от прелялата вода? Или те са били измити с маркуч и препарат за идването на министърката?“ – пише той в блога си.

Остават въпросите. Защо в мирно време държавата изглежда като след бомбардировка? Кои контролни органи не са си свършили работата? Ако министър Павлова все пак е права за придошлата река, то защо Басейнова дирекция не е регистрирала моста, който е на територията на община Петрич като застрашена инфраструктура? Кой е излъгал областния управител и министъра, които пък на свой ред излъгаха целия народ?

Capture_decran_2012-05-24_a_20.43.12

Падналият мост на Струма към Рибник е на територията на община Петрич и липсва в документа на Басейнова дирекция за застрашена от наводненията инфраструктура.

И каква е гаранцията, че утре полицаите с мегафоните, които по идея на премиера трябва да оповестяват „официалната информация“ за връхлетялите бедствия няма да ни „спуснат“ през мегафона някаква подобна опашата лъжа?

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.