МОСВ остави пристанището в Ропотамо на Таки въпреки нарушенията

by Екип на Биволъ

Capture-2013-03-29-at-10.31.17

Работници стържат боя от корабче на брега на Ропотамо

dock_working_Ropotamo

“Пиша ви по повод статията за резерват “Ропотамо”. Всяка свободна седмица с приятели ходим до Ропотамо да се насладим на красивата природа и спокойствието там. В петък (22.03.2013) около 15:30 часа когато пристигнахме,бяхме изненадани от гледката и шума в резерват “Ропотамо”. Докато вървяхме към кея не се чуваха птици, а шума на машина за дърва, високите обръщения на хората който работеха там. Вътре имаше коли паркирани където си искат. Имаше около 30 човека,всеки си имаше задача. Единият реже кабели, друг копае, трети кърти което не харесва, други коваха греди и т.н. Лодките бяха изкарани извън реката, а на тях имаше 5-6 човека който режеха, стържеха с флекса и хвърляха боклуците по земята. Навсякъде миришише на отровна боя.”

Този сигнал на читателя на Биволъ напълно се потвърждава от снимковия материал. На снимките се виждат корабчетата извадени на сух док и работниците, които стържат боята. Още на 24 март Биволъ алармира, че на територията на Резервата са изкарани 5 бр. лодки на които се извършва основен ремонт на корпусите и техните двигатели. С тези действия се замърсява с отровни бои, примеси, масла и отпадъчни смеси резервата което е абсолютно забранено. Нарушен е Чл.15 ,17, 24 и 26 алинея 2 точка 2 от договора с РИОСВ за разходка с лодка и заповед №РД-379 от 29.03.2005г. на Министъра на Околната Среда и Водите.

zapoved_MOSV_2005

ropotamo-dock-1

На снимките личат и кабелите от трифазното захранване за флексовете и електрожените.

Capture-2013-03-29-at-14.18.45

“Резерват „Ропотамо” е изключителна държавна собственост с най-строга категория на защита. В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на неговата охрана, преминаване по маркирани пътеки, посещения и събиране на семена с научна и учебна цел, потушаване на пожари и провеждане на санитарни мероприятия в горите при увреждане от природни бедствия.” – пише в сайта на МОСВ.

Ремонтът е започнал в началото на миналата седмица. С флексове и химически препарати е свалена напълно боята от единия катамаран, личи ясно от снимките. Другият е изстърган почти наполовина. След като се разрази скандалът с незаконния строеж, корабчетата са вдигнати с кран, а токсичните отпадъци от ремонта са измити с маркуч директно в реката, показва проверка на Биволъ. Следите от свалената боя и ръжда обаче все още се виждат на кея и не могат да бъдат заличени напълно. 

Capture-2013-03-29-at-14.28.09

Capture-2013-03-29-at-14.26.51

Проверките изпратени на място от МРРБ и МОСВ се ограничиха с бар-грила и не обърнаха внимание на сигнала за ремонтите на лодките. Биволъ се свърза с Дирекция „Национална служба за защита на природата” в МОСВ, където потвърдиха, че не знаят нищо за ремонта, но обещаха да направят проверка.

Договорът на РИОСВ с фирмата “Венис Марина” ЕООД на бившия висаджия Стоименов и сегашен ортак на наркотрафиканта Христофорос Аманатидис – Таки не беше прекратен след като проверката в понеделник констатира незаконното строителство. МОСВ прекрати единствено договора за наем на бар-грила и наказа с последно предупреждение шефа на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, който същия ден излезе в отпуск.

За какво му е на Таки пристан на Ропотамо?

Христофорос Аманатидис – Таки поне официално е в чужбина и е издирван за наркотрафик. Ропотамо е плавателна река, в която от морето могат да влизат големи лодки и корабчета. На пристана на лодки за разходки няма нито ГКПП, нито митница. Единственият контрол там се осъществява от РИОСВ-Бургас с шеф Бойчо Георгиев. Случаят с незаконния строеж ясно показа как се осъществява този контрол.

Връзката на “Венис” с Христофорос Аманатидис – Таки се открива не само през “Венис Марина”. Проучване на Биволъ показа, че “Венис Марина” е собственост на регистрираната във Великобритания “Стоименов Груп Лимитед” ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето – Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на “Ер Ви Инвестмънт” ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис – Таки на несебърската фирма “Интертур”, показва справка в Търговския регистър.

intertur

На снимките ясно се вижда микробус собственост на “Венис вендинг” ООД. Собственик и управляващ на “Венис Вендинг” е лицето Теодор Пастармаджиев. Документи от търговския регистър показват, че Веселин Стоименов и Христофор Аманатидис – Таки са съсобственици на Интертур когато назначават Теодор Пастармаджиев за управител. Той си е управител на фирмата на Таки и до ден днешен.

Capture-2013-03-29-at-14.19.24

Договорът за концесия на пристанището и корабчетата е сключен от Бойчо Георгиев до 2017 г.

dogovor-venis1dogovor-venis2dogovor-venis3zapoved-ropotamo1zapoved-ropotamo2zapoved-ropotamo3

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also