Руският гражданин Константин Кристи (на снимката) е бил административен секретар на съдебния състав по арбитражното дело НЕК срещу АСЕ, за АЕЦ „Белене“. Този скандален факт излиза от страниците на арбитражното решение, което властта грижливо криеше. То обаче изтече в сайта за анонимно споделяне Balkanleaks. В текста, който е 420 страници има и други неудобни за властта факти, които обясняват защо той беше засекретен.

kristie-arbitrazh

Назначението на Кристи е отбелязано на стр. 24 на Решението на Арбитражния съд в Женева. Скандалът се крие в това, че има практика именно секретарите да пишат решенията по арбитражните дела. Това е било добре известно и на адвокатите на НЕК от кантората Уайт & Кейс. Излиза, че съдът е бил в крещящ конфликт на интереси, но нито адвокатите от Уайт & Кейс, нито българските експерти са възроптали срещу този факт.

По-рано Биволъ публикува други данни за конфликт на интереси. Докато брани България срещу Атомстройекспорт, адвокатската кантора Уайт & Кейс едновременно е защитавала и руската държава по делото срещу Юкос за 50 милиарда долара. На първа инстанция Юкос печели, но Уайт & Кейс оборват решението на арбитража пред местния съд в Хага. Там Уайт & Кейс успяват да докажат, че решението на арбитража е писано от… организационния секретар на съда.

С други думи, адвокатската кантора е знаела, че може да се оспори решението на арбитража за „Белене“ по този параграф, но вместо това е препоръчала на НЕК да не сезира българския съд, а да плати на руснаците. Плащането на 620 милиона беше експресно задействано от правителството на ГЕРБ и мнозинството в парламента, а самото решение по арбитражното дело грижливо засекретено.

Видни гербери захлебили като свидетели по делото

 

От страница 410 научаваме, че НЕК е платила 28 милиона долара съдебни разноски, сред които скромните 3,5 милиона евро „Хонорари за Експертите и разноски“

nek-raznoski

Кои са експертите, които са взели пари за загубеното дело? Бившият икономически министър Трайчо Трайков призна, че е взел 70 000 евро, като „консултант“. От документа се вижда, че разноските за свидетели възлизат на 69 114.30 евро. Не става ясно обаче дали точно това са парите, които е взел Трайков, или те са от друго перо.

svideteli-arbitrazh

Както отбелязва в блога си ядреният дисидент Георги Котев, на стр. 27 сред свидетелите виждаме имената на видни „гербери“: Делян Добрев, бивш министър на енергетиката, сега депутат и председател на енергийната комисия в парламента и Валентин Николов, бивш зам-министър и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, по времето на кабинета Борисов 1, сега депутат от ГЕРБ. Сред свидетелите-консултанти е и съветникът на икономическия министър и бивш консултант на  Владимир Каролев.

Дали тези свидетели са получили пари по злочестото дело и какви точно суми, предстои да се изясни от парламентарната Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ за периода от 2006 г. до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна.

Същата комисия трябва да разгледа и данните, че по загубеното арбитражно дело е налице двоен конфликт на интереси, ощетяващ българската страна – Уайт & Кейс защитава едновременно руската държава по дело с много по-голям материален интерес и организационният секретар на съда е с руско гражданство.

Биволъ продължава проучването на арбитражното решение и ще информира за други „бомби“ заложени в укрития от обществеността документ.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English